Tarih: 06.08.2022 13:02

İHH Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin, BİR SU KUYUSU AÇTIR, SUSUZLUĞA ÇARE OL’

Facebook Twitter Linked-in

İHH Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin, dünya nüfusunun onda biri olan 700 milyon insanın temiz suya ulaşamadığına dikkat çekerek, ‘Bir su kuyusu açtır, susuzluğa çare ol’ dedi.

‘Temiz suya ulaşabilmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalıyorlar’

Bilgin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Bir su kuyusu açtır, susuzluğa çare ol. Dünya nüfusunun onda biri, yani yaklaşık 700 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Yaklaşık 2 milyar insanın içtiği su hijyen kurallarına uymuyor. Kirli suyun neden olduğu kolera, ishal ve tifo nedeniyle her gün yaklaşık 1000 çocuk ölüyor. Kuraklık, hastalık ve suya ulaşma güçlüğü nedeniyle her yıl hayatını kaybeden insan sayısı 2 milyonu geçiyor. Kuraklık, yokluk, hızlı nüfus artışı ve kirlilik içilebilir temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Milyonlarca insanın sağlıklı suya sahip olamadığı dünyamızda kitlesel hastalıklar giderek artıyor. Temiz su kaynaklarının azalmaması için ciddi ve uygulanabilir önlemler alınmazsa insanların karşı karşıya olduğu tehlikeler daha da artacak. Özellikle Afrika ve Asya bölgesi başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insanlar günlük su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor.’

22 yılda, 41 ülkede, 11.400 su kuyusu…’

Bilgin, açıklamalarının devamında, ‘İHH bu sorunun önüne geçebilmek için bugüne kadar 41 ülkede, 11.400 su kuyusu açtı. Her bölgenin şartlarına göre hayata geçirilen su kuyuları şimdiye kadar milyonlarca insanın susuzluğuna çare oldu.  Su kuyusu açılışlarında ülke seçimi, bölgelerdeki ihtiyaçlar değerlendirilerek vakfımız tarafından yapılır. Böylece kuyular ihtiyaç sahiplerinin en faydalı kullanacağı şekilde hizmete açılır. Kota ve organizasyon Su kuyusu açılan ülke ve bölgeler yıl içerisinde çevre koşulları ve ihtiyaçlara göre değişiklik göstermektedir. Her yıl ağırlıklı olarak Doğu Afrika ve Batı Afrika ülkelerinde olmak üzere Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerinde de ihtiyaca göre su kuyusu projeleri yapılmaktadır. Bölgelerde açılacak su kuyusu sayıları, ülke ihtiyaçlarına göre yılın başında belirlenmekte ve belirlenen kotalar dahilinde su kuyuları açılmaktadır. Su kuyularının büyük bir bölümü başkent ve merkezlere uzak, genellikle kırsal ve ihtiyacın en yoğun olduğu bölgelerde açılmaktadır.    Kuyuların takibi, kontrolü, denetimi ve tamiratı Su kuyusu yer belirleme, ihtiyaç tespiti, fizibilite ve denetim çalışmaları uzman İHH ekipleri tarafından yapılmaktadır’ diye konuştu.

‘Su kuyusu çalışmalarında garanti süresi 2 yıldır’

İHH Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin, son olarak, ‘Yapılan denetimlerde ve bölgelerden gelen bilgiler doğrultusunda teknik bakım veya tamirat ihtiyacı tespit edilen su kuyuları İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından onarılmaktadır. Kuyulardan çıkan suyun analizi açılan su kuyularından örnekler alınarak bölgedeki resmi makamlarda veya özel laboratuarlarda analizi yapılıyor. Uzman kişilerin hazırladığı raporun sonucuna göre su kuyusu kullanıma açılıyor. Su kuyularının kullanım ömrü yer altı su rezervlerine, iklim değişikliklerine, kullanım yoğunluğuna ve dış etkenlere (savaş, doğal afet vb.) göre değişebilmektedir. Bu sebeplere bağlı olarak standart bir su kuyusunun ömrü ortalama 3 ilâ 10 yıl arasında değişmektedir. Su kuyusu çalışmalarında garanti süresi 2 yıldır. Bu süre zarfında su kuyularının kontrol ve bakımı vakfımız tarafından yapılmakta, Ne Yapabilirsiniz? Aileniz, arkadaş grubunuz, iş arkadaşlarınız veya akrabalarınızla bir araya gelerek su kuyusu açtırabilir ya da su kuyusu fonuna dilediğiniz miktarda bağışta bulunarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin suya kavuşması için gerekli çalışmaların (su kuyusu onarımı, jeneratör alımı, su kanalı yapımı, depo alımı, tesisat kurulum ve onarımı vb.) yapılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Su kuyusu açtırmak isteyen hayırseverler su kuyusu bedelinin yüzde seksenini karşılaması durumunda bağışçımıza su kuyusunun ismini koyma hakkını vermekteyiz’ dedi.                    

‘Allah yapacağınız yardımları kabul etsin’                                                                                                          

Hayırseverlere çağrıda bulunan Bilgin, ‘Gölcük Temsilciliğimiz Gölcük’lü hayır sever vatandaşlarımızın desteği ile bugüne kadar başta Afrika bölgesi olmak üzere onun  üstünde su kuyusu açtırmaya vesile olmuştur. Su kuyusu açtırma projemiz devam etmektedir. Bu konuda bağış yapmak isteyen hayır sever Vatandaşlarımız  Gölcük temsilciliğimiz Kurumsal banka hesabına açıklama kısmına su kuyusu bedeli açıklamasını yazarak veya Temsilciliklerimize gelerek makbuz mukabilinde bağışlarını yapabilirler. Bu vesile ile bu konuda bağışları ile bizleri destekleyen tüm Gölcük halkına buradan sizin aracılığınız ile teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarız. Hayırsever Vatandaşlarımızın desteği ile yaptığımız ve yapacağımız hayırları Allah kabul etsin’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —