Tarih: 26.11.2020 11:00

Kocatürk, ‘Çocuklara, sahip oldukları haklar yeterince verilebiliyor mu?’

Facebook Twitter Linked-in

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk,  Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle çocukların tüketici olarak ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtti.

‘Gündemde çocuklar yerine indirim haberleri yer aldı’

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, yaptığı açıklamada şunları belirtti: “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, yazılı ve görsel medyada yeterince yer bulamadı fakat indirim haberleri, bu mecrada oldukça fazla bir yer tuttu. Dünya üzerinde birçok çocuk, savaş veya göç gibi istemediği koşullarda yaşamak, çocuk yaşta evlenmek gibi istemediği yaşamları sürdürmek durumunda kalıyor. Bu olumsuz şartları kaldırabilmek için çocuk hakları sözleşmesi hazırlanarak içinde Türkiye’nin de bulunduğu yüzlerce ülke tarafından imzalanmıştır. Buna rağmen ülkemizde halen çocuk işçiler, tacize uğrayan çocuklar, çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları halen mevcut. Çocuğun, tam anlamıyla gelişmesi için uygun aile ortamında yetişmesinin gerekli olduğu da kabul edilmiştir. Bununla birlikte, çocukların da birer tüketici olduğu, evrensel tüketici haklarının ‘Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı’ ilkesinde de açıklanmıştır. İnsanın hayatını devam ettirebilmesi için gereken asgari ihtiyaçların karşılanabileceğini belirten bu hak, tüketicinin en temel hakkı. Dolayısıyla birer tüketici olarak çocuklar da bu haklara sahiptir” dedi.

‘En temel haklara sahip olan çocuklar da birer tüketicidir’

Başkan Kocatürk, son olarak, “Asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu ülkemizde yaşamını sürdürmeye gayret eden çocukların haklarına yeterince sahip çıkılıyor mu? Çocuklara, sahip oldukları haklar yeterince verilebiliyor mu? Çocuk işçi çalıştırılmasına karşı önlem alınabiliyor mu? Çocukları olası istismarlardan koruyabiliyor muyuz? Birer tüketici de olarak yaşam ve gelişme hakkı gereği çocuklarımız, özgürce yaşamalı ve bu anlamda gelişmelidir. Bunu sağlamak ise tüm devletlerin görevidir. Genel anlamda, aynı zamanda birer tüketici de olan çocuklarımıza, yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve gerekli gelişimlerini sağlayabilmeleri adına her birimizin, çocukların ihtiyaçlarına ışık tutmamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Unutulmamalıdır ki en temel haklara sahip olan çocuklar da birer tüketicidir” diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —