-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,04
-
EURO
51,10% 0,23
-
GRAM ALTIN
7337,52% 0,03
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
İYİ Parti Yönetimi Ziraat Odasını Ziyaret Etti
İYİ Parti Gölcük İlçe Yönetimi, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don olayına ilişkin İYİ Parti Genel Merkezinin TBMM’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı'yı ziyaret ettiler
İYİ Parti Gölcük İlçe Yönetimi, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don olayına ilişkin İYİ Parti Genel Merkezinin TBMM’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir ÇANAKÇI ve yönetimine ziyarette bulundu.
İYİ Parti Genel Merkezi tarafından zirai dona ilişkin olarak bir kanun teklifi ve bir araştırma önergesi Meclis Başkanlığına sunulmuştur.
İYİ Parti Genel Merkezince yapılan basın açıklaması aşağıda olduğu gibidir;
Tarım Politikaları Başkanı Kadir ULUSOY’un açıklamasında “Maalesef memleketimiz, son yılların en büyük tarımsal felaketiyle karşı karşıyadır. Zirai don, Şubat ayı sonundan itibaren etkisini ağır bir şekilde göstermiştir.
24-25 Şubat'ta Mersin, Adana, Hatay bölgesinde; 21-22 Mart'ta Ege Bölgesi'nde etkili olan zirai don, 10 Nisan ile 14 Nisan tarihleri arasında tüm Türkiye’de etkili olmuştur. 10 Nisan’dan itibaren divan üyelerimiz, milletvekillerimiz, il ve ilçe teşkilatlarımızla yaptığımız çalışmalarda gördük ki zarar, tahmin edilenden çok daha büyük. Adeta bir felaket boyutunda.
Şu ana kadar yaptığımız saha çalışmalarında; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Amasya, Bursa, Burdur, Bolu, Denizli, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Giresun, Isparta, Kütahya, Karaman, Kayseri, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kastamonu, Konya, Mersin, Manisa, Malatya, Niğde, Nevşehir, Ordu, Sivas, Sakarya, Samsun, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat illerimiz zirai dondan etkilenmiş ve çeşitli tarım ürünleri bu felaketten zarar görmüştür.
Kiraz, vişne, elma, erik, şeftali, nektarin, kayısı, incir, Trabzon hurması, kivi, fındık, ceviz, badem, üzüm, dut, armut, narenciye, patates, şeker pancarı, arpa, buğday, ayçiçeği, zeytin, kanola ve yaş sebze gibi ürünlerde %60 ile %95 arasında rekolte kaybı yaşanmıştır.
Türkiye’nin her yerinde çiftçimizin üretimini vuran bu felaketin yaraları acilen sarılmalıdır. Aksi halde bu felaket, yalnızca üreticimizi değil, tüketicimizi de vuracaktır.
İYİ Parti olarak verdiğimiz araştırma önergesinde;
• 2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don olaylarının tarım sektörüne etkileri,
• Afet sonrası kamu müdahalelerinin yeterliliği,
• Hasar tespit süreçlerinin ne kadar sağlıklı yürütüldüğü,
• TARSİM sigorta sisteminin etkinliği ve reform ihtiyacı,
• Tarımsal erken uyarı ve iklim adaptasyon politikalarının mevcut durumu,
• Çiftçilerin borç yüküyle baş edebilmesi için alınabilecek ekonomik önlemler konularına dikkat çekerek, çok yönlü biçimde araştırma yapılmasını talep ettik
Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde yaşanacak tarımsal afetlere tedbir amaçlı olarak “Tarımsal Afet Bölgesi” ilanını yasal çerçeveye oturtacak bir kanun teklifi hazırladık.
Bu kapsamda;
• Doğal afetten etkilenen tüm bölgeler tarımsal afet bölgesi ilan edilmelidir.
• Afetten etkilenen çiftçilerin borçları en az 1 yıl ertelenmeli ve ödeme planı yeniden yapılandırılmalıdır.
• Üreticiye %0 faizli, 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sağlanmalıdır.
• Sulama ve elektrik bedellerinin %50’si Hazine tarafından karşılanmalıdır.
• Hasar gören üreticilere dekar başına 10.000 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
• Sulama suyu için kullanılan elektrik tarifesi sabit ve öngörülebilir hale getirilmelidir.
• İl ve ilçelerde yerel kriz komisyonları kurulmalıdır.
Cumhur İttifakı milletvekilleri başta olmak üzere, TBMM çatısı altındaki tüm milletvekillerine açık çağrımızdır: Gelin, bu konuda birlikte hareket edelim. Yıllardır üreterek bizi ayakta tutan çiftçimizi, şimdi biz ayağa kaldıralım.
Kıymetli vatandaşlarımıza, bu konudaki çabalarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.
AKTAŞ ÇİFTİ, DONANMA KOMUTANLIĞININ ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER ONURUNA DÜZENLEDİĞİ İFTAR KATILDI
VALİ AKTAŞ, GÖLCÜK EYÜP SULTAN PROJE HAFIZLIK İMAM HATİP ORTAOKULUNUN PROGRAMINA KATILDI
FİRARİ KADIN HIRSIZ YAKALANDI
HER NOKTA TİTİZLİKLE TEMİZLENİYOR
TRAFİK CEZASI KAOSU
TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ
EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAM ÖNCESİ ÖDENECEK
KADEM KOCAELİ TEMSİLCİLİĞİ’NDE BAYRAK DEĞİŞİMİ
Emekli astsubay Abdullah Güder Dualarla uğurlandı
KOCAELİ’NİN TURİZM RÜZGÂRI BERLİN’DE ESTİ
YENİ SPOR KOMPLEKSİ KÖRFEZ’E DEĞER KATACAK
KARTEPE’DEN BULGARİSTAN’A KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ
GÖLCÜK’TE İLMEK İLMEK SANAT: 2. GELENEKSEL ÖRGÜ ŞÖLENİ BAŞLIYOR
KSO’DA KADIN ÇİFTÇİLER SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN BULUŞTU
GÖLCÜK'TE EMNİYETTEN KAÇAMADI
TEMAD’IN İKİCİ İFTARI KARAMÜRSEL’DEKİ ÇOCUKLARA
BAŞKAN BÜYÜKAKIN, GAZZELİLERE MORAL VERDİ
ESKİDEN OKULDA TUVALET Mİ VARDI ?
KULİSTE MUHABBETLER...
BAŞİSKELE’YE YENİ NEFES: YEŞİLYURT VADİSİ’NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
BAŞKAN BÜYÜKAKIN, MISIR’DA
BÜYÜKAKIN BAŞARILI SPORCULARLA İFTAR YAPTI
CADDEYE DÖKÜLEN YAĞ TEHLİKE SAÇIYOR
TATAROĞLU’NDAN AVUSTURYA’DA ALTIN ZAFER
Güder ailesinin acı günü Abdullah Güder vefat etti
DONANMA MAHALLESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM
KAVAKLI’DA 1200 KİŞİLİK İFTAR SOFRASI KURULDU
DEPREM HAFTASI’NDA 2 BİN 700 KİŞİYE ULAŞILDI
SİLAH TİCARETİNDEN ARANAN ŞAHSA ŞAFAK OPERASYONU
AKARYAKIT ZAMMI HAYATIMIZI NASIL KUŞATIYOR ?
Yükleniyor



