10372,04%-0,10
41,32% 0,08
48,48% -0,05
4843,95% 0,33
7896,98% 0,73
Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye alışverişleri tamamlanırken, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyetisyeni Emine Betül Tuğçe Yurtsever, velilere çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Diyetisyen Yurtsever, kontrolsüz bir şekilde tüketilen enerji değeri yüksek fakat besin değeri düşük yiyecek ve içeceklerin; çocuklarda obezite, zayıflık, kemik ve diş sağlığı bozuklukları, vitamin-mineral eksiklikleri gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Ayrıca bu durumun ilerleyen yaşlarda kalp-damar hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine zemin hazırladığını vurguladı.
Kahvaltı Alışkanlığı Şart
Diyetisyen Yurtsever, çocukların güne mutlaka kahvaltıyla başlamaları gerektiğinin altını çizerek; yumurta, peynir, domates, salatalık ve meyvelerin sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazları olduğunu söyledi. Kahvaltı alışkanlığı kazandırılan çocukların okul başarısı ve dikkat seviyesinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Sağlıklı Atıştırmalıklar Tercih Edilmeli
Teneffüslerde cips ve bisküvi gibi sağlıksız yiyecekler yerine kuru meyveler, kuruyemişler, tam buğday galetalar ya da peynirli sandviçler tüketilmesinin çok daha faydalı olduğunu ifade etti.
Fastfood’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zorunlu durumlarda fastfood tercih edildiğinde ise patates kızartması ve soslardan uzak durulması, gazlı içecekler yerine ayran veya doğal maden suyu içilmesinin öğünü daha dengeli hale getireceğini belirtti.
Ana Öğünler İhmal Edilmemeli
Günde üç ana öğünün mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Yurtsever, ana öğünlerin atlanmasının halsizlik, yorgunluk, okula gitmede isteksizlik ve gece sağlıksız beslenme alışkanlıklarını artırdığını ifade etti. Et, tavuk, balık, tahıl, sebze ve süt grubundan besinlerin dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğini ekledi.
Kantinlerde Sağlıklı Seçenekler
Diyetisyen Yurtsever, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararlarla okul kantinlerinde artık daha sağlıklı gıdaların bulundurulduğunu hatırlatarak, 2020/8 sayılı Kantin İşletmeleri Genelgesi ile kantinlerde taze sandviçler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıl ürünleri ve %100 meyve sularına ulaşılabileceğini belirtti. Ayrıca okul aile birlikleri ve okul yönetimlerinin bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini vurguladı.
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi öğrencilere başarılar dileyen Diyetisyeni Emine Betül Tuğçe Yurtsever, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hem bugünkü hem de gelecekteki sağlık için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Haber: Serap DURUKAN