Kılıç, ‘Aile yardımı sigorta kolu sosyal güvenlik mevzuatına kazandırılmalı’
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gölcük Şubesi Başkanı Ali Osman Kılıç, emeklilerin sosyal yardım uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
‘Sigorta süresi yaş ve prim ödeme gün sayısı koşulunun yerine getirilmesi durumunda çalışanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır’
TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ali Osman Kılıç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Sosyal güvenlik sisteminin primli ve primli olmak üzere iki ayaklı uygulaması bulunmaktadır. Sigorta sisteminin temelini primli sistem oluşturmaktadır. Çalışanların kısa ve uzun vadeli sigorta primleri düzenli ödendiğinde, temel bir insan hakkı olan emeklilikleri güvence altına alınmaktadır. Sigorta süresi yaş ve prim ödeme gün sayısı koşulunun yerine getirilmesi durumunda çalışanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır. Bu kapsamında 12,3 milyon kişi emekli aylık almaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatımızda, norm ve standart birliği kurulamadığından enekli aylılarındaki eşitsizlikler çözüm bekleyen en temel önceliğimiz olmaktadır. En son yapılan düzenlemeyle, emeklilerimize dini bayramlar öncesinde bin lira ikramiyeler verilmesi, emekli, dul ve yetimlerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Hükümetimize teşekkür bir borç biliyoruz. Primsiz sistemde yaşlı ve muhtaç durumda olanlara sosyal yardımlar ödenmektedir. Yardımlar, ayni ve nakdi olarak yapılmaktadır. Primsiz sistem ile yapılan sosyal yardımlar ile yoksullukla mücadele edilmektedir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen yaşlı ve engellilere yönelik uygulamaların kapsamında engelli aylığı, bakım ücreti, 65 yaş aylığı ödenirken gelir testi sonucu ödeme gücü olmayanların gss primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. 7143 Sayılı Kanunla 65 yaş aylığı yeniden belirlenmiştir. 265.80 lira olan yaş aylığı 1 Haziran 2018 itibaren 500 liraya yükseltilmiş ve her ay ödenmesi Bakanlar kurulu tarafından kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda 681 bin kişi 65 yaş aylığından yararlanmaktadır’ dedi.
Başkan Kılıç, Bu kesim için önemli bir gelir artışı olmuş, yaşlılara verilen bir değer olarak görülmüştür. Yüzde 40 – 69 oranında engelli olanlara her ay 399 lira 3 ayda bir toptan ödenmektedir. Engelli derecesi yüzde 70 ve üzeri olanlara ise ayda 598 lira 3 ayda bir toptan ödenmektedir. En az yüzde 50 engelli ve ağır engelli durumu bölümü (Evet ibareli olanlara) Bakım ücreti ödenebilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olması aranmaktadır. Buna göre 2018 yılı için ailede kişi başına düşen net gelir 967 TL’nin altında olması durumunda, aylık bakım ücreti 1085 TL olarak ödenmektedir.
‘2017 yılında gelir testine başvuranlardan 6,7 milyon kişinin ailede başına düşen geliri, brüt asgari ücretin üçte birinden az belirlenmiş ve genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenmiştir. ‘
Kılıç, son olarak, ‘Sosyal yardımların diğer uygulamaları olarak 65 yaş ücretsiz ulaşım, yakacak yardımı, eğitim yardımı ve benzeri ödemeler ile geçim zorluğu çeken geniş bir kesimin devlet tarafından korunması, sosyal yardımların dağınık olması ve tek elden yapılmaması, sistemin 102 sayılı sözleşmesiyle düzenlenen ve ülkemiz tarafından da onaylanan sosyal güvenlik hakları dokuz grupta toplamış ve bunlardan birisi de aile yardımı sözleşmesidir. AB üyelik sürecinde gündeme getirilen aile yardımı sigorta kolunun sosyal güvenlik mevzuatımıza kazandırılması, hükümetlerin ve siyasi partilerin ortak hedefi olarak değerlendirilmelidir’ dedi.