• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,18% -0,09
  • EURO

    50,81% 0,57
  • GRAM ALTIN

    7091,93% -0,61
  • Ç. ALTIN

    11534,35% -0,30

İzmit Körfezi’nin pembe süsleri geldi

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çevre çalışmalarıyla İzmit Körfezi sulak alanındaki flamingo popülasyonunda büyük artış gözlendi

KÜLTÜR SANAT 30.09.2024 15:01:00 0
İzmit Körfezi’nin pembe süsleri geldi

Kocaeli'nin önemli doğal zenginliklerinden İzmit Körfezi Sulak Alanı, son dönemde sayıları artan flamingolarla şenlendi. Su ve kıyı kuşu türlerinin göç yolu üzerindeki önemli duraklardan olan alan, göçmen kuşların beslenme ve barınma ihtiyaçları açısından ayrı önem taşıyor. Flamingoların kışlama noktası konumunda bulunan koruma altındaki sulak alan, gün batımında da ayrı bir görsel şölen sunuyor. İzmit Körfezindeki zengin plankton, alg ve mikroorganizmalarla beslenen flamingolar, ağustos ve nisan ayları arasında sulak alanı kışlama bölgesi olarak kullanıyor. Flamingolar için vazgeçilmez bir dinlenme ve beslenme noktası olan İzmit Körfezi Sulak Alanında bu pembe renkli güzel kuşlarla ayrıca görsel bir şölen oluşturuyor. Flamingoların her yıl sayılarının artarak burayı tercih etmesi Büyükşehir’in çevreye yönelik başarılı projeleriyle sulak alandaki ekolojik iyileşmenin etkileri için de önemli bir gösterge oluşturuyor.

GEÇEN YIL 351’Dİ BU YIL 491 OLDU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ormanya Doğa Koruma ve Araştırma Ekibi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ekipleri tarafından ‘’İzmit Körfezi Sulak Alanı Flamingo Popülasyonunu İzleme Projesi’’ kapsamında gözlem ve sayım yapıldı. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl yapılan flamingo sayımı arasında 132 bireylik bir artış olduğu gözlemlendi. Toplam 491 flamingo sayılan etkinlikte biyolog, veteriner ve kuş gözlemcileri hazır bulundu. Flamingoların ağustos ayında sulak alana yeni yavrularıyla birlikte geldiği ve eylül ayına kadar yavrularıyla bu süreyi burada geçirdikleri gözlemlendi. Ayrıca su kuşu sayım ve izleme çalışmasında balaban, gümüş martı, elmabaş patka, dik kuyruk, kum kuşu, gri balıkçılın ve karabatağın da aralarında olduğu 28 tür su kuşu gözlemlendi. Ekolojik zenginliğiyle dikkat çeken alan, ev sahipliği yaptığı 168 kuş türüyle yaban hayatı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin de gözde rotaları arasında bulunuyor.

 

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞIYOR, BİYOÇEŞİTLİLİK ARTIYOR.

Dürbünler ve teleskoplar ile karadan ve drone aracılığıyla havadan gözlem yapıldığı sırada, detaylı bir sayım da gerçekleştirildi. Hava fotoğraflarından da elle ve yapay zeka ile sayım yapılarak karşılaştırmalı sağlama yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve doğayı korumak için yürüttüğü İzmit Körfezi doğu baseni dip çamuru  temizliği, ileri seviye biyolojik arıtma tesisleri, yüzey temizliği ve balıklandırma projesi gibi çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Bu çalışmaların olumlu etkileri, kuş türlerinin popülasyonlarında belirgin bir artış olarak yansıdı. Özellikle İzmit Körfezi Sulak Alanı'nda gözlemlenen kuş türlerinin sayısı artışı, yapılan koruma ve izleme çalışmalarının etkisini ortaya çıkararak İzmit Körfezi Sulak Alanının ekolojik gücü ve önemini arttırdı.

KENTSEL EKOTURİZM NOKTASI

Alanın şehre çok yakın lokasyonda olmasından dolayı; tüm doğaseverlerin, doğa fotoğrafçılarının, kuş gözlemcilerinin rahat şekilde ulaşabildikleri ve gözlem yapabildikleri alanlardan biri olma özelliği taşıyor. Bu anlamda Kocaeli Büyükşehir’in ayrı bir önem verdiği ve korunmasında titizlik gösterdiği İzmit Körfezi Sulak Alanı önemli kentsel ekoturizm noktalarından biri durumunda.

 

 

 

 

CHP GÖLCÜK’TEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA 14 MART ZİYARETİ

SERVİS SORUMLULARINDAN BAŞHEKİM VE YÖNETİCİ HEKİMLERE TIP BAYRAMI SÜRPRİZİ

KARTEPE’DE CAMİLERDE BAYRAM MESAİSİ

VALİ AKTAŞ’TAN ÇOCUK ŞUBE İNCELEME

BAŞİSKELE’DEN FİLİSTİN’E RAMAZAN DAYANIŞMASI

ZABITA HUZURLU BİR BAYRAM İÇİN SAHADA

AK PARTİ İFTARINDA 3 BİN KİŞİ AYNI SOFRADA ORUÇLARINI AÇTI

“KAYIK ÇEKEK YERİ” DEĞİRMENDERE’YE ÇOK YAKIŞTI

TALUS: 323 BİN 36 ÜYEMİZ VAR

ARAÇ İÇİ EKRAN CEZALARI İPTAL !

YOLUN SONU ŞAMPİYONLUK 3-1

BAYRAMDA KOCAELİ'DE SIKI DENETİM!

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A SEVGİ SELİ

OKUL KAYITLARINDA 'SAHTE İKAMET' DÖNEMİ KAPANIYOR

ARİF’E DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

BÜYÜKŞEHİR ZABITASI ÖĞRENCİLERE MESLEĞİ TANITTI

BÜYÜKŞEHİR’LE FOTOĞRAFIN TARİHSEL YOLCULUĞUNA ÇIKTILAR

BAŞKAN BÜYÜKAKIN, MHP İL İFTARINA KATILDI

BÜYÜKŞEHİR’DEN KADIN VE AİLE ODAKLI ÖRNEK PROJE

MEHMET ANIKER KABRİ BAŞINDA ANILDI

GÖLCÜK’DE TOPLAM 154 METRUK BİNA YIKILDI

BÜYÜKAKIN ŞEHİT AİLELERİ, GAZİ VE YAŞLILAR İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN YARDIMCISI OKTAY KELER TIP BAYRAMINI KUTLADI

SGK’lılar İçin Konforlu Sağlık Hizmeti: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

YENİ HIZ LİMİTLERİ İÇİN YENİ TABELALAR

UZMAN UYARIYOR: “YENİ NESİL ZAYIFLAMA İĞNELERİ SAFRA KESESİ VE PANKREASI ETKİLEYEBİLİR”

5 TRAMVAYDAN DÖRDÜNCÜSÜ RAYLARA İNDİ

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’DAN SAĞLIKÇILARA TEŞEKKÜR

VEKİL TİPİOĞLU VE BAŞKAN YAVUZ, TUNCAY YILDIZ'I ZİYARET ETTİ

GÖLCÜK’TE İSTİKLAL MARŞININ 105 YILI KUTLANDI

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17