Tarih: 16.10.2022 11:08

GÖRSEM 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü programı düzenledi ‘ENGELLİLER GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ’

Facebook Twitter Linked-in

Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Kocaeli Şubesi dün İzmit’te 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü münasebetiyle önemli bir program düzenleyerek, engellilere yönelik farkındalığın artması konusunda çağrıda bulundular. GÖRSEM Kocaeli Şubesi adına Kadın Komisyonu Başkanı Gürsel Albayrak, yaptığı açıklamada engellilerin birçok konuda görmezden gelindiğine dikkat çekerek, ‘Engelsiz bir Kocaeli, engelsiz bir Türkiye ve engelsiz bir dünya dileğimizi tekrarlıyoruz’ dedi.

‘Engellilere yaratılan fiziksel engeller ortadan kaldırılmalı’

GÖRSEM Kocaeli Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Gürsel Albayrak, yaptığı açıklamada, ‘15 Ekim 1970’te Uluslararası Körler Federasyonu tarafından kabul ve ilan edilen Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Gününün, Beyaz Bastonun Önemi ve yaygınlaştırılması yanında cadde, sokak, bina ve İstasyonlardaki fiziksel engellerin ortadan kaldırılması için eylem ve mücadele günü olarak değerlendirilmesi gerekir. Engelliliği çekilmez hale getiren, yaşadığımız dünyadaki tüm tasarımların, kullandığımız tüm araç gereç, ortam, yazılım, donanım, mal ve hizmetlerin engelli olmayan insanlar göz önünde bulundurularak hazırlanıp kullanıma sunuluyor olmasıdır. Oysa insanlar, ekonomik, yaşama biçimi ve kişisel tercihler, yaş, bedensel, ruhsal veya zihinsel yapı bakımından farklıdır. Özellikle ülkemizde Üretilen mal ve hizmetlerin çeşitliliği ve esnekliği açısından baktığımızda bu farklılık kriterlerinden son üçünün neredeyse hiç dikkate alınmadığını görüyoruz. Bu yüzden 2005 yılında yürürlüğe giren engelliler yasasına bu konuyu düzenleyen hükümler ve bir geçici madde konuldu. Buna göre ülkemizdeki kamu ve özel kuruluşlar tüm mal ve hizmetlerini engelliler için de uygun ve kullanışlı olacak biçimde kullanıma sunmak zorundadır.’

‘Ülkemizde bu konuda hâlen herhangi bir olumlu adım atılmamış olması düşündürücüdür’

Albayrak, açıklamasının devamında, ‘Geçici madde ile de yasanın yürürlüğe girmesinden önce kullanıma sunulmuş olan tüm mal ve hizmetlerin bu hükme uygun hale getirilmesi için üç yıl süre tanınmıştı. Söz konusu süre sonunda bu değişiklikleri yapmayanlara çeşitli cezalar uygulanacaktı. Ancak, her nedense bu üç yıllık süre çeşitli yollarla sürekli uzatılıyor. Valiliklere bağlı olarak kurulan ve bu durumu denetleyip uyarma ve ceza yazma yetkisine sahip olan erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonları da bir işe yaramıyor. Türkiye, Engelli Hakları’na İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni (EHS) 30 Mart 2007’de imzaladı. 3 Aralık 2008’de TBMM’de onaylanan sözleşmeye taraf olduğu bilgisi Birleşmiş Milletlere 28 Eylül 2009 tarihinde bildirildi. Sözleşme gereği, bildirimden otuz gün sonra sözleşmede yer alan yükümlülükler Türkiye’yi bağlayıcı hale geldi. Anayasa’nın 90. maddesine göre, taraf olunan uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir. Söz konusu sözleşme hükümleri arasında, engellilerin erişilebilirliğini artırmaya yönelik tedbirlerin tüm kamu yatırımlarında gerekli kaynak ve zaman ayrılarak yerine getirilmesine yönelik bağlayıcı maddeler var. Hem 2005 engelliler yasası, hem de uluslar arası mevzuatta açıkça ve bağlayıcı biçimde yer almasına karşın, ülkemizde bu konuda hâlen herhangi bir olumlu adım atılmamış olması düşündürücüdür’ ifadelerine yer verdi.

Tüm eksikliklerin en kısa sürede giderilmesini diliyoruz’

Albayrak, son olarak, ‘Kocaeli’nin, belediye ve kamu kurumları başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşların erişilebilirlik konusundaki tüm eksiklikleri en kısa sürede gidererek bu konuda örnek oluşturmasını bekliyoruz. Engelsiz bir Kocaeli, engelsiz bir Türkiye ve engelsiz bir dünya dileğimizi tekrarlıyoruz’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —