Tarih: 10.10.2023 11:51

KIRKLARELİ HARDALİYESİ İÇECEĞİ DEĞİRMENDERE’DE TANITILDI

Facebook Twitter Linked-in

KIRKLARELİ HARDALİYESİ İÇECEĞİ DEĞİRMENDERE’DE TANITILDI

Gölcük Trakya İlleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Yerel Destek Programı kapsamında desteklenen “Unutulmaya Yüz Tutmuş Kültürel Değerlerimiz” projesi kapsamında, Değirmendere Vapur İskelesi Meydanı’nda, Kırklareli Hardaliyesi İçeceğinin tanıtım ve tadım etkinliğini düzenledi.

Etkinliğe, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Gölcük Trakya İlleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Korkut ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte, Kırklareli Hardaliyesi içeceğinin, tarihi, yapılışı ve faydaları hakkında bilgiler verilirken, katılımcılara da ikram edildi.

Gölcük Trakya İlleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği geçtiğimiz hafta sonu önemli bir etkinliğe imza attı. Dernek Başkanı Ramazan Korkut ve Yönetimi YEDEP Projesi kapsamında hayata geçirdikleri ‘Hardaliye’ içeceğini tanıttı. Program oldukça yoğun ilgi gördü.

Değirmendere Vapur İskelesi’nin yanındaki alanda yapılan programda konuşma yapan Dernek Başkanı Ramazan Korkut, ‘Gölcük Trakya İlleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi’nin organizesinde kısa adı YEDEP olan ‘Yerel Desteklere Projesi’ne bizde ‘Unutulmaya yüz tutmuş’ değerlerimizden olan ‘Hardaliye’ içeceğini Kocaeli’nde tanıtmak, bu içeceği ilimiz genelinde Kocaeli halkına ve üzüm üreticilerine tanıtmak, Şehrimizde üretimini ve insanımıza istihdam sağlamak için projeye katılım sağladık.’

Korkut, açıklamasının devamında, ‘Bu projede Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’a, KBB Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Sayın Ali Korkmaz’a, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse’ye, Gölcük Belediye Başkanımız Sayın Av. Ali Yıldırım Sezer’e projemize katkılarından ötürü teşekkürlerimizi borç biliriz.  Tarihte 1611-1682 yılları arasında yaşamış olan Evliya Çelebi seyahatnamesinde Hardaliye’den Edirne ve bugün Bosna Hersek sınırlarında kalan Banja Luka (Banyaluka) gibi birkaç yerde yapıldığından söz ettiği, bugün Trakya Kırklareli yöresinde üretilip keyifle tüketilen Hardaliye (Alkolsüz içecek) globalleşen dünyada yeni kuşaklar bu kültürel değerimizi bilmemekte ve unutulmaktadır. T.C. Kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız büyük önder Mustafa Kemal Atatürk 20 Aralık 1930 tarihinde Kırklareli ziyaretinde kendisine ikram edilen Hardaliye’yi çok beğenmiş, ‘Milli içecek haline getiriniz’ şeklinde bir talimat verdiği Hardaliye içeceğini ‘Unutulmaya Yüztutmuş Kültürel Değerlerimiz’ projesinde görsel ve yazılı materyaller ile tanıtmak, anlatmak bu lezzeti Derneğimizin adı ile üretilerek daha geniş kitlelere ulaştırarak gelecek nesillere aktarmak derneğimizin kültürel kapasitesini artırmak, kültürel değerlerimizin gelişimini desteklemek, yöremizde yetişen üzümlerden hardaliye yapılabilmesini veya hardaliye üretimine katkı sağlamak bizleri çok mutlu etmektedir’ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —