Tarih: 17.08.2023 13:27

İşeri, ‘Deprem gibi afetlerden almamız gereken çok ders var’

Facebook Twitter Linked-in

İşeri, ‘Deprem gibi afetlerden almamız gereken çok ders var’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Mine İşeri 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin 24. Yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada, “ 17Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri bize daha çok tedbir almamız gerektiğini gösterdi” dedi.

“6 Şubat depremi bize hiçbir şeyin değişmediğini gösterdi”

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketi olarak bilinen 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin üzerinden 24 yıl geçti. Türkiye 24 sene önce Gölcük merkezli çok büyük bir deprem yaşamıştı. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre 7,4 büyüklüğünde olan deprem, başta Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da olmak üzere resmi raporlara göre 18 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. 1999 depremi sonrasında yapılan arşiv taramasında, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkez üslü gerçekleşen depremler sonrasında öne çıkan birçok başlığın 24 yıl öncesiyle aynı olduğu görülüyor. Arama kurtarma çalışmalarındaki zafiyet, inşaat sektöründeki denetimsizlik, zemin sağlamlığı konusundaki soru işaretleri, geçmişten ders alınmadığını göstermektedir. Bunun yanında, imar affı yasası çıktığı da dikkate alındığında, etkili olan her depremin ardından bu afların sorgulandığını görüyoruz” dedi.

“Türkiye’yi bekleyen yıkıcı deprem tehlikesi ise hala sürmektedir”

Sözlerine devam eden Başkan İşeri, “Yaşanan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi, can kaybı ile birlikte büyük çapta mal kaybına da neden olmuştur. Türkiye’yi bekleyen yıkıcı deprem tehlikesi ise hala sürmektedir. Beklenen İstanbul depreminde Kocaeli’nin de etkileneceği apaçık ortadadır. Bizim deprem gibi doğal afetlerden almamız gereken birçok ders var. Bu dersleri alıp düzgün bir yapılaşma gerçekleştirildiği takdirde daha iyi önlemler alınmış olunacaktır. Olası deprem zararını önlemek için aklımız ve bilimi kullanarak riski azaltmak için yeni projeler geliştirmek gerekiyor. İlçemizde yapımına başlanan kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması, güvenli yaşam alanlarının ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşanan 17 Ağustos depremi, sönen umutları yeniden canlandırmak, vatandaşlarımıza güven duygusunu yeniden kazandırmak ve depremle yaşamayı öğrenebilmemiz için bize sorumluluklarımızı hatırlatan bir tarih olmuştur. Geride yalnızca kocaman bir yıkım ve acı bırakan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 24. yıldönümünde, ülkemizde bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni ediyor, depremde kaybettiğimiz deprem şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —