9882,79%0,38
36,05% 0,05
37,37% 0,01
3351,81% -0,16
5478,81% 0,00
Tersane Komutanlığı’ndan işten çıkarılan 4 işçi için Anıtpark’ta bir araya geldiler. Sendika Başkanı Şakir Akçer yaptığı basın açıklamasında “Haksız yere işten çıkarılan arkadaşlarımız için sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer, Yönetimi ve Sendika üyesi Tersane işçileri, geçtiğimiz günlerde Tersane Komutanlığı’ndan işten çıkarılan 4 işçi için Anıtpark’ta bir araya geldi. Sendika Başkanı Şakir Akçer yaptığı basın açıklamasında “Haksız yere işten çıkarılan arkadaşlarımız için sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Destek oldular
Geçtiğimiz günlerde Gölcük Tersane Komutanlığında çalışan ve ihbar ve tazminatsız işten çıkarılan Mehmet Ali Dilşen, Dursun Yıldız, Mehmet İstemi Pirim ve Barbaros Akkuş için Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi yönetimi ve Sendika Üyesi Tersane işçileri Anıtpark’ta toplanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasına Siyasi Parti İlçe Başkan ve Yöneticileri de destek oldular.
Dilşen, “Bizler, işini layıkıyla yapmaya özen gösteren, işyerinin kural kaide, gelenek ve göreneklerini gönülden bağlı çalışan işçilerdik”
Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer, yaptığı basın açıklamasında bu haksız işten çıkarılma durumu için tüm yasal süreci başlattıklarını ifade ederken ilk olarak sözü işten çıkarılan işçilere verdi. İlk sözü alan Mehmet Ali Dilşen yaptığı konuşmasında, “Bizler şanlı Türk Donanmasına yıllarca hizmet etmiş, işini ve iş yerini seven, bu düsturda çalıştığımız sürece işini layıkıyla yapmaya özen gösteren, işyerinin kural kaide, gelenek ve göreneklerini gönülden bağlı çalışan işçilerdik. Büyük bir gururla çalıştığımız Gölcük Tersane Komutanlığından 4857 sayılı iş Kanununun 25/2 (e) maddesi bahane gösterilerek “İşverenin güvenini kötüye kullanmak ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak” sebebiyle 16 Mayıs 2024 Perşembe günü iş akdimiz ihbarsız ve tazminatsız fesih edilmiştir. Umuyoruz bu maddeden son atılan işçiler bizler oluruz. Yetkililere sesleniyorum! Bu madde işçilerin haksız ve hukuksuz yere işten atılmasına sebep olmaktadır. Düzeltilmesi gerekmektedir. Bizlerin bütün gayesi işçinin birliğini, bütünlüğünü sağlayarak hak ettiği hibar ve alın terinin karşılığını alabilmesi ve ekmeğini büyütmekten başka çabamız olmamıştır. Dün itibariyle avukatlarımıza vekalet verip hukuki süreci başlattık ve takipçisi olacağız. Adaletin yerini bulup iş yerlerimize dönerek sizlerle tezgahlarımızda tekrar çalışmaya başlayacağımız günün sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu süre zarfında bizler hakkında yapılacak dedikodulara ve karalama kampanyalarına kulak asmayın ve fırsat vermeyin. Bizler sizlerin başını öne eğecek hiçbir eylem ,söylem ve davranış içinde bulunmadık tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın” dedi.
Yıldız, “Disiplin Kurulu Kurulmadan, toplu iş sözleşmesinin hükümlerine uyulmadan iş akitlerimiz feshedildi”
Ardından söz alan Dursun Yıldız ise konuşmasında, “Değerli çalışma arkadaşlarım, ben Dursun Yıldız. Haksız yere işten atılan 4 işçiden biriyim. Bildiğiniz gibi iş akitlerimiz ortada hiçbir somut gerekçe olmadan feshedilmiştir. Biz her ne kadar işveren tarafından işten çıkarılmış gibi görünsek de daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak için verdiğimiz mücadeleden rahatsız olan birilerinin tesiri ile bu karar alınmıştır. Disiplin Kurulu Kurulmadan, toplu iş sözleşmesinin hükümlerine uyulmadan, mola saatlerimizde 4 atölyede çay içtik diye iş akitlerimiz feshedildi. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Biz emekçilerin ekmeği ile oynamayın. Kamu vicdanında kabul görmeyen bu adaletsiz politikaları terk edin. Kendisini toplu iş sözleşmesi ve kanunların üzerinde gören ve uğradığımız haksızlığa ses çıkarmayan tüm sorumluları kınıyoruz. Bugün bizi desteklemek için buraya gelen çalışma arkadaşlarımdan haklarını helal etmelerini istiyorum. Sizleri korkutmaya çalışanlardan korkmayın!” dedi.
Akçer, “üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların çözüm önerilerini bulunduğumuz her ortamda dile getiriyoruz”
Ardından Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade ederek yaptığı basın açıklamasında, “Malumunuz olduğu üzere Türk Harb-İş Sendikamız kurulduğu günden bugüne kadar tam 53 yıldır aralıksız olarak milli savunma sanayimizin gelişmesi, ülkemizin içeride ve dışarıda daha da güçlü olması için tüm üyeleri ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. 27 binden fazla üyesi ile ülkemizin geleceğine omuz vermek için mesai harcayan sendikamız, elbette asli görevi olan bu milletin öz evlatları üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için yoğun bir emek harcamaktadır. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, hepinizin malumudur. Zira her birimiz ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları en derinden yaşıyor ve hissediyoruz. Elbette bizler gibi milli savunma sanayimizi yüzde 20 yerli ve millilik seviyesinden yüzde 80 seviyelerine çıkaran üyelerimiz de bu zorlu koşulları birebir yaşıyor ve derinden hissediyor. Bizler Türk Harb-İş Sendikası olarak üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların çözüm önerilerini bulunduğumuz her ortamda anlatıyor, yetkililerden, ilgililerden bu sıkıntıların çözümü için destek talep ediyoruz. Enflasyonun önlenemez yükselişi, devamlı olarak zamlanan raflar ve maalesef akaryakıt ile döviz kurlarındaki artış, ülkemizin geleceği için emek veren milli savunma işçisinin belini bükmüş, hatta tabiri caizse kırmıştır” dedi.
“bu kabul edilebilir bir durum değildir”
Sözlerine devam eden Başkan Akçer, “Bugün baktığımızda üyelerimiz, bir ay boyunca emek verip ter akıtarak yoğun bir tempo içerisinde çalışıp aldıkları maaşlarından neredeyse yüzde 50’sini ev kirasına ödüyor, kalan kısmıyla da evini geçindirmeye, temel ihtiyaçlarını karşılamaya ve çocuklarını okutmaya çalışıyor. Bunca sıkıntı ve sorunlara rağmen içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları yine vatanı ve milleti için bir kenara bırakan milli savunma işçilerimiz, bu kez farklı bir durumla, işten çıkarılmayla karşı karşıya kalmıştır. Geçtiğimiz günlerde dört arkadaşımızın iş akitleri maalesef feshedildi. Ülkesi için emek veren, evine ekmek götürmek ve çocukları için, iyi bir gelecek hazırlamak için çalışan, çabalayan üyelerimiz, yıllardır emek verdiği işlerden bir kalemde uzaklaştırılmıştır. Takdir edersiniz ki bu kabul edilebilir bir durum değildir ve bu bizleri derinden üzmüştür. Türk Harb-İş Sendikası olarak bizler, teşkilatlı olduğumuz askeri fabrika ve tersanelerimizde iş barışını tesis etmek ve üyelerimizin hakkını korumak adına elimizden gelen tüm gayreti gösterirken böylesi durumların yaşanması bizleri üzmektedir. Bırakın artık ayın sonunu, ortasını dahi getirmekte zorlanan üyelerimizin bir de işten çıkarılmalarla karşı karşıya kalması, izah edilebilir bir durum değildir” dedi.
“Arkadaşlarımızın sendika olarak her zaman yanında olmaya devam edeceğiz”
Başkan Akçer son olarak, “Şimdi sizlere soruyorum? Tüm sosyal faaliyetlerini bir kenara bırakan üyelerimiz, evlerini nasıl geçindireceğini düşünmenin yanında bir de ‘İşten çıkarılırsam ne yaparım?’ diye mi düşünecek? Göğsümüzü kabartarak milli savunma sanayide harikalar yaratan, ‘Bana ihtiyacı olana değil benim ihtiyacım olan devletimize hizmet ederim’ diyerek varını yoğunu ortaya sererek çalışan üyelerimiz, ülkemizin teminatı olan evlatlarını okula gönderirken cebine nasıl harçlık koyacağını mı düşünecek? Dengeli beslenmeyi bir kenara bırakın, son zamanlarda sadece karnını doyurmak için çabalayan milli savunma sanayimizin görünmez kahramanları olan üyelerimiz, şimdi de işlerinden olma korkusuyla mı işlerinin başına geçecek? Üyelerimiz milli savunma sanayimizin yüzde 100 yerli ve milli olması için nereden ve nasıl bir motivasyon kaynağı bulup çalışacak? Buradan devletimizin yetkililerine ve ilgililerine seslenmek istiyoruz: Bunca sorun ve sıkıntılarla uğraşan üyelerimiz, bir de işten çıkarılma ihtimaliyle yıpranmasın. Alınan bu kararlar bir kez daha gözden geçirilsin ve ülkesi için çalışan, evlatlarının geleceği için çabalayan bu milletin evlatları, bir de bu şekilde mağdur olmasın. Arkadaşlarımızın sendika olarak her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Yapılan fesih tebliğini ilk duyduğumuz andan itibaren arkadaşlarımızla birlikte, kendilerinin isteği doğrultusunda hareket ettik ve yol haritasını birlikte belirledik. Bundan sonraki süreçte de arkadaşlarımızla birlikte yürüyeceğiz” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Haber: Serap DURUKAN