Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime hastane personeli katıldı. Eğitimde, acil servis ve poliklinik başvurularında sıtma benzeri semptomlarla başvuran hastalarda, özellikle yurtdışı seyahat öyküsünün sorgulanmasının, ayırıcı tanıda sıtmanın mutlaka değerlendirilmesinin ve tedavide hızlı hareket edilmesinin önemine vurgu yapıldı.
Yılmaz, “Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır”
Eğitimi sunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Melahat Yılmaz, “Sıtma, dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşan ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Yılda yaklaşık 263 milyon vaka görülmekte, 597 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle başlayıp zamanla ağır tablolara dönüşebilir. Riskli bölgelere seyahat edenlerin uzun kollu kıyafetler giymesi, sivrisinek kovucu kullanması ve seyahat öncesi koruyucu ilaç kullanması önemlidir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır.” dedi. Uzm. Dr. Melahat Yılmaz sıtmanın tanı ve tedavi sürecine ilişkin güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Çakıroğlu, “Bu eğitimlerle sağlık çalışanlarımızın farkındalığını artırmayı ve olası vakalarda erken müdahaleyi sağlamayı hedefliyoruz”
Eğitimle ilgili açıklamada bulunan Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Salih Çakıroğlu, “Bölgemizde her ne kadar endemik olmasa da, yurtdışı teması olan hastalarda sıtma gibi hastalıkların göz önünde bulundurulması büyük önem taşıyor. Bu eğitimlerle sağlık çalışanlarımızın farkındalığını artırmayı ve olası vakalarda erken müdahaleyi sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Hastane yönetimi, benzer eğitimlerin belirli aralıklarla sürdürüleceğini belirtti.
Haber: Serap DURUKAN