9301,04%-1,01
38,17% 0,54
43,55% 0,41
4083,54% 0,54
6612,78% 0,65
İYİ Parti Gölcük İlçe Yönetimi, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don olayına ilişkin İYİ Parti Genel Merkezinin TBMM’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir ÇANAKÇI ve yönetimine ziyarette bulundu.
İYİ Parti Genel Merkezi tarafından zirai dona ilişkin olarak bir kanun teklifi ve bir araştırma önergesi Meclis Başkanlığına sunulmuştur.
İYİ Parti Genel Merkezince yapılan basın açıklaması aşağıda olduğu gibidir;
Tarım Politikaları Başkanı Kadir ULUSOY’un açıklamasında “Maalesef memleketimiz, son yılların en büyük tarımsal felaketiyle karşı karşıyadır. Zirai don, Şubat ayı sonundan itibaren etkisini ağır bir şekilde göstermiştir.
24-25 Şubat'ta Mersin, Adana, Hatay bölgesinde; 21-22 Mart'ta Ege Bölgesi'nde etkili olan zirai don, 10 Nisan ile 14 Nisan tarihleri arasında tüm Türkiye’de etkili olmuştur. 10 Nisan’dan itibaren divan üyelerimiz, milletvekillerimiz, il ve ilçe teşkilatlarımızla yaptığımız çalışmalarda gördük ki zarar, tahmin edilenden çok daha büyük. Adeta bir felaket boyutunda.
Şu ana kadar yaptığımız saha çalışmalarında; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Amasya, Bursa, Burdur, Bolu, Denizli, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Giresun, Isparta, Kütahya, Karaman, Kayseri, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kastamonu, Konya, Mersin, Manisa, Malatya, Niğde, Nevşehir, Ordu, Sivas, Sakarya, Samsun, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat illerimiz zirai dondan etkilenmiş ve çeşitli tarım ürünleri bu felaketten zarar görmüştür.
Kiraz, vişne, elma, erik, şeftali, nektarin, kayısı, incir, Trabzon hurması, kivi, fındık, ceviz, badem, üzüm, dut, armut, narenciye, patates, şeker pancarı, arpa, buğday, ayçiçeği, zeytin, kanola ve yaş sebze gibi ürünlerde %60 ile %95 arasında rekolte kaybı yaşanmıştır.
Türkiye’nin her yerinde çiftçimizin üretimini vuran bu felaketin yaraları acilen sarılmalıdır. Aksi halde bu felaket, yalnızca üreticimizi değil, tüketicimizi de vuracaktır.
İYİ Parti olarak verdiğimiz araştırma önergesinde;
• 2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don olaylarının tarım sektörüne etkileri,
• Afet sonrası kamu müdahalelerinin yeterliliği,
• Hasar tespit süreçlerinin ne kadar sağlıklı yürütüldüğü,
• TARSİM sigorta sisteminin etkinliği ve reform ihtiyacı,
• Tarımsal erken uyarı ve iklim adaptasyon politikalarının mevcut durumu,
• Çiftçilerin borç yüküyle baş edebilmesi için alınabilecek ekonomik önlemler konularına dikkat çekerek, çok yönlü biçimde araştırma yapılmasını talep ettik
Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde yaşanacak tarımsal afetlere tedbir amaçlı olarak “Tarımsal Afet Bölgesi” ilanını yasal çerçeveye oturtacak bir kanun teklifi hazırladık.
Bu kapsamda;
• Doğal afetten etkilenen tüm bölgeler tarımsal afet bölgesi ilan edilmelidir.
• Afetten etkilenen çiftçilerin borçları en az 1 yıl ertelenmeli ve ödeme planı yeniden yapılandırılmalıdır.
• Üreticiye %0 faizli, 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sağlanmalıdır.
• Sulama ve elektrik bedellerinin %50’si Hazine tarafından karşılanmalıdır.
• Hasar gören üreticilere dekar başına 10.000 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
• Sulama suyu için kullanılan elektrik tarifesi sabit ve öngörülebilir hale getirilmelidir.
• İl ve ilçelerde yerel kriz komisyonları kurulmalıdır.
Cumhur İttifakı milletvekilleri başta olmak üzere, TBMM çatısı altındaki tüm milletvekillerine açık çağrımızdır: Gelin, bu konuda birlikte hareket edelim. Yıllardır üreterek bizi ayakta tutan çiftçimizi, şimdi biz ayağa kaldıralım.
Kıymetli vatandaşlarımıza, bu konudaki çabalarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.