Tarih: 27.11.2022 11:06

Kazanfer, “Politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekildi”

Facebook Twitter Linked-in

İlçemizde uzun yıllardır 19 Mayıs Caddesi üzerinde hizmet vermekte olan Bektaş Döviz’in vezne sorumlusu Müjdat Kazenfer döviz piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kazanfer yaptığı açıklamada, “Politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekildi”dedi.

“Geçtiğimiz hafta Euro tekrar atak yaparak Dolar’ı geçmiş oldu”

Döviz piyasası hakkında açıklamalarda bulunan Kazanfer, “Dövizde dalgalanmalar devam ediyor. Gözler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz toplantısındaydı. Geçen ay yapılan toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizini yüzde 12’den 10,5’a indirmişti. Ekonomi Bakanı Nebati, politika faizinin tek rakamlara indirileceğini açıklamıştı. Kasım ayı olağan toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekti.Merkez’in son dört toplantıdaki faiz indirimi 5 puanı buldu. Merkez Bankası bu yıl faizde üst üste dört kez indirime gitmiş oldu.Geçtiğimiz haftalarda, Dolar Euro’yu geçmişti. Euro’daki düşüşte, başta enerji ve petrol fiyatları etkili olmuştu. Ayrıca Rusya – Ukrayna Savaşı da Avrupa ekonomisini olumsuz etkiledi. Ancak geçtiğimiz hafta Euro tekrar atak yaparak Dolar’ı geçmiş oldu” dedi.

“Dolar – Euro paritesi, Euro lehine 1,04 bandına kadar yükseldi”

Sözlerine devam eden Kazanfer, “Geçtiğimiz haftalara göre Euro’da yukarı yönde dalgalanmalar gördük. 0,99 bandında olan Dolar – Europaritesi, Euro lehine 1,04 bandına kadar yükseldi. Bu da tekrardan Euro’nun Dolar’ı geçmesi anlamına geldi. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nebati’nin yılsonuna kadar dövizdeki dalgalanmaların azalacağını, enflasyonun düzeleceğini açıklaması da piyasalarda olumlu karşılandı. Hedefin yatırım ve istihdamın arttırılması, bunun için de Merkez Bankası politika faizinin tek rakama kadar indirilmesi olduğunun açıklaması, piyasalara olumlu etki etti. Piyasaların beklentisi, politika faizinin 9 veya 9,5’a kadar düşmesidir. Açıklanan karar böyle olursa dövizde dalgalanma olabileceğini düşünmüyoruz. Aksi durumda yeni dalgalanmalar olabilir” dedi. 




Orjinal Habere Git

— HABER SONU —