9538,67%-1,34
38,84% 0,09
43,77% 0,14
4097,28% 1,69
6626,03% 0,37
KO-MEK, 20. yıl ilçe sergisi yolculuğuna Gölcük ile devam etti. KO-MEK Gölcük kursiyerlerinin bir yıl boyunca el emeği ve göz nuru harcayarak oluşturduğu birbirinden eşsiz eserlerin yer aldığı Gölcük ilçe sergisine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), yılsonu sergileri bir bir açılmaya devam ederken sıra Gölcük’teydi. KO-MEK 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı kursiyerlerinin eserlerinden oluşan Orta Asya’dan Anadolu’ya ilçe sergileri kapsamında KOMEK Gölcük Sergisi, Gölcük Kongre Sarayı’nda yoğun bir katılımla açılışı yapıldı.
Katılım oldukça yoğun oldu
Gölcük Kongre Sarayı’nda düzenlenen sergi açılışına, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildağ, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz ve yönetimi, AK Parti Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Mehveş Yorulmaz. AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Kerem Özder, MHP Gölcük Kadın Kolları Başkanı Derya Çavdar, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Fatih Bayram, Gölcük Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmettin Türkmen, belediye başkan yardımcıları İbrahim Uzuner ve Kürşat Çakıroğlu, KOMEK kurs öğreticileri ve çok sayıda kursiyer katılım gösterdi.
Binlerce eser göz kamaştırdı
Sergide, birbirinden güzel ve eşsiz ürünler adeta göz kamaştırdı. İğne oyasından resim branşına, amigurimiden tel kırmaya, deri yapımından ağaç oyma işlemelerine kadar birçok eşsiz eserin bulunduğu sergide tören öncesi KO-MEK müzik grubu kursiyerleri unutulmaz eserler seslendirerek sergiye renk kattı.
Sezer, “KO-MEK kelimenin tam anlamıyla ‘Halk Üniversitesi’ ismini hak ediyor”
Bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan programda ilimizde üniversite eğitimi gören Türkmenistanlı öğrencilerin hazırlamış olduğu yöresel oyun sahnelendi. Libyalı KO-MEK Kursiyeri Lina Kılıçkaya’nın tüm kursiyerler adına yaptığı konuşmanın ardından konuşma yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, katılımcıları selamladıktan sonra, “Bu seneki sergi, özel bir sergi. ‘Orta Asya’dan Anadolu’ya Ortak Mirasımız’ temalı. Onun dışında bir özelliği daha var, 20. Yıl. KO-MEK’in 20. Yılı. Bir milyonun üzerinde vatandaşımız, hemşehrimiz burada eğitim görerek meslek sahibi oldular, usta öğretici oldular. Dolayısıyla KO-MEK kelimenin tam anlamıyla ‘Halk Üniversitesi’ ismini hak ediyor. Ben dünden bugüne emeği geçenlere, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doçent Dr. Tahir Büyükakın olmak üzere tüm emeği geçenlere en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. KO-MEK Gölcük ilçe sergimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Büyükakın, “KO-MEK gerçekten bir Halk Üniversitesi”
Akabinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, konuştu. Büyükakın, “Bu sezon katıldığım açılışlardan en heyecanlısı burası kıpır kıpır herkes, bir an önce bir an önce zannediyorum sergileri gezmek istiyorsunuz. KO-MEK gerçekten bir Halk Üniversitesi. Kurulduğu günden bu yana bu şehre çok kıymetli katkılar sağladı. Yeri geldi gurbete gelmiş, yabancı ellerden buraya misafir olmuş, gelin olmuş sonra bu yurdun bir vatandaşı olmuş kardeşlerimizi burada hayata tutundurdu. Yeri geldi bir rehabilitasyon aracı oldu. Hastalıkla uğraşırken, boğuşurken hayata tutunmanın bir vesilesi oldu. Yeni arkadaşlıklar kardeşlikler kurulmasının yolu oldu. Yeri geldi fakir sofralarına misafir oldu, KO-MEK Hurması adıyla” . Yeri geldi, afet bölgelerine yardım yağmuru olarak sağanak gibi yağdı” dedi.
“KO-MEK’E en güçlü kadın STK'sı adını versek abartmış olmayız”
Sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Özellikle 6 Şubat depremlerinde bir kez daha gördük. İnanılmaz bir kenetlenme, yardımlaşma kampanyasına döndü. Yeri geldi küresel ısınmaya karşı geri dönüşüm projelerinin öncüsü, sözcüsü oldu. Yeri geldi, Filistin’i hatırlattı. Onu hiç unutturmuyoruz zaten. Şu anda Filistin'de yine azgın bir şekilde oradaki çocuklara, kadınlara saldırmaya devam ediyorlar. Hiçbir şekilde hukuk tanımaksızın orada kan ve gözyaşı akmaya devam ediyor, dünyanın gözleri önünde. Ama inşallah orayı da KO-MEK unutturmayacak. Burada öyle güçlü bir sivil yapılanma var ki, burası bundan önceki toplantılarda da ifade ettim; aslında en güçlü kadın STK'sı adını versek abartmış olmayız. Üye sayıları vesaire açısından bakarsanız zannediyorum; aşağı yukarı her iki kadından biri şehrimizde KO-MEK’le bir şekilde yolu kesişmiş. Neye göre söylüyorum? Bir milyon kursiyer şu ana kadar olmuş. Bunların %80'in üzerindeki kısmı kadın. Kocaeli'nin 2 milyon nüfusu var, yarısı 1 milyon. 1 milyon kadının %80'de katılımı düşünürseniz, demek ki aşağı yukarı yarısı bu kurslarla temas halinde olmuş. Mükerrerleri saysak hadi %40 olsun; ama çok önemli bir kısmı bu kurslarla bir şekilde temas içinde olmuş. En azından buradaki sergilere katılmış, gerçekten çok güçlü bir sivil toplum kuruluşu. Dolayısıyla bu kentte yapılacak birçok şey de sizin farkındalık çalışması yapmanız ve gönlünüzü eserlerle birlikte kente yansıtmanız mümkün. Dolayısıyla lütfen gücünüzün farkında olun. Bu toplumun hazırlandığı, bu ülkenin hazırlandığı yeni ufuklara giderken sizlere çok görev düşüyor” dedi.
“Bu güzelliklerin devamını temenni ediyorum”
Başkan Büyükakın son olarak, “Temamız ‘Orta Asya'dan Anadolu'ya Ortak Mirasımız’ neden böyle yapıyoruz. Bakın Türkmenistan'dan öğrencilerimiz sizleri güzel bir gösteriyle karşıladılar. Onlar gibi bu ülkede Kocaeli'de şu anda 1.500'e yakın öğrenci var. Aslında başka ufuklara doğru gidiyor Türkiye. 21. yüzyılın Türkiye'si, Yeni Yüzyıl Türkiye'si dünyada başka başka roller oynamaya başladı. Bunun da farkına vararak aslında yeni oluşumun tohumlarını bir yandan atarken bir yandan da hazırlıklarını yapıyoruz. Çok emek verdiniz, bir yıl boyunca çok güzel eserler ortaya koydunuz. Ve şu anda heyecanla onların izlenmesi için bekliyorsunuz. Sizleri tek tek tebrik ediyorum, bu güzelliklerin devamını temenni ediyorum. Nice 20 yıllara erişir diyorum. Her birinizi saygıyla selamlıyor, Allah'a emanet ediyorum” dedi.
Başkan Büyükakın’a anlamlı hediye
Konuşmanın ardından KOMEK kursiyerlerinden biri yapmış olduğu Kartepe’ye salınan geyikler ve teleferik temalı tablosunu Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’a hediye etti. Her sene oluşturulan KO-MEK bohçası bu sene 15 gün sora düğünü olan bir gence verilmesinin ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Sonrasında tüm protokol üyeleri, sergi standlarını tek tek gezdi.
Haber: Serap DURUKAN