Tarih: 24.11.2019 14:21

Kocaman, ‘Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı’

Facebook Twitter Linked-in

 Kocaeli Esnaf Odaları Başkanı Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman Dünyada 820 milyon insan açlıkla mücadele ederken üretilen gıdaların üçte biri israf edildiğini ifade ederek, “ Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı” dedi.

Topyekûn mücadele başlatılmalı

Dünyada 820 milyon insan açlıkla mücadele ederken üretilen gıdaların üçte biri israf edildiğini ifade eden Başkan Kocaman, “Yapılan tüm çalışmalara rağmen bir türlü gıda israfının önüne geçilemedi. Ulusal ve küresel çaptaki israfı önlemek hepimizin sorumluluğundadır. Bunun için de toplumun en küçük birimi olan aileden başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde ve tüm kamu kuruluşlarında israfı önlemek için topyekûn bir seferberlik başlatılmalı” dedi.

‘500 bin ton ekmek ve 18 bin ton sebze meyveyi çöpe atıyoruz’

Gün geçtikçe artan ve bir türlü önlenemeyen gıda israfı hem ülkemizin hem de dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade eden Başkan Kocaman, “  Ancak maalesef gıda israfına ulusal ve küresel çaptaki diğer meseleler kadar önem verilmiyor. Dünya genelinde her yıl ortalama 750 milyar dolar değerinde gıda israf oluyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Yılda 214 milyar liralık gıdayı israf ederek 500 bin ton ekmek ve 18 bin ton sebze meyveyi çöpe atıyoruz. İsraf edilen gıdaların maliyeti, üreticinin, satıcının, tüketicinin yani herkesin cebinden çıkıyor. Milli servetimiz adeta heba oluyor. Oysa israf edilen gıdaların maliyetiyle ülkemize onlarca okul, kütüphane ve hastane yapılabilir. Kıt kanaat geçinen ve yardıma muhtaç olan binlerce kişinin yüzü gülebilir” dedi.

Üretim, dağıtım ve tüketim aşamasındaki israf son bulmalı

Başkan Kocaman son olarak, “Sebze ve meyvelerin dörtte biri daha soframıza gelmeden israf oluyor. Oysa israf ettiğimiz her bir gıda için başta su olmak üzere enerji kaynaklarımız ve emeğimiz de israf ediliyor. Çöpe attığımız her bir gıdada aç insanların hakkı var. Bu yüzden gıda israfıyla mücadelede herkese sorumluluk düşüyor. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa sunulmalı. Vatandaşlarımız da alışveriş yaparken tüketebileceği kadarını satın almalı. Okul sıralarından başlayarak çocuklarımıza israfla mücadele en iyi şekilde öğretilmeli. Gıda israfının önüne geçmek için yılda bir kez düzenlenen kampanyalar maalesef yeterli bilinç oluşturmuyor. Bunun için kamu spotları hazırlanmalı ve istikrarlı olarak mücadelemiz sürmeli” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —