• BIST 100

    10246,36%0,20
  • DOLAR

    40,26% 0,13
  • EURO

    46,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4318,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,00

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE PRP ARASINDAKİ 4 ÖNEMLİ FARK

Değirmendere 7.04.2023 06:10:00 0
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE PRP ARASINDAKİ 4 ÖNEMLİ FARK

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE PRP ARASINDAKİ 4 ÖNEMLİ FARK

Son yıllarda ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücre, Platelet Rich Plasma (PRP) ve Plasma Rich in Growth Factors (PRGF) gibi yeni tedavi yöntemleri gün geçtikçe daha da popüler hale geliyor. Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hastalar tarafından çok sık karıştırılıyor. Kök hücre tedavisinde kişinin kendisine ait özel hücrelerden yararlanılırken, PRP tedavisinde doku hasarını onarmak için yine hastanın vücudundan alınan trombositler kullanılıyor. Kanın pıhtılaşmasının temel bileşeni olan trombositler, iyileştirici özelliğe sahip proteinleri içeriyor. Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Karaaslan, kök hücre tedavisi ile PRP arasındaki farklarla ilgili bilgi verdi.

Tedavide kök hücreler kullanılıyor

Kök hücreler, vücudumuzda bulunan özel hücrelerdir ve kendilerini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle, ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılmaları son yıllarda oldukça yaygın hale gelmiştir. Kök hücre tedavisi, hastanın kendisinden alınan kök hücrelerin, hasarlı dokulara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Bu işlem, hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olmakta ve ağrıyı da azaltmaktadır. Kök hücre tedavisi genellikle aşağıdaki hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

  • Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) 
  • Tendinit (tendon iltihabı)
  • Ligament hasarı
  • Kas yaralanmaları 
  • Kıkırdak hasarı 

 PRP için alınan kan ayrıştırılıyor

PRP Tedavisi Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi ise hastadan alınan kanın özel bir işlemle ayrıştırılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sonrasında elde edilen plazma, zengin trombositler içerir. Trombositler, iyileşmeyi destekleyen büyüme faktörleri salgılarlar. Bu nedenle, PRP tedavisi hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olmaktadır. PRP tedavisi genellikle aşağıdaki hastalıkların tedavisinde kullanılır:

  • Tendinit 
  • Ligament hasarı 
  • Kas yaralanmaları 
  • Kıkırdak hasarı  

Kök hücre tedavisi ve PRP arasındaki farklar 

Kök hücre tedavisi ve PRP tedavisi benzerlik gösterse de, aslında bu işlemler farklı uygulamalardır. 

  • Kök hücre tedavisi, hasarlı dokulara enjekte edilen canlı kök hücrelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilirken, PRP tedavisi trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleriyle iyileşme sağlar. 
  • Kök hücre tedavisi daha girişimsel bir işlemdir, çünkü kök hücreler çoğunlukla kemik iliğinden veya yağ dokusundan elde edilir ve enjekte edilmeden önce özel bir işleme tabi tutulurlar. PRP tedavisi ise kanın ayrıştırılması sonrasında enjekte edilir. 
  • Kök hücre tedavisi, PRP tedavisine göre daha uzun süreli bir etkiye sahiptir. Kök hücreler, hasarlı dokuda yenilenmeye başlayarak iyileşmeyi destekler. PRP tedavisi ise daha hızlı bir etkiye sahiptir, ancak etkisi daha kısa sürer. 
  • Genellikle, hafif ila orta şiddetli hastalıklarda PRP tedavisi, daha şiddetli hastalıklarda ise kök hücre tedavisi tercih edilir.  

Hastalığın türüne ve şiddetine göre yöntem belirlenmeli

Kök hücre ve PRP tedavileri, son yıllarda ortopedik hastalıkların tedavisinde popüler hale geldi. Her iki yöntem de hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olur ve ağrıyı azaltabilir. Ancak, kök hücre tedavisi ve PRP tedavisi arasında farklılıklar vardır ve hangi yöntemin seçileceği hastalığın türüne ve şiddetine göre değişebilir. Bu nedenle, hangi tedavi yönteminin seçileceği konusunda uzman doktorla konuşarak karar vermek önemlidir.

  • Kök hücre ve PRP tedavileri popüler hale gelmiş olsa da, bu tedavilerin tam olarak ne kadar etkili olduğu hala araştırılmaktadır. Bu nedenle, bu tedavileri uygulamadan önce, doktorunuzla tedavi seçenekleri hakkında detaylı bir şekilde konuşmanız önemlidir.
  • Kök hücre ve PRP tedavilerinin potansiyel riskleri ve yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Tedavi sonrasında ağrı, enfeksiyon, kanama ve diğer komplikasyonlar gibi riskler olabilir. Bu nedenle, tedavinin potansiyel faydaları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir.
  • Kök hücre ve PRP tedavileri, birçok ortopedik hastalığın tedavisinde kullanılabilecek seçeneklerdir. Ancak, bu tedaviler herkes için uygun değildir. Tedavinin sizin için uygun olup olmadığı hakkında doktorunuza danışmalısınız.
  • Kök hücre ve PRP tedavileri, birçok klinikte sunulmaktadır. Ancak, bu kliniklerin kalitesi ve tedaviyi uygulayanların uzmanlık düzeyleri değişebilir. Bu nedenle, tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmadan önce, klinikleri araştırmak ve referanslarını kontrol etmek önemlidir.

İlk seferini  İzmir'e gerçekleştirdi GÖLCÜK ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ HİZMETE AÇILDI

İlçe protokolünden Gaziler Derneği’ne ziyaret

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: AKTAŞ VE BÜYÜKAKIN, DUA OKUDU, KARANFİL BIRAKTI

Zafer Partisi Gölcük İlçe Yönetimi toplu olarak istifa etti KAYI, “GÖRÜŞ AYRILIKLARI NEDENİYLE GÖREVİMİZİ BIRAKTIK”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde ŞEHİTLER GÖLCÜK’TE DUALARLA ANILDI

Büyükşehir, üst geçitleri “Terörsüz Türkiye” için kırmızı renkle aydınlattı; KOCAELİ’DE ÜST GEÇİTLER AL BAYRAĞIN RENKLERİYLE IŞILDADI

KOSKEM 1 haftada 235 can daha kurtardı

Kayıp Kedisine Günler Sonra Kavuştu, Gözyaşları Bu Kez Sevinçten Aktı

KO-MEK ile hayatlarını baştan yazdılar

GÖLCÜK’TE PLAJ VOLEYBOLU TURNUVASI BÜYÜKLER KATEGORİSİNDE SONA ERDİ

Alikahya Stadyum Tramvay Hattı’nda yoğun mesai

Haşim Arda Sarman, Gebzespor’la Yola Devam Ediyor

Kocaelispor'da Ayrılık: Furkan Özyapı ile Yollar Resmen Ayrıldı; YEŞİL-SİYAHLILAR İÇ TRANSFERDE DE HAREKETLİ GÜNLER YAŞIYOR

MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar, “15 TEMMUZ, TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIK DESTANIDIR”

Alaettin Kurt Stadyumu’nda doğal çim dönemi başlıyor

Yunus Emre Gedik Esenler Erokspor'da

Kocaelispor’dan Anlamlı Destek, Yardım Maçı İzmit’te Oynanacak; KARŞILAŞMA 1 AĞUSTOS’TA KOCAELİ STADI’NDA

Kartepe Teleferik 15 Temmuz’da yüzde 50 indirimli

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; ESNAFA VE VATANDAŞLARA BİNLERCE BAYRAK DAĞITILDI

Kocaeli Büyükşehir, 15 Temmuz’un ruhunu bu kez notalara döktü; MEHTERAN TAKIMINDAN 15 TEMMUZ’A ÖZEL “VATAN MARŞI”

GÖLCÜK 15 TEMMUZ’DA ANITPARK’TA TEK YÜREK OLACAK

Büyükakın müjdeyi verdi; GÖLCÜK TERMİNALİ BU GECE HİZMETE GİRİYOR

Hain darbe girişiminin 9. yılında “Bir Millet, Tek Yürek” mesajı verilecek GÖLCÜK’TE 15 TEMMUZ RUHU YENİDEN CANLANIYOR

Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, “15 TEMMUZ ZAFERİMİZİN ONURUNU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ” 

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “15 TEMMUZ MİLLETİMİZİN KAHRAMANLIK DESTANIDIR”

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Şakir Akçer, “ANKARA’YA YÜRÜDÜK, MAKUL BİR TEKLİF BEKLİYORUZ”

“Her 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” diye bir kez daha haykıracağız”

GÖLCÜK’TE PLAJ VOLEYBOLU TURNUVASI BÜYÜKLER KATEGORİSİNDE SONA ERDİ

Yıldız oyuncu transfer söylentilerine son noktayı koydu “KOCAELİSPOR’DA KALMAK İSTİYORUM”

Kocaelispor’da Selçuk İnan'dan Radikal Karar: 7 Futbolcu Kadro Dışı

Yükleniyor

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2