Tarih: 15.10.2019 12:09

Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay; “GÖRMEDEN YAŞANIR, BİLMEDEN YAŞANMAZ”

Facebook Twitter Linked-in

Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay;

“GÖRMEDEN YAŞANIR, BİLMEDEN YAŞANMAZ”

Gölcük Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay 15 Ekim Beyaz Baston ve Güvenlik Günü münasebetiyle bazı açıklamalarda bulundu. Önerbay, “ Görmeden yaşanır, bilmeden yaşanmaz” dedi.

Beyaz Baston James Bidds adlı bir fotoğrafçı tarafından 1921 yılında icat edildi

15 Ekim Beyaz Baston ve Güvenlik Günü münasebetiyle Önerbay yaptığı açıklamada, “ Beyaz Baston görme engelliler için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Baston yüzyıllar boyunca görme engelliler tarafından kullanılmış olan bir araçtı. Ancak bugünkü bildiğimiz ilk baston kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Bidds adlı bir fotoğrafçı tarafından 1921 yılında icat edilmiştir. James Bidds motorlu taşıtlardan kendini korumak için sürücülerin görebilmesi için bastonunu beyaza boyamaya karar verdi. Görme engellilerin bastonla güven içinde seyahat hakkını öngören ilk yasal düzenleme 1930 yılında gerçekleştirildi. Bütün dünyada 15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak kutlanmaktadır” dedi.

“Beyaz baston bağımsızlığın simgesi olarak kabul edilir”

Önerbay sözlerinin devamında, “Beyaz baston, görme engelliler için hem güvenlik hem de bağımsızlığın simgesi olarak kabul edilir. Ancak, onların bu farkındalık çabasını anlamlı kılmak, diğer bir deyişle onları fark etmek, yaşamlarını kolaylaştırmak da engelsiz bireylerin yerine getirmesi gereken bir sorumluluktur. Zira her zaman ifade ettiğimiz üzere, engellilik sadece bu durumun içerisinde bulunan kişileri ve onların yakın çevresini değil, vicdani sorumluluk gereği tüm toplumu ilgilendirmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle her zaman dediğimiz gibi bizi görün, bize güvenin ve bize imkan sağlayın” dedi.

“Bizi görün, bize güvenin, bize imkan sağlayın”

Önerbay sözlerinin devamında, “15 Ekim Beyaz Baston ve Güvenlik Günü münasebetiyle toplumun görme engelli bireylere karşı ön yargılı yaklaşımlarını ortadan kaldırarak, gerek kamu gerek özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri, görme engelli vatandaşlarımızın sorunlarını azaltacağına inanıyorum. Bizi görün, bize güvenin, bize imkan sağlayın. Bizde %80 dezavantajlı grup olmamıza rağmen bu dünyayı maddi, manevi yaşanabilir hale getirebilme mücadelesinde başarılı olalım. Gölcük Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde faaliyetlerini sürdüren Gölcük Engelliler Derneğine bağlı aktif Görme Engeliler baston sayesinde evlerinden rahatlıkla çıkıp sosyal yaşamda laik oldukları hayata kavuştular” dedi.

İsim yazılacak





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —