10613,82%-0,02
40,45% 0,09
47,52% -0,04
4456,77% -0,02
7068,94% 0,00
Gölcük Şehit Volkan Tantürk Mesleki ve Teknik Lisesi’nin ortak olduğu proje Avrupa Birliği tarafından finance edilmekte ve İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, Polonya, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere 7 ülkenin katılımıyla oluşan konsorsiyum tarafından 3 yıldan fazla bir süreyle yürütülmeyi hedeflemektedir. Denizcilik endüstrisinde yeşil geçişi kolaylaştırmayı amaçlayan Avrupa projesi TECoNaut devam ediyor.
İSTİHDAM FIRSATLARINA DOĞRU YÖNLENDİRME AMAÇLANIYOR
TECoNaut Prtojesi, denizcilik endüstrisinde en son teknolojiyle geliştirilen sürdürülebilir malzemelerin kullanımını teşvik etmeyi, bu konudaki yarışı, ekolojik geçişi ve "eko" gemi inşasının sunduğu istihdam fırsatlarına doğru yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Proje; resmi olarak ilk kez 26 Nisan 2024’de düzenlenen Palma Uluslararası Boat Show Etkinliğinde tanıtılmıştır. Türkiye bu proje kapsamında Nisan, 2024 itibariyle – Avrupa gezi teknesi yapımında sürdürülebilirlilik yolunda ilerlemektedir.
HEDEF İKİ ÖNEMLİ KONUYA ÇÖZÜM GETİRMEK
Bu süreçte proje ile gezi gemi yapımındaki iki önemli konuya çözüm getirmeyi hedeflemektedir: Daha sürdürülebilir malzemelerin üretimi ve bu malzemelerin uygulanması için nitelikli profesyonellerin işe alınması ve eğitilmesi.
Bu zorlukların üstesinden gelmek ve bu malzemelerin tedarikinde, kullanımında ve uygulamasında gerekli değişikliğin sağlanmasına yardımcı olacak yanıtlar sağlamak için, Sea Tech; İspanya tarafından oluşturulan ve koordine edilen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve yedi ortaklı bir konsorsiyum tarafından yönetilen Brüksel merkezli TECoNaut projesi Avrupa ülkeleri dört çalışma eksenine karşılık gelen dört hedefe dayalı bir strateji izleyecektir:
Beceri boşluklarının, çok dilli Avrupa beceri, yeterlilik, nitelik ve meslek sınıflandırması ESCO ile uyumlu ve yeni AB Yeşil Taksonomisinden yararlanılarak kapsamlı bir şekilde belirlenmesi. Deep Tech teknolojisi ile üretilen materyaller üzerine, bu materyallerin kullanımı ve uygulanmasına ilişkin içeriklerin yanı sıra Eğiticilerin Eğitimi Programı'nı da içerecek bir Mesleki Eğitim kursunun geliştirilmesi.
ÖĞRENCİLERİN VE GELECEĞİN ÇALIŞANLARININ GİRİŞİMCİ ZİHNİYETİNİ UYANDIRMAK
Deep Tech becerilerinin şirketlerde uygulanması konusunda çalışacak öğrencileri için staj programının tasarlanması. "Eko" denizcilik sektöründeki öğrencilerin ve geleceğin çalışanlarının girişimci zihniyetini uyandırmak, böylece dayanıklılık becerilerini geliştirirken sürdürülebilir malzemelerin kullanımı ve tekne inşa malzemelerinin döngüselliği ile bağlantılı işleri geliştirmeyi düşünebilmelerini sağlamak.
‘BU ANLAMLI PROJEYE ORTAK OLDUK’
“Gölcük Şehit Volkan Tantürk Mesleki ve Teknik Lisesi olarak biz; Projede diğer proje ortaklarıyla koordineli çalışarak mevcut potansiyel yeşil teknoloji materyallerinin ve yeşil beceri boşluklarının araştırılması aşamasında Türkiye açısından veri sağlayarak “Denizcilik Sektöründe Beceri Açığı için Beceri Eğitiminin Geliştirilmesi”; TecoNAUT projesine katkıda bulunabileceğimize karar vererek bu anlamlı projeye ortak olduk.”
Okulumuz Gölcük Deniz Üssü'nde bulunan Gölcük Tersanesi'ne bağlı bölgede gemi inşası kapsamındaki tek Mesleki Eğitim ve Öğretim okuludur. Gölcük Filo Komutanlığı stajyer ve çalışanlarının büyük bir kısmını okulumuzdan istihdam etmektedir. Bu özellikler okulumuzu projedeki görevlerinden biri olan pilot uygulama için mükemmel bir yer haline getirmektedir.
Ayrıca "Şirket Eğitmenlerinden ve Profesörlerden Mesleki Eğitim ve Öğretime Bilgi Transferi" konusunda ortaklardan SOIB; İspanya ile işbirliği yaparak programı tasarlamaya katkı sağlayacağız. Öğretmen el kitabının geliştirilmesi, yükseköğretimdeki pratik bilgilerin Mesleki Eğitim ve Öğretime aktarılması, Pratik Deneyimlerin Çevrimiçi Eğitime Aktarılması ve çevirilerin sağlanması görevlerinde işbirliği yapmaktayız.
RAKAMLARLA AVRUPA TEKNECİLİK SEKTÖRÜ
6,5 milyondan fazla teknenin bulunduğu Avrupa'daki teknecilik sektörü, 280.000'den fazla kişiye doğrudan istihdam sağlayan 32.000 şirketten oluşuyor. Filonun çoğunluğu yaklaşık 72.000 ton geri dönüştürülemeyen malzemeden inşa edilmiştir ve bu büyük miktardaki malzeme için geri dönüşüm çözümlerinin uygulanmasına ek olarak, tekne yapımında yeni ve sürdürülebilir elyaf ve reçinelerin kullanılması ve uygulanması gerekmektedir.
Haber: Lale Aleyna BATMAN