9031,82%-2,18
34,47% 0,04
36,46% 0,39
2942,19% 0,25
4929,17% 0,00
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Çiftçilerin 2025 yılı içinde devlet desteklerinden veya Büyükşehir’in çiftçiye vereceği desteklerden yararlanabilmeleri için ÇKS kayıt güncellemesini yapmaları gerektiğini ifade etti.
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Çiftçilerin 2025 yılı içinde devlet desteklerinden veya Büyükşehir’in çiftçiye vereceği desteklerden yararlanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi kayıt güncellemesini yapmaları gerektiğini son günün 31 Aralık olduğunu ifade etti.
“ÇKS kayıtlarını yaptırmayan çiftçilerimiz, 2025 yılındaki hiçbir destekten yararlanamayacak”
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, yaptığı açıklamada “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt güncellemeleri, 31 Aralık 2024 mesai bitimine kadar devam etmektedir. Gölcük’te yaklaşık 700 çiftçimiz odamıza ÇKS kayıt güncellemesini yaptırdı. Bu iyi bir rakam. Güncelleme yaptırmayan çiftçiler, Tarım Bakanlığı’nın vereceği devlet desteklerinden veya Büyükşehir’in çiftçiye vereceği desteklerden yararlanamayacak. Onun için çiftçilerimiz mutlaka dosyalarını güncellemek zorundadır. Aksi halde çiftçilerimiz mağduriyet yaşayabilir. Dosyalarını güncellemeyen, ÇKS kayıtlarını yaptırmayan çiftçilerimiz, 2025 yılındaki hiçbir destekten yararlanamayacak.İlçe Tarım Müdürlükleri ve e-Devlet üzerinden güncelleme yapıldığı takdirde güncelleme kayıtlarının kabul edileceği konusunda yanlış bir bilgi kirliliği ortada dolaşmaktadır. Müracaatlar İlçe Tarım Müdürlükleri ve e-Devlet üzerinden yapılabilir ama onay merci ziraat odalarıdır. Ziraat odalarını atlayarak bu işlemlerini yapanların mağduriyet yaşayacakları açık ve nettir. Bu konuda çiftçilerimizin doğru bilgilenmelerini ve mağduriyet yaşamamalarını istiyoruz.
“Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını almak istiyor”
Sözlerinedevam eden Başkan Çanakçı, “Biliyorsunuz ki bu yaz mevsimi oldukça sıcak geçti. Bu yüzden meyvecilik olumsuz yönde etkilendi. Ne yazık ki ürün azlığı kendisini hissettirmiştir. Ceviz, kestane ve diğer ürünlerde verim düşüklüğü gözlemlenmiştir. Bu yüzden de fiyatlarda artış söz konusu olmuştur. Çiftçilerimiz, bin bir zahmetle üretim yapmaya çalışıyor ve yoğun bir emek sarf ediyor. Tarlada 3-5 liraya mal ettiği ürünü ise marketler 4-5 katına satıyor. Bu da çiftçilerimizi üretmekten vazgeçiriyor. Ne yazık ki çiftçilerimiz, üretim yapma konusunda eskisi gibi değil. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını almak istiyor.Daha önce de belirttiğimiz gibi çiftçilerimize destek ya arttırılmalı ya da girdi fiyatlarında kapsamlı bir indirime gidilmelidir. Ayrıca çiftçimizin düşük faizli kredi ihtiyaçlarının tamamı karşılanmalı. Şunu asla unutmayalım ki çiftçimiz ekim yapmazsa, çiftçimiz üretmezse açlık riski ile karşı karşıya kalırız. Açlık riski ile karşılaşmamak için üretmek gerekiyor. Üretmek için de devletimiz çiftçisini desteklemek zorundadır” dedi.
Haber: Serap DURUKAN