Tarih: 20.06.2018 13:03

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu ALS hastalığına dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu ALS hastalığına dikkat çekti

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu 21 Haziran Dünya ALS Günü münasebetiyle ALS hastalığı ve ile ilgili önemli bilgiler verdi. Medişoğlu yaptığı açıklamada , “Amerika’da her yıl 7000 kişiye yeni ALS tanısı konmaktadır ve özellikle 40 yaşından sonra görülme riski çok yükselir” dedi.

Kasların düzgün çalışmasına mani olan ölümcül bir hastalıktır

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu, 21 Haziran Dünya ALS Günü ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, “ALS (Amniyotrofik Lateral Skleroz) ya da diğer adıyla Motor Nöron Hastalığı çok hızlı ilerleyen bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, motor nöron denilen ve hareketlerimizi düzenleyen sinirleri etkileyerek kasların düzgün çalışmasına mani olan ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalıktan bahsedilince akla ilk, bu hastalığa yakalanmış olan ve yakın zamanda vefat etmiş dünyaca ünlü fizikçi Stephan Hawking gelir”.

“Hastalığın başlangıcından itibaren ortalama yaşam süresi 4 ile 6 yıldır”

 Amerika’da her yıl 7000 kişiye yeni ALS tanısının konduğunun belirten Medişoğlu, “ ALS görülme sıklığı yaşla birlikte artış gösterir. Özellikle 40 yaşından sonra görülme riski çok yükselir. Hastalığın sadece  %10 kadarı ailesel geçişlidir. Kalan büyük çoğunluk için hastalığın neden ve nasıl oluştuğu tam olarak açıklanamamıştır. Hastalığın başlangıcından itibaren ortalama yaşam süresi 4 ile 6 yıldır. Ama Stephen Hawking örneğinde olduğu gibi çok daha uzun süre yaşayanlar da mevcuttur.

Hastalık genelde kollarda veya bacaklarda güçsüzlük ile kendini gösterir. Hasta sık sık tökezleyip düşmeye başlar. Normalde kaldırabildiği ağırlıkları kaldıramaz olur. Basit el becerileri (düğme ilikleme, yazı yazma…) bozulur. Kaslarında güçlü kasılmalar olabilir. Konuşma veya yutkunma bozukluğu, istemsiz ağlama veya gülme atakları ile de kendini gösterebilir. Kaslar kullanılamadığı için ilerleyen dönemde kas erimeleri gözlenir. Zaman geçtikçe tüm kaslar hastalıktan etkilenir genelde solunum kaslarının da tutulmasıyla birlikte hastaların yaşamları son bulur. Hastalık gözleri ve zihinsel fonksiyonları ise etkilemez. Hastaların zeka düzeyleri normaldir.

Öncelikle bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereken hastaya radyolojik görüntüleme ve çeşitli kas-sinir testleri yapılarak diğer hastalık ihtimallerinin elenmesi sağlanır. Klinik belirtilerin uyması ve hastalığının ilerleyici olması ile de tanısı konur” dedi.

“Umarız yakın gelecekte bu hastalığın da tedavisi bulunur”

Dr. Medişoğlu yaptığı açıklamada son olarak, “Halen kesin bir tedavisi olmayan ALS hastalarında amaç, hastalığın gidişatını mümkün olduğunca yavaşlatmak ve hastanın şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Yeni ilaç arayışları sürmektedir. Umarız yakın gelecekte bu hastalığın da tedavisi bulunur” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —