• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

Genel 21.08.2018 11:50:35 0
KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

Yaparken de yerken de dikkat!

Aile ve eş dostlarla geçirilen en anlamlı zamanlar hiç kuşkusuz bayram ziyaretleri oluyor. Yemekler pişiyor, sofralar kuruluyor, keyifli sohbetler ediliyor. Kurban Bayramı’nın geleneksel sofralarında ilk akla gelen şey ise kırmızı et tüketimi oluyor. Öyle ki et kahvaltıda dahi yenilebiliyor. Kırmızı et protein açısından zengin olmasının yanı sıra demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini yönünden de zengin bir besin. Bu nedenle yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi sağlımız için çok önemli. Ancak bilinçli yenildiği takdirde! Aksi halde Kurban Bayramı’nın simgesi olan et, sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Özellikle kalp, diyabet veya hipertansiyon, gut gibi kronik hastalıklara sahipseniz ya da gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığınız varsa yediklerinize oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden özellikle yüksek kolesterolü olan kişilerde, dikkat edilmeden tüketilmesi damar tıkanıklıklarına sebep olabiliyor ve uzun vadede de kalp krizi riskini arttırabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlık problemleriyle karşılaşmamak için et tüketirken ve kavurma yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Eti en az bir gün dinlendirin

“Bayramın geleneğini bozmayalım, kavurma yapalım” diyorsanız en sağlıklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Et kavurmanın en önemli püf noktası ise etin yumuşak olması. Yeni kesilen etin sindirimi zor oluyor, bunun sonucunda da hazımsızlık gibi sorunlar gelişebiliyor. Dolayısıyla eti buzdolabında mutlaka en az 24 saat dinlendirmeniz çok önemli.

Oda sıcaklığında çözdürmeyin

Donmuş etleri çözdürme işlemini açıkta oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekleterek yapmayın. Özellikle sıcak havada eti açıkta bırakırsanız yapısında mikroorganizma üreme riski çok yüksek oluyor, bunun sonucunda da besin zehirlenmesi gibi tehlikeler gelişebiliyor. En iyi çözdürme yöntemi, kullanmadan 1 gün önce eti buzdolabının en üst raflarından birinde bekleterek çözdürmektir.

Buzdolabında en fazla 3 gün bekletin

Kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklayabilirsiniz.

Çözülmüş eti tekrar dondurmayın

Etler çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Bu yüzden etleri tek seferlik yemeklere koyacağınız miktarlara bölüp buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sarılı olarak derin dondurucularda saklayın. Böylece çözdürme işleminiz daha kolay olacak veya çözülmüş bir eti tekrardan dondurma olasılığınız da kalmayacak.

Kendi yağı ile pişirin

Tencereyi yüksek sıcaklıkta iyice kızdırırsanız etler mühürlenir ve suyunu çok fazla salmadan sertleşmeden kavrulurlar. Dışarıdan ayrıca tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, eti kendi yağı ile tencerede kısık ateşte kavurun. Yağları erimeye başladığında etin kalan kısmını tencereye atabilirsiniz. Kısık ateşte etler suyunu salıncaya kadar ara ara karıştırın. Etler iyice suyunu çektiğinde de soğan koyun. Dana etinin pişme süresi kuzu etine göre biraz daha uzun olduğu için eğer etler pişmeden suyu tamamen biterse 1 bardak su ilave edebilirsiniz. Tuz ve baharatları en son ekleyin, çünkü eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir.

Soğur soğumaz buzdolabına kaldırmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kavurmayı yaptıktan sonra saklamak isterseniz soğur soğumaz buzdolabına kaldırmamanız gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Çünkü üst kısımları her ne kadar kuru gibi gözükse de altta kalmış olan et ve yağ dokusu hâlâ nemli olabiliyor. Yayvan kaplarda veya tepsilerde kavurmanın tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda, buzdolabı poşeti yardımıyla ve kesinlikle hava almayacak şekilde kapladıktan hemen sonra eti isterseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bir ay içinde tüketecekseniz buzdolabında, uzun sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz”

Günlük tüketiminiz 120 gramı aşmasın

Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Ancak kırmızı et, kaliteli bir protein olmasının yanı sıra doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içermesi nedeniyle sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte günlük kavurma tüketiminin 90-120 gramı aşmaması gerektiğini belirterek, “Tüm bayram boyunca 500 gram eti geçmemeye özen gösterin” diyor.

Yanında mutlaka salata olsun

Bayramda etin yanında pilav, makarna veya kızartmalar tüketmek sıkça yaptığımız beslenme alışkanlıklarımızdan biri. Ancak daha sağlıklı bir öğün haline getirebilmek için besin çeşitliliğine önem verin. Pilav veya makarna yerine etin yanında mutlaka salata veya sebze yemeği tüketin. Etin yanında C vitamininden zengin salata veya sebze olması sindirimi kolaylaştıracağı gibi kırmızı ette bulunan demirin daha yüksek oranda emilmesine yardımcı olacaktır.

Kahvaltıda kavurma yemeyin

Kavurmanın kahvaltı ve öğle öğününde tüketilmesi özellikle sindirim problemi olanlar için önerilmiyor. Gastrit ve reflüyü tetikleyebileceği gibi günlük almanız gereken kalori dengenizi bozabiliyor, kilo artışına sebep olabiliyor. Kahvaltıda kavurma yerine, rutininizi bozmadan yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile yapacağınız klasik bir kahvaltı tercih ederseniz hem sindirim sorunu yaşamaz hem de kilo artışınızı engellemiş olursunuz. Et sindirimi oldukça zor bir besin. Özellikle yeni kesilmiş bir etin bağırsaklardan sindirimi emilimi oldukça uzun sürebiliyor. Bu nedenle akşam öğününüzde veya yatmaya yakın geç saatlerde de tüketmemeye özen gösterin.

Çay ve kahveyi en az bir saat sonra için

Et tüketiminin hemen ardından çay ve kahve içmek demirin emilimini azaltabiliyor ve uzun vadede kansızlığa yol açabiliyor. Dolayısıyla çay ve kahveyi eti yedikten en az bir saat sonra için.

 


Atatürk’ün evlatları 19 Mayıs’ı coşkuyla kutladı BU SEVDA SONSUZA DEK SÜRECEK

“GENÇLERİMİZ KONUSUNDA SORUMLULUK HEPİMİZİN”

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜ GENÇLİĞİ”

“GÖLCÜK’TE EN AKTİF PARTİ OLACAĞIZ”

Büyükşehir’den sürücülere hizmet kalitesi eğitimi

“19 Mayıs ruhuyla geleceğe emin adımlarla yürüyoruz”

“Tasarrufu destekliyoruz ve belirli bir dönem içinde kalmaması gerektiğini düşünüyoruz”

Başkan Büyükakın: Kocaeli’nin en güzel manzaralı kütüphanesi gençlerimize armağan olsun

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

“Deliriyorum Ben Haberin Olsun -2 Dest -i İzdivaç " adlı oyun izleyiciyle buluştu

Valiliğimizin Kapısı Hep Açık

KARTEPE DAĞ DERESİ ISLAH ÇALIŞMALARINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ

GÖLCÜK’ÜN BAŞARILI SPORCULARI BAŞKAN SEZER’İ ZİYARET ETTİ

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

Ulu Önder’in Gençliğe Armağan Ettiği Büyük Bayram 19 MAYIS KUTLU OLSUN

3. FİLM FESTİVALİ GÖLCÜK’TE “SON AKŞAM YEMEĞİ” FİLMİ İLE BAŞLIYOR

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ulaşım ücretsiz

“19 MAYIS 1919'UN 105. YILDÖNÜMÜNÜ BÜYÜK BİR COŞKU VE GURURLA KUTLUYORUZ”

BAŞKAN SEZER: “19 MAYIS TAM BAĞIMSIZ DEVLET KURMA KARARININ İLK ADIMIDIR”

GÖLCÜK’TE 19 MAYIS COŞKUSU SANATLA RENKLENECEK

CHP İlçe Başkanı Mehmet Uzuner, “BİZİM MESELEMİZ GÖLCÜK BİZİ DİĞER İL VE İLÇELER İLGİLENDİRMİYOR”

Marketlere Encümenden ceza

AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz “BAŞKANIMIZ LİYAKAT ESASLI GÖREVLENDİRME ÇALIŞMALARINA DEVAM ETMEKTEDİR”

Özel Gereksinimli Gençler Bir Günlüğüne Asker Oldular

Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Arslan, ‘GENÇLERİMİZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATLARIDIR’

KO-MEK Gölcük ve Derince ilçe sergileri açıldı

Darıca Kütüphanesi gençlere en güzel hediye

Başiskeleli Anneler Körfez Turu’nda

GÖLCÜK’TE VEFAT EDENLER

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Gölcük'te açıldı BU FUARDA BİLİM VAR

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

ÖZBAŞ “HİÇ BATMAYACAK O GÜNEŞ!”

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Değirmendere Yalı Evleri HUZURU ARAYANLARIN ADRESİ OLUYOR

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ulaşım ücretsiz

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Ford Otosan’ın taşeron ve tedarikçi firmalarına 89 PERSONEL ALINACAK

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman “FAİZ GÜNCELLEMESİ ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİ”

KANDEMİR” EMLAKÇI OLMAK  İÇİN FIRSAT”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gölcük Esnaflar Odası Başkanı Kocaman “FAİZ GÜNCELLEMESİ GERİ ÇEKİLMELİ”

BİLGİN“BU YIL Kİ KURBAN HİSSE BEDELİMİZ BELLİ OLDU”

KURTULUŞ, “GÖLCÜK’TE BALIĞA İLGİ DEVAM EDİYOR”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16