Tarih: 20.03.2019 14:32

Kocaeli Sanayi Odası’nda çok önemli toplantı KAĞIT ÜRETİMİNDE KENAF

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Sanayi Odası’nda çok önemli toplantı

KAĞIT ÜRETİMİNDE KENAF

Kocaeli Sanayi Odası’nda dün önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Kağıt, Karton Grubu Meslek Komitesinin Başkanı Nurettin Şenemre yönetiminde gerçekleşen toplantıya KSO 7. Meslek komitesi Üyesi (Yön.Kur.Başk.Yrd.) Çınar Ulusoy ,  KSO Sicil Uzmanı Murat Özer, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Kurumsal Yönetim ve Kalite Birim Başkan Vekili Kazım Orhan,  Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Vekili Hüseyin Özgür Ünsal, Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkan Vekili Cem Bayrak,  Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Hülya Bayrak, Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzman Meva Ecem Çiftci, Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Kerim Ekrem katıldılar. Komite Başkanı Şenemre, Türkiye’de mutlaka yerli kağıt üretiminin gerçekleştirilmesini ifade ederek şunları söyledi; ‘Brezilya Kenaf denen bir bitkiden kağıt üretiyor. Nisan ayında ekilen Ekim ayında mahsulü alınan bu ürün ülkenin tüm kağıt üretim ihtiyacını karşılayabilir. Dolayısıyla aramızda bulunan MARKA’nın değerli yöneticileri bu önemli konuyu mutlaka incelemeli ve ülkemize kazandırmak adına gerekli çalışmaları yapmalıyız. Biz gazeteler olarak kullandığımız tüm ürünleri yurt dışından getirerek milyarlarca doları yurt dışı kaynaklara harcıyoruz. Kenaf’la bu sorunu kökünden çözeriz.”

Ardından aynı zamanda KSO Yönetim Kurulu Üyesi olan Çınar Ulusoy da selüloz konusuna değinerek bu konuda Türk sanayicileri lehine mutlaka çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Ulusoy sektördeki önemli sorunları da dile getirerek MARKA yöneticilerine bilgi verdi. MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, kağıt üretiminde Kenaf konusuna değineceklerini ve gerekli araştırmaların yapılacağını ifade etti. Ayrıca KSO tarafından hazırlanan önemli bir raporda gündeme getirilerek fikir alış verişinde bulunuldu.

 

YENİ İSTİHDAMA ÜCRET DESTEĞİ

İşe alınacak olan sigortalıların,  İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında istihdam edilmeleri gerekmektedir.

Sigortalının 2018 yılı Ocak ila Aralıken az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması şartı aranmaktadır.

Destek tutarı

3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyinde (2.020,90 TL) ve prim + vergi (1.113 TL) destek sağlanmaktadır. Devamındaki 9 ay 1.113 Tl prim ve vergi desteği sağlanmaktadır.

Ücret desteği SGK tarafından işyerinin ilgili ayda veya sonraki aylarda oluşacak prim borçlarından mahsup edilmesi, işverene ödeme yapılmaması şeklinde uygulanacaktır.

3 aylık destek süresinin akabinde 6 ay boyunca işyerinde istihdamda kalması gerekmektedir.

YENİ İSTİHDAMIN SGK PRİMİNE, VERGİSİNE DESTEK

İşe alınacak olan sigortalıların,  İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilmeleri gerekmektedir.

Sigortalının 2018 yılında bildirimi yapılan ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması şartı aranmaktadır.

Destek tutarı

Destek tutarı prim + vergi 1.113 TL İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde işyerlerinde bu tutar kazanca göre 2.712 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Destek süresi 12 aydır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Ekonomik sebeplerle; İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere, 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti işsizlik sigortası fonundan ödenmektedir.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır ve bu kazanç brüt asgari ücretin %150’sini geçemez. (3.838 TL’yi geçemez.)

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili başvurular İŞKUR müdürlüklerine yapılmaktadır.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 3.060 TL’nin altında ücret alanlar, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 6.090 TL’nin altında ücret alanlar için uygulanacaktır. 2018 yılında en az işçi istihdam edilen aydaki sigortalı sayısının altına düşmemek şartıyla 2019 yılında uygulanacaktır.

500 kişi altında çalışanı olan işyerleri için kişi başı 100,80 TL, 500 kişi üzerinde çalışanı olan işyerleri için kişi başı 150,00 TL olarak uygulanmaktadır.

DÜZENLİ ÖDEMEYE 5 PUANLIK DESTEK

SGK Primlerinin zamanında ödenmesi halinde SGK primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

İŞBAŞI EĞİTİM DESTEĞİ

İşverenler çalışan sayısının yüzde 30’una kadar katılımcı talep edebilir, İşvereninin yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu vardır.

Katılımcılara 3 ay süreyle aylık 2.021 TL ödenmekte. İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde süre 6 ay uygulanmaktadır. Ayrıca katılımcılara sağlık ve iş kazası meslek hastalığı sigortası yapılmaktadır.

Eğitim bitimi mevcut teşviklerden ayrıca yararlanılabilir.

İHTİYACINIZA UYGUN, NİTELİKLİ İŞGÜCÜ EĞİTİMİNE TAM DESTEK

İstihdam Seferberliği kapsamında AÇSHB ile TOBB arasında imzalanan MEGİP protokolü uyarınca işverenlerin bulmakta zorluk çektikleri mesleklerde Odalar ve İŞKUR il müdürlükleri aracılığıyla mesleki eğitimler düzenlenebilmektedir. Bu eğitimler, teorik ve pratik eğitim olarak 8 aya kadar sürebilmekte işverenlerin Nitelikli işgücü talepleri eğitim programı ile yetiştirilebilmektedir.

Bu kurslarda, kursiyerlere 2021 TL ücret ödenmekte olup, sağlık ve iş kazası meslek hastalığı sigortası yapılmaktadır.

 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 KAPSAMINDA UYGULANAN TEŞVİKLER

  1. Yeni İstihdama Ücret Desteği (3 ay) (Mayıs 2019’a kadar)
  2. Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine Destek (en az 12 ay)
  3. Kısa Çalışma Ödeneği
  4. Asgari Ücret Desteği
  5. Düzenli Ödemeye Devamlı Destek
  6. Önce İşbaşı Eğitim Sonra İstihdam Desteği
  7. Kalkınmaya İlave Destek

İhtiyacınıza Uygun, Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —