Tarih: 21.12.2021 11:50

Gölcük’te Şifanın adresi Yazlık Ilıca Termal Tesisleri TARİHİYLE BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük Belediyesi’nin iştiraki olan GÖLAŞ’ın işletmeciliğini yaptığı Yazlık Ilıca Termal Tesisleri, bölgemize ve ilçemize önemli turizm hizmetini sunmaya devam ediyor. Yazlık Ilıca Tesisleri hem ilçemiz hem de bölge halkından hak ettiği ilgiyi görüyor.

Tarih Kokan Gölcük Yazlık Ilıcası Tarihçe ve Özellikleri

Gölcük İlçesine bağlı Yazlık Köyüne yaklaşık 500 m.  Mesafede, Ilıca Deresi yatağında yer almaktadır. Tarihi II. yüzyıl Roma Dönemine kadar dayanmakta olan termal tesis Gölcük Belediyesi’nin “tarihe saygı” projesi kapsamında yenilenmiş ve bugünkü modern görünümüne kavuşmuştur. Buradan akan suyun Sedef ve Mide hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

İlk defa Roma döneminde inşa edildi

Yazlık ılıcasının ilk defa Roma döneminde inşa edildiği, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de sağlık merkezi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ilıca, Nicomedia’nın güney bölgesinde kurulan Astakoz, Eribolos, Heraklion antik yerleşimlere ve çevresindeki küçük metropolislere kültür ve sağlık alanında hizmeti veren bir merkezdir.  Bu merkezin önemli yapılarından olan Roma hamamları, yıkanmanın çok ötesinde bir toplumun her kesiminin cinsiyet ayrımına göre spor, eğlence ve sohbetlerin yapıldığı mekanlarıdır. Ayrıca kütüphane, Gymnasium (gençlerin, bedensel ve toplumsal eğitim aldıkları yapılar), Nympheum denilen heykelli çeşmelerin ve dükkanların bulunduğu bir yaşam kompleksleri olarak bilinmektedir.

Kazılarda İznik basımlı şehir sikkeleri çıkmıştı

Roma döneminde hamamlar, hasta halkın ve savaşta yaralanan askerlerin tedavi merkezleridir. Döneminde Nicea (İznik) Antik Kentinden dahi Ilıca’ya şifa bulmak için gelen vatandaşların olduğu, yapılan kazı çalışmalarında çıkan İznik basımlı şehir sikkelerinden anlaşılmaktadır. 

Tarihiyle Gölcük ve bölgemiz için büyük şans

Gölcük Belediyesi tarafından Restorasyonu tamamlanan Yazlık Termal Tesisleri 25 Mayıs 2013‘te hizmete girerek, şifa dağıtmaya başlamış ve sağlık turizminde de iddialı olduğunu ortaya koymuştur. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —