Tarih: 24.03.2024 07:00

İFTARDA NE YESEK?

Facebook Twitter Linked-in

Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla. Hamd ve övgü alemlerin rabbi Allah’a; selam, peygamberimiz Muhammed Mustafa ve ashabına olsun.

Ramazan, içerisinde türlü faziletler bulunduran rahmet ve bereket ayıdır. Ramazan’ın faziletlerine erişebilmek için yapmamız gereken başlıca ibadetler vardır, bu ibadetlerden biri ve en önemlisi oruçtur.

Oruç, insanın nefsine hoş gelen her türlü davranıştan belirli vakitler içerisinde uzak durduğu ve mükafatının yalnızca Allah tarafından verileceği, bağışlanma vesilesi bir ibadettir. Nitekim Peygamberimiz, “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”buyurmuştur. (Buhârî, Îmân 28, Savm 6)

Gün boyu aç ve susuz kaldığımız için iftar ve sahur sofraları bilimsel araştırmalara ve makalelere konu olmuştur. Bu konular bağlamında sizi düşündürecek ve kendinizi sorgulatacak bir bahis açmak istiyorum.

Kusura bakın, sizi rahatsız etmek için yazıyorum. Üzerinde hiçbir gölgenin bulunmadığı o günde Yüce Allah, rahatsız olanlardan razı olsun.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanları tatlı bir telaş sardı: “İftarda ne yesek?”

“Gün boyu aç ve susuz kaldığımız için sağlıklı beslenmeye gayret etmeliyiz. Suyu ve ihtiyacımız olan besinleri dengeli bir biçimde tüketmeliyiz. Sofradan kalkıp sofraya oturmamalıyız. Nitekim peygamber aleyhisselam, insana kendini ayakta tutacak birkaç lokma yeter.” Buyurmuştur.(Tirmizî, Zühd 47. Ayrıca bk. İbni Mâce, Et’ıme 50)

Bununla birlikte, orucun zatına zarar veren, sıhhatini zedeleyen gıybet ve yalan gibi fahiş davranışlardan da kaçınmalıyız. (Ayrıca bk. Nesâî; Sıyâm, 43)

 Müslüman bir kimsenin her şekilde kaçınması gereken yalandan, oruçlu olduğu vakit daha çok sakınması gerekir. Öyle ki “Yalan konuşanın ve işlerini yalanla yapan kimsenin yemesini içmesini bırakmasının Allah katında bir kıymeti yoktur.” (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

Birleşmiş Milletlerin hazırladığı 2021 gıda israf raporuna göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Türkiye 2018 israf raporuna göre de Türkiye’nin yıllık gıda israfı 27 milyon tondur. Bununla birlikte, yapılan bir araştırmaya göre araştırma tarihindeki veriler göz önünde bulundurularak şöyle bir sonuca varılıyor: Dünyada yıllık israf edilen gıda ile açlık sınırında yaşayan 1 milyar insan 3 kez doyurulabilir.

Bu bağlamda “İftarda ne yesek?” sorusunu sormadan evvel, aç ruhumuzla hazırlayıp israf edeceğimiz gıdalara ulaşamayan milyarları, yiyecek azık bulamayıp otlardan yemek yapmaya çalışan Gazze’li Müslümanları düşünmeliyiz.

Gazze’deki kardeşlerimiz, bir avuç un bulabilme ümidiyle yerinden ayrılıp geri döndüğünde çocuklarının cansız bedenlerini gördüğünden orucunu açamaz belki de…

İftarda ne yesek? Kurşun, roket, fosfor bombası. Peki ya ne içsek? Coca Cola, kan, gözyaşı.

Kusura bakın, sizi rahatsız etmek için yazıyorum.

Orucumuzu açamadan serseri bir kurşunla ölürsek, orucumuz bozulur mu?

Atayurt Türkistan’da kardeşlerim zalim Çin’in çizmeleri altında ezilirken, dini vecibeler yasaklanmış, kadınlarımızın namusları kirletilirken, hepimizi tatlı bir telaş sardı, kapladı Müslüman alemini “İftarda ne yesek?”

MUHAMMET ENES AKÇAY




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —