Tarih: 22.02.2022 14:31

İlaçlara % 37.43 oranında kur farkı zammı yapıldı DUMLU, “FİRMALAR “KURTARMIYOR” DİYOR”

Facebook Twitter Linked-in

İlaçlara % 37.43 oranında kur farkı zammı yapıldı

DUMLU, “FİRMALAR “KURTARMIYOR” DİYOR”

İlçemizin tanınmış ve sevilen eczacılarından Derman Eczanesi’nin sahibi Turan Dumlu Euro Kur güncellemesi ile Ülke genelinde tüm ilaçlara % 37.43 oranında zam yapıldığını açıkladı. Dumlu kur ayarlaması öncesi birçok kalem ilaçta sıkıntı yaşadıklarını ve bu sıkıntının şu anda giderildiğini ifade ederken, ilaç firmalarının yılda bir defa kur güncellemesi yapılması nedeniyle maliyetleri kurtarmadıklarını ifade ettiklerini açıkladı.

“Kur güncellemesi en az yılda 3-4 defa yapılması gerekiyor”

Her yıl Şubat Ayında ilaç ve hammaddelere uygulanan kur ayarlaması ile ilaçlara %37.43 oranında zam yapıldı.  Euro kurunun güncellemesiyle tüm ilaç fiyatlarına %37.43 oranında zam yapıldı. Yapılan güncelleme ile 1 Euro değeri 4.5786 TL’den 6,2925 TL’ye yükseltildi. Yılda bir defa yapılan kur güncellemesinin  ilaç firmalarına yetersiz geldiğini ifade eden Dumlu, kur güncellemesinin en az yılda 3-4 defa yapılması gerektiğini ifade etti.    

“Yapılan bu zam ilaç firmalarını en fazla iki üç ay idare edebilir”

Derman Eczanesi’nin sahibi Turan Dumlu ilaçlara yapıla kur güncellemesi zammı hakkında yaptığı açıklamada, “ Ülkemizde ilaçlara yılda bir defa zam yapılır. Avrupa’da en ucuz ilaç satan ülkenin ortalaması alınıp onunda altında bir fiyat veriliyor Türkiye’de.  Avrupa’da en ucuz ilaç Türkiye’de satılıyor. Geçen sene Euro 4.5786 TL olarak sabitlenmişti. Bu sene 6,2925 TL’ye yükseltildi.   Şu anda Euro 15-16 TL civarında olmasına rağmen bu fiyatta sabitlediler. Bu da %37.43 oranında bir zam yapılmış olundu. Yapılan bu zam ilaç firmalarını en fazla iki üç ay idare edebilir. 3 ayın sonunda ilaçta yine bir sıkıntı yaşamaya başlayabiliriz. İlaç fiyat güncellemesi yılda bir defa değil de en az 3 ayda bir yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ilaç hammaddesi yurtdışından geliyor. Avrupa’dan ve başka ülkelerden geliyor ve bu da hep Dolar’la Euro’yla geldiği için ilaç firmaları “zarar ediyoruz” diyerek ilaç üretiminde kısıtlamaya giriyorlar” dedi.

“Çocuk ilaçlarında sıkıntı yaşadık”

Sözlerine devam eden Dumlu, “ İlaç firmaları şu anda % 37  zam aldı ama şu anda yine her on  ilaçtan ikisini üçünü bulamıyoruz  yine. Çünkü maliyetler ciddi anlamda arttı. Hammadde başta olmak üzere ambalaj, boş şişe, işçi maliyetlerinin artması nedeniyle firmalarda zor durumda bırakıyor.  Euro bu fiyatlarda durmaz ve daha da yükselir.  Yükseldikçe yine biz ilaç sıkıntısı  çekmeyeceğiz. Yani 3 ay sonra tekrar sıkıntı başlayacak diye bekliyoruz. Hatta şu anda bile bazı ilaçları bulamıyorum.  Şu ana çocuk ilaçları başta olmak üzere kadın doğum ilaçların da, bazı kanser ilaçlarında sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu yapılan ilaç zammından sonra firmalar yavaş yavaş vermeye başladı ama İnşallah böyle devam eder. Bir sıkıntı yaşamayız ve yaşatmayız vatandaşa” dedi.

“Firmalar “zarar ediyoruz” diyerek ilaç üretmiyorlar”

Dumlu son olarak, “Bu sıkıntının giderilmesinin tek çözümü ilaç kur güncellemesinin yılda bir defa değil en az 3-4 defa yapılması gerekiyor. Yani her yıl Şubat’ın 20’nde bir kez güncellemek yetmiyor, firmaların da işine gelmiyor.  Tabi burada firmalara da hak vermek gerekiyor.  Enerji ve doğalgaz’ a neredeyse  %100 arttı.  Üzerine işçi ücretleri arttı ve SSK’sı diğer ödemeleri derken firmalarda bu işin içinden çıkamıyorlar. Öyle olunca “zarar ediyoruz” diyerek ilaç üretmiyorlar. Firmalar ilçe üretimi yapmayınca bu sefer bizler ilaç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz.  Bu sefer vatandaş ilacını almakta zorlanıyor. Eğer hastanın ilacı yoksa doktoruna yönlendiriyoruz ve doktoru ilacını değiştiriyor ve eczanenin elinde olan ilacı yazarak çözmeye çalışıyoruz. Bu kış aylarında grip soğuk algınlığı ilaçlarında çok sıkıntı yaşadık. Özellikle çocuk ilaçlarında ciddi anlamda sıkıntı çektik diyebiliriz. Şu anda boş reçete göndermiyoruz. İnşallah yapılan bu kur ayarlaması sonrasında ilaç sıkıntısı yaşamayız” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —