Tarih: 30.05.2024 17:28

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyetisyen Emine Betül Tuğçe Yurtsever cevaplıyor HERKES GLÜTENSİZ DİYET YAPMALI MIDIR?

Facebook Twitter Linked-in

“Herkes glütensiz diyet uygulamamalıdır”

 

Diyetisyen Emine Betül Tuğçe Yurtsever yaptığı açıklamada, “Son zamanların en popüler konu ve diyetlerinden biri olan glütensiz beslenme nedir? Kimler için gereklidir? Herkes glütensiz diyet yapmalı mıdır? Bu yazıda elimden geldiğince size bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Glüten; özellikle buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Günümüzde özellikle tahıl kaynaklı tüketim geçmişi olan toplumumuzda oldukça sık ve yüksek miktarlarda tüketimi mevcuttur. Glütensiz beslenme ise özellikle bu tahıllar ve bunlardan yapılmış ürünlerin diyetten uzaklaştırılması ile düzenlenen bir beslenme şeklidir. Kesinlikle bir diyetisyen tarafından yönetilmesi gereken bir beslenme sürecidir. Herkes glütensiz diyet uygulamamalıdır. Öncelikle, her ne kadar popülerleşmiş bir diyet olsa da zayıflama ile kesinlikle ilgisi yoktur. 

 

“Tahıllar önemli birer bitkisel protein ve lif kaynağıdır”

 

Sözlerine devam eden Yurtsever, “Glüten hassasiyeti, alerjisi veya çölyak hastalığı bulunmayan sağlıklı kişiler için gerekli olmayan bir beslenme modelidir. Tahıllar önemli birer bitkisel protein ve lif kaynağıdır. Bu nedenle gaz, şişkinlik, hazımsızlık, ishal, karın ağrısı, otoimmün hastalıklar, migren, kaşıntı, deri döküntüsü gibi şikâyeti bulunan kişilerde hekim kararı neticesinde uygulanması önerilir. Herhangi bir şikâyeti bulunmayan veya sağlıklı beslenmeyen (belirtiler başka zararlı yiyeceklerden kaynaklanıyor olabilir) kişilerde uygulanması önerilmez. Çünkü tahıllar beslenmeden çıkarıldığında genellikle basit karbonhidratlar grubuna giren pirinç ve mısır gibi tahıllardan elde edilen unlara yönelmek gerekiyor. Bu da diyetisyen kontrolü olmadan yapılan glütensiz beslenme süreçlerinde yüksek glisemik indeks ve insülin direnci ile sonuçlanabilmektedir. Siz siz olun, hekiminizin ve diyetisyeninizin önerisi dışında bir diyeti uygulamayın” dedi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —