Tarih: 22.11.2018 13:38

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu’ndan önemli açıklamalar HER ADIMDA SAĞLIKLI NEFESE

Facebook Twitter Linked-in

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu’ndan önemli açıklamalar

HER ADIMDA SAĞLIKLI NEFESE

İlçe Sağlık Müdürü M. Sabri Medişoğlu, 21 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Medişoğlu, “Hastalıkla mücadele egzersiz ve hareket etmek çok önemlidir” dedi.

Medişoğlu yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde Türkiye Projesi kapsamında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği ile 21 Kasım 2018 tarihinde Dünya KOAH Günü etkinlikleri yapılarak hem toplumumuzda hem sağlık çalışanlarında KOAH farkındalığı ile bilincin artırılması hedeflenmiştir. Hastalıkla mücadelede egzersizin ve hareketin önemine de değinmek amacıyla bu yılki slogan “Her Adımda Sağlıklı Nefese” olarak belirlenmiştir.”

KOAH Nedir?  

“Kronik (müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismi olan KOAH, zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın bir numaralı sebebi sigara bağımlılığıdır!”

Bu hastalık ne sıklıkta görülür?  

“KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemektedir. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir.”

KOAH tehlikeli bir hastalık mıdır?  

“Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de  %5.5’ inden sorumludur.  Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. Ölüm nedenidir ve bu ölümlerin  %61.5’i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir.”

KOAH neden olur? Kimlerde görülür?  

“KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Diğer tip tütün kullanımı (pipo,  puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine aynı şekilde katkıda bulunmaktadır. Bunun dışında hava kirliliği ve tozlu‐dumanlı işyerlerinde çalışmakta KOAH riskini arttırmaktadır. Fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik de ek bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.”

KOAH’lı bir hastanın şikayetleri nelerdir?  

“KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgama alışık oldukları için doktora başvurmazlar. Hastalık ilerler ve nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Nefes darlığı zamanla dinleme halindeyken dahi olmaya başlar. Hastalık sonunda ölümcül bir hale dönüşür.”

KOAH tanısı nasıl konur?  

“KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu-kirli havalı ortamlarda bulunan kişilerde uzun süreli öksürük,  balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülmesi gerekmektedir.”

KOAH’ın tedavisi mümkün müdür? 

“KOAH ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Tam tedavisi yoktur. Ama önlenebilir bir hastalıktır.  KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının düzenli yapılması, kullanması gereken ilaçları düzgün kullanması, yeterli fiziksel aktivitenin uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —