Tarih: 26.03.2024 14:31

İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, “PROJEMİZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK’’

Facebook Twitter Linked-in

İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert,

“PROJEMİZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK’’

ve diğer ilçelere örnek olacağını belirterek, proje hakkında bilgi verdi. Müdür Mert, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ömer Seyfettin Ortaokulu, Rotterdam İlkokulu, Doç. Dr. Yavuz Samur ve Prof. Dr. Mehmet Barış Horzon’la beraber yürütülecek olan projenin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.  

“Çocuklara günlük telefon kullanımının 4-5 saat olduğunu tespit ettik”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert başlatmış oldukları proje konusunda verdiği bilgide, Gölcük Milli Eğitim Müdürlüğü, Ömer Seyfettin Ortaokulu, Rotterdam İlkokulu, Doç. Dr. Yavuz Samur ve Prof. Dr. Mehmet Barış Horzon’la beraber yürüteceğimiz bir proje hazırladık. Daha güvenilir bir dünya için ‘’Bilinçli teknoloji kullanımı projesi’’ başlığı altında bir proje oldu. ‘’Neden buna ihtiyaç duyduk ?’’ Şu anda son dönemde özellikle teknoloji kullanımının toplumda çok yaygınlaştığının farkındayız. Şu anda gerek üniversite öğrencileri, gerek ortaokul ve lise öğrencileri, gerek ilkokul öğrencileri hatta toplumun bir gerçeği olarak hepimiz biliyoruz ki çocuk doğduğu andan itibaren azıcık ağlamaya başlayınca, sussun diye eline telefon veriliyor ve çocuk büyüyene kadar bağımlı hale geliyor ve ondan sonra elinden telefonu alamıyoruz. Şu anda ortalama bazı yerlerde, birebir sohbetlerde bazı denetimlerde gördük ki 4-5 saate varan günlük kullanımlar mevcut.Hatta ortalamanın 5,5 saat olduğu tespitinde de bulunduk yaptığımız çalışmalarda” dedi.

“Veli eğitimi’’ adına ilk adımımıza attık”

Sözlerine devam eden Müdür Mert, “Bu çalışmalardan hareketle, Yavuz Samur Bey ile veli eğitimi üzerine görüşmeler yaptık ve buraya geldiğimde, ikinci dönemin ilk günü veli eğitimi adına ilk adımımıza attık.Sonra Valilikten gerekli olurlarımızı aldık. Şimdi bu iki okulumuzda, velilerle ve öğrencilerle beraber anket çalışmalarımızı yapacağız. Bu anket çalışmalarımızdan sonra bunlar, iki aşamada değerlendirilecek, şu anda yapılacak sonra veli eğitimleri başlayacak ve veli eğitimleri hocalarımız tarafından yapılacak.Yapıldıktan sonra tekrar bir anket çalışması yaparak, ‘’Ne kadar bir başarı sağladık, faydası oldu mu, olmadı mı’’ şeklinde sadece tek bir sunum şeklinde değil aslında, işin gerçekten uğraş gerektiren ama amaca yönelik bir çalışma bu proje. Biz, sözel olarak anlatıp geçtiğimiz zaman evet bazılarını etkileyebiliriz belki ama bunun sayısını çok az olacağını düşünüyoruz” dedi.

“Aşırı teknoloji kullanımı, çocuklarda ‘’dikkat eksikliği’’ meydana getiriyor”

Açıklamalarını sürdüren Müdür Mert, “Burada, velilerle beraber yaptığımız bu çalışma çok daha verimli olacak.Çünkü yapılan çalışmalarda teknoloji bağımlılıklarını çocukların özellikle hem duygusal hem de sosyal gelişimleri başta olmak üzere birçok yönden gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu zaten şu anda tespit edilmiş bir gerçek. Bunun üzerinden bunu yapıyoruz çünkü aşırı teknoloji kullanımı, çocuklarda ‘’dikkat eksikliği’’ meydana getiriyor yine hiperaktivite bozukluğu, yalnızlaşma… Mesela çoğu çocuğun arkadaşı yok, sosyal medyada arkadaşlık yapıyor ya da çocukla konuşuyorsunuz, doğal bir ortama ya da bir doğayı, ‘’Bak! ne güzel’’ dediğiniz zaman, ‘’İnternette çok daha güzeli var, açıp izleyebilirim. Ne gereği var’’  gibi bir ifadeyle karşılaştım. Şu anda çocuklar tamamen kendini eve hapsetme, arkadaşlıktan uzaklaşma bu da ne yazık ki kaygı bozuklukları ve öz güven azalışlarına da sebebiyet veriyor” dedi.

“720 öğretmenimizden veriler alındı”

Müdür Mert son olarak yaptığı açıklamada, “Tabii ki biliyorsunuz internet üzerinde herkes, yalnız olduğu için akran  zorbalıklarına vs…Bu anlamda Robotik kodlama eğitimleri ile alakalı farklı bir projemiz daha olacak. Bunu da oldukça önemsiyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Lakin burada hazırlanan ölçeklerle öğretmenlerimizden veriler alındı. 720 öğretmenimizden alınan cevaplardan çocukların, dijital oyun ve internet bağımlılığıyla alakalı derse odaklanma, geç anlama, akran zorbalığı… Özellikle internette vakit geçirmeye bağlı olarak geç uyuyup, derse geç kalma oranının oldukça yüksekte olduğu tespit edildiği için bu projeyi biz özellikle ele aldık ve inşallah bu projeyi de Gölcük’te başarıyla uygularsak, diğer ilçelerimize de örnek olacağımız güzel bir proje olacaktır diye düşünüyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —