Tarih: 01.07.2024 18:08

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı “YAPILAN ZAM GERİ ÇEKİLMELİ”

Facebook Twitter Linked-in

“Çiftçilerin maliyetleri her geçen gün artıyor”

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere elektriğe mesken grubu için yüzde 38, tarım için yüzde 30, kamu ve özel hizmet sektörü abone gruplarında düşük kademe için yüzde 38, yüksek kademe için yüzde 20 artış yapıldı. Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, çiftçilerin her geçen gün artan maliyetler nedeniyle zaten zor durumda olduğunu ifade ederek, artan elektrik maliyeti ile çiftçilerin daha da zorlanacağını belirtti. Başkan çanakçı, “Üretimin sürdürülebilir olması adına elektriğe yapılacak olan bu yüzde 30’luk zammın geri alınmasını istiyoruz” dedi.

“Çiftçilerimiz, faturalarını ödemekte zorlanıyor”

Başkan Çanakçı yaptığı açıklamada, “Ülkemiz genelinde seracılık ve hayvancılığın gelişmesinin yanında, sulanan alanların da artması ile birlikte tarımsal üretimde elektrik kullanımı artış göstermeye başladı. Elde edilen verilere göre 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim fiyatı 256,46 kuruş oldu. Yine enerji üretim maliyetlerinde artış olmasından ötürü elektriğe zam yapılacağı da dile getirildi. Konu hakkında yapılan açıklamaya göre 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak kaydıyla elektriğe mesken grubu için yüzde 38, tarım için yüzde 30, kamu ve özel hizmet sektörü abone gruplarında düşük kademe için yüzde 38, yüksek kademe için yüzde 20 artış olacak. Bakıldığı zaman hava sıcaklıklarının daha yaz ayına gelmeden, ilkbaharın sonunda etkisini göstermeye başladığı, sıcaklığın çoğu il ve ilçede beklenenden daha yüksek olduğu görülüyor. Bu da ürünlerde sulama ihtiyacını arttırmakta. Çiftçilerimiz, artan su ve elektrik faturalarını ödemekte zorlanıyor.

“Yüzde 30’luk zammın geri alınmasını istiyoruz” 

Sözlerine devam eden Başkan Çanakçı, “Elektrik ve su faturalarının ödenmesinde sıkıntıların yaşandığı bu dönemde elektriğe yapılacak yüzde 30’luk zam, sulama yapılacak ürünlerdeki maliyetleri daha fazla arttırabilir, üretimde sürdürülebilirliği de riske atabilir. Tarımsal üretimin devam ettirilebilir olması adına tarımda pozitif ayrımcılığın yapılması gerektiğini her zaman dile getiriyoruz ve bunun da unutulmaması gerekir. Üretimin sürdürülebilir olması adına elektriğe yapılacak olan bu yüzde 30’luk zammın geri alınmasını istiyoruz” dedi.

Haber: Serap DURUKAN

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —