Tarih: 26.03.2023 09:50

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde HASTANE PERSONELİNE KIZAMIK EĞİTİMİ VERİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi acil servis, çocuk servisi, yeni doğan hekim ve hemşirelerine konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ceren Ulusoytarafından Kızamık hastalığı ile ilgili eğitim verildi.

Eğitim Uzm. Dr. Ceren Ulusoy tarafından verildi

Hastane toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ceren Ulusoy, “Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikâyetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bu nedenle tüm dünyada yaygın olan ve ciddi riskleri olan bu hastalığa karşı, aşılama yapılması hayati önemdedir. Aşının yaygın olarak kullanılmasından sonra, hastalığın görülme sıklığında %95’lik bir azalma olmuştur“  dedi.

“Göç dalgaları aşı takibini zorlaştırdı”

Uzm. Dr. Ceren Ulusoy; Türkiye’de yüzde 98’lerde olan aşılama oranlarının son zamanlarda düşmeye başladığını, bunun da kızamık salgını riskini artırdığını kaydetti. Ayrıca sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkileyen göç dalgalarının aşı takiplerini zorlaştırdığını belirtti.

“Yüksek ateş ve öksürük gibi belirtiler gösterir”

Ulusoy yaptığı açıklamada, “Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 6. ve 5. hastalık gibi hastalıklar döküntülü hastalıklar grubundadır. Bunların hepsi viralenfeksiyonlar yani virüsler yoluyla bulaşır, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtiler gösterir.Vücut direncini zorlayan bu hastalıklar çocuğunuzu güçsüz düşürebilir. Kızamığa yönelik bir tedavi bulunmazken, uygun bir bakımla hastalık bir süre sonra kendiliğinden geçer.Bulaşıcı olan bu hastalıklarda döküntüler olduğu sürece bulaşma riski vardır. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde aşıların aksatılmaması, bulaşma ihtimaline ve enfeksiyonlara karşı hijyene dikkat edilmesi büyük önem taşır.

Kızamık belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

Uzm. Dr. Ceren Ulusoy, Kızamık belirtilerinin ne olduğu ve nasıl bulaştığı konusunda da bilgi verdi.Uzm. Dr. Ceren Ulusoy, “Kızamık hastalığı genel olarak, hastalık bulaşmış olan birisinin öksürmesi sonucu havaya karışan kızamık virüsünün nefes yoluyla vücuda girmesi ile bulaşır. Kızamık, insan hastalıkları arasında en kolay yayılan hastalıklardan biridir.Mikropla temastan sonra kuluçka dönemi 10-12 gündür. Önce; ateş, halsizlik, iştahsızlık, gözlerde sulanma ve kızarma, öksürük ve burun akıntısı başlar. 2-3 gün içinde, yanak içlerinde beyaz benekler, bundan 2 gün sonra da yukarıdan aşağıya doğru ilerleyen kırmızı döküntü ortaya çıkar.

Tanı nasıl konur?

Uzm. Dr. Ceren Ulusoy; “Kızamık tanısı hastalığın erken dönem belirtileri ve döküntüler yoluyla konur. Kesin tanı için kandaki antikor düzeylerini ölçen serolojik testler, kan ve idrar tahlilleri ile damak sürüntüsü incelemesi yapılır”.

Tedavisi nasıl yapılır?

Kızamık Tedavisini nasıl yapıldığı konusunda da bilgi veren Uzm. Dr. Ceren Ulusoy; “Kızamık başka hastalıklara yol açmıyorsa tedavi gerektirmez. Ancak yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar önerilir. En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez. Gözkapakları ılık su ile temizlenebilir, yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Oda havasının nemli tutulması önemlidir. Ağır kızamık vakalarındaysa, ölüm düşünülerek tedaviye yüksek doz A vitamini eklenir. Dünya Sağlık Örgütü gelişmekte olan ülkelerde kızamık geçiren her çocuğa A vitamini verilmesini önerir.Aşı olmayan bebekler ve çocukların hastalık seyri, olan çocuklara göre daha ağır bir seyir izlemektedir. Bu nedenle kızamık aşısı yapılması olası komplikasyonları da önleme açısından son derece önemlidir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —