Tarih: 03.12.2023 14:43

Gölcük Merkezli kurulan TÜMGES, Türkiye genelinden 200 SANATÇI VE ZANAATKÂRI DERNEK ÇATISI ALTINDA BULUŞTU

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük Merkezli kurulan TÜMGES,  Türkiye genelinden

200 SANATÇI VE ZANAATKÂRI DERNEK ÇATISI ALTINDA BULUŞTU

Geçtiğimiz aylarda ulusal bir dernek olarak Gölcük Merkezli kurulan, Tüm Geleneksel Sanatları Yaşatma ve Yaygınlaştırma Derneği (TÜMGES) bünyesinde  Türkiye genelinde çeşitli dallarda faaliyet gösteren yaklaşık 200 sanatçı ve zanaatkârı dernek çatısı altında buluştu.

“Derneğimiz ile sanatçıların ve sanatlar arasında sirkülasyonu hedefliyoruz”

Derneğin kurucu yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Naz Camkıran bu oluşumun başını çekiyor. Yeni bir heyecan, yeni bir soluk… Pek çok sanatsal etkinlik ve projelerin kendilerini beklediğini ifade eden Camkıran yaptığı açıklamada, “Derneğimizin en temel amacı kültürel mirası koruyan ve yasatmaya çalışan tüm usta ve sanatçıların yanında olmaktır. Bu doğrultuda AB projeleri hazırlıyoruz. Bazı belediyelerle STK projeleri kapsamında protokol imza aşamasındayız. Sergi atölye ve seminer atölyeli çalıştaylar düzenlemek için hazırlıklarımız ve projelerimiz devam ediyor.  Büyükşehir atmosferinde yaşayan insanların sanata ve zanaata ulaşabilme imkânı elbette ki taşra yerleşimlerine göre daha fazladır.  Biz işte tam da bu amaç için kurulduk. Derneğimiz adını sesini sanatını duyuramamış kişilere ulaşmak sanatçıların ve sanatlar arasında sirkülasyonu hedeflemektedir. Derneğimizin web sitesinden üyelerimiz sanata ulaşmaya çalışan herkes ulaşabilir” dedi.

16 Aralık’ta 1. Olağan genel kurullarını gerçekleştirecekler

Dernek Kurucu Başkanı olarak Gölcük’te olması sebebiyle Kocaeli’de açılan TÜMGES’in ulusal bir dernek olduğunu ve Türkiye’nin birçok ilinden yaklaşık 200 sanatçı ve zanaatkârı dernek çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade eden Camkıran, 11 Kasım’da Gölcük’te Türkiye’nin birçok ilinden yönetim kurulu bulunan sanatçıların katılımıyla Tanıtım Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şubeli bir dernek olan TÜMGES Derneği 16 Aralık’ta Kocaeli Sivil Toplum merkezinde 1. olan genel kurulunu yapacağını duyurdu.

“Yönetimimiz işinde uzmanlaşmış ve bakanlığa bağlı kültürel miras taşıyıcılarından oluşuyor”

Sözlerine devam eden Başkan Camkıran, “TÜMGES Kocaeli’de değil tüm bölgelerde faaliyet gösteren bir Dernek olarak yok olan kültürel mirasın sürdürülebilirliği konusunda faaliyet gösterecek. Sergi, çalıştay, festival yapmak TÜMGES’in yan dalı olarak nitelendiriyoruz. Misyonumuz yok olmuş sanatları yasatmaya çalışan sanatkarların  yanında bulunmak, seslerini duyurabilmek, yaşatması ve geliştirmesi için  proje desteği ile katkı sağlayabilmek. Şu an için üzerinde çalıştığımız iki projemiz var ve sürdürülebilir projeler üniversite ve diğer STK’larla protokol aşamasındayız. Yönetimimiz işinde uzmanlaşmış ve bakanlığa bağlı kültürel miras taşıyıcılarından oluşuyor. Onursal üyelerimizin arasında Isparta, Eskişehir ve Marmara Üniversitelerinden  el sanatlarında  uzmanlık yapan  dekan ve dekan yardımcıları bulunmakta. Sloganımız “TÜMGES sanatın ve sanatçının yanında ve yanında olmaya da devam edecektir”. TÜMGES  olarak özellikle belirtmek isterim ki ben diye yola çıkan ben diye başlayan cümleleri kuran kimseyle beraber yol almıyoruz, almayacağız da. Çünkü sanatta ben yok biz vardır ve biz olamıyorsak sanatlar ölmeye zaten mahkumdur düsturuyla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

TÜMGES kurucu üyeleri

Derneğimizin Kurucu üyelerinde çok değerli isimler yer alıyor. Bu isimler;

Hülya Sargıcı Kültür Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı Boncuk İşleme Balıkesir,  

Nimet Gül, Kültürel Miras Taşıyıcısı İğne Oyası Mersin, 

Mine Saldoğan,  Kültürel Miras Taşıyıcısı Cecim Dokuma Çarpana Dokuma Karamürsel  ,   

Emel Öz, Sepet Örücülüğü  Kültürel Miras Taşıyıcısı Yalova,

Selma Cebeci, El Sanatları Eğitmeni Gölcük,

Agah Altay, Kültürel Miras Taşıyıcısı Çini Sanatkara Düzce,

Fatma Çevikbaş, Kültürel Miras Taşıyıcısı Bez Bebek Sanatkarı Isparta,

Haber: Serap DURUKAN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —