Tarih: 28.04.2021 11:25

Kahvehane İşletmecileri yaşadıkları zor durumu anlattı ‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

Facebook Twitter Linked-in

Kahvehane İşletmecileri yaşadıkları zor durumu anlattı

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

Coronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbir kararlarından en fazla etkilenen Gölcük’lü Kahvehane İşletmecileri sosyal medyada yaptıkları paylaşımla yaşadıkları zor durumu anlattı. Kahvehane İşletmecileri, ‘Bize kapatın işlerinizi gidin diyorlar, evde ekmek var mı?’ dediler.

‘Tamam eve gidelim de ne yiyelim evde?’

Kahvehane İşletmecisi ve Esnaf Odası Başkan Vekili Tuncay Yıldız, ‘Alınan önlemleri gerçekçi bulmadığımı söylemek istiyorum. Koca devlet, esnaftan bir elektrik parasını almasa batar mı? Kapalı işyerime elektrik faturası ödedim. O kadar da mı gücü yok? Devletin bize hiçbir somut önerisi yok, sadece ‘Eve gidin’ diyor. Tamam eve gidelim de ne yiyelim evde? Ekmek var mı? Devlet ekmeği bile vermiyor, askıda ekmek diye bir şeyi hortlatıyor. Vatandaş olan birikimini de tüketti. Pandeminin başında ilk yasaklar çıktığında millet marketleri dolduruyordu. İhtiyacını biraz da olsa almaya çalışıyordu, şimdi o da yok’ dedi.

 ‘Esnafın sesine kulak  verin, kulak verin, kulak verin’

Tuncay Yıldız, ‘Yukarıdan,aşağıdakilere kadar tüm yetkililere seslenmek istiyoruz. Sesimize kulak  verin. Belki bir çoğunuz esnaf olmadığınızdan halden anlamıyor olabilirsiniz. Ama esnaf gerçekten zor durumda. Yıllardan beri bu esnaf devletine vergisini,odasına aidatını veriyorsa sizlerinde esnafın sesine kulak  verin, kulak verin, kulak verin.’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendiler

Yıldız, son olarak, ‘Başta Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman, Kaymakamımız Cengiz Karabulut, Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a sesimi duyurmak istiyorum. Herkes sessiz kalabilir ama ben ekmeğim için susmadım ve çözüm odaklı bir açıklama ile muhatap olmak istiyorum bu ülkenin bir bireyi olarak.. Kahvehaneler, Kıraathaneler ve Lokaller ne olacak? Bir seneyi geçkindir dükkanlarımız kapalı. Oyun verdirtmediniz, bizde asilik yapmadık. Kaçak göçek işlere karışmadık. Devletimiz karar verdi bize düşen karara uymak dedik. Peki Devletimiz 1 senedir nerede neyle geçiniyorsunuz diye bir kere olsun kapımızı çalmadı.. Üzücü olan şu; kış geldi, kış turizmi yaz geldi yaz turizmi ve bilimum bütün siyasi parti toplantılarına müsamaha gösterildi. Burada mevcut virüs yokta bizim kahvelerimizde mi aktif bir durumda. Haksa herkese hak, yasaksa herkese yasak. Bizlere ne 3 ay verilen 1000 TL, nede söz verip tutulmayan laflar sıkıntımıza çare.. En küçük makamdan en büyüğüne kadar burada bütün makamlara maruzatımızı paylaştım. Şuan çünkü bıçak kemiğe dayandı’ dedi.

‘Kaç aydır kapalıyız, hangi bir yetkili geldi kapımıza’

Açıklamalarını sürdüren Yıldız, ‘Biz artık şuna inandık; bizim bizden başka dostumuz yokmuş. Birileri çıkıp ta siz ne yapıyorsunuz? Ne haldesiniz? Soran yok. Allah aşkına varsa bana biri söylesin; kaç aydır kapalıyız. Hangi bir yetkili geldi kapımıza veya yanımıza söyleyin var mı? Yok. Ama işin reklam kısmına geldiklerinde en başta boy gösterirler. Bir şeyler yapıyor gibi gözükenler inanın hiçbir şey yapmıyorlar. Yapsalardı benimde haberim olurdu ama yok.’

‘Bugüne kadar cebimizdeki paradan yedik’

Bir başka Kahvehane İşletmecisi, ‘Pandeminin başında destek adı altında verilen kredilere de değinmek istiyoruz. Şu an esnafın yüzde 99’u aldığı krediyi ödeyemiyor. Kredilerden hariç esnafın neredeyse tamamının elden birçok yere borcu var. Dükkanımızı kapattık. Her gün daha çok zarara giriyoruz. Bugüne kadar cebimizdeki paradan yedik. Şimdi o da kalmadı hepimiz teker teker kepenk kapatacağız işin sonunda. Ben şahsen hiçbir şey kazanamıyorum artık. İki kredim var, ondan aldığımı ona yatırarak döndürüyorum. Dükkanın gideri var. İki tane elemanım vardı, onların maaşı vardı, kazanamıyorum diye onları işten çıkarmak zorunda kaldım. Çıkarırken çok zorlandım. Sonuçta onlarda evlerine ekmek götürüyorlardı.’ diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —