Tarih: 08.06.2023 14:32

Körfez’de 9 günde 5 ton atık çıkarıldı ÇIKANLAR PES DEDİRTTİ

Facebook Twitter Linked-in

Körfez’de 9 günde 5 ton atık çıkarıldı

ÇIKANLAR PES DEDİRTTİ

8 Haziran Marmara Denizi Günü münasebetiyle ilçemize bağlı Değirmendere’de anlamlı bir program gerçekleştirildi.

9 günde 5 ton atık çıkarıldı

 Marmara Belediyeler Birliği, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile  Balıkçılık ve Orman Müdürlüğü ortaklığında 8 Haziran Marmara Denizi Günü nedeniyle Gölcük Değirmendere Vapur İskelesi’nde “biyoçeşitlilik” temasının vurgulandığı program düzenlendi. Denizin temizliği adına 9 günde yapılan çalışmalarda 5 ton atık çıkarıldığına dikkat çekildi.

Atıklar farkındalık yaratılmak için sergilendi

 Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm belediyelerin katılımları ile eşzamanlı yapılan farkındalık etkinliği kapsamında hayalet ağların temizliği, deniz dibi temizliği, sahil kıyı temizliği tekneler ve dalgıçlar tarafından yapıldı. Atıkların bir kısmı alanda sergilenerek, farkındalık yaratıldı.

Katılım yoğun oldu

8 Haziran Marmara Denizi günü münasebetiyle gerçekleştirilen programa; Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Tarım İl ve Orman Müdürü Levent Küçük, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen, Su altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, Gölcük Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Bilge Saral, Muhtarlar ve Hacı Halit Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katılım sağladı.

Ceylan, ‘Çok trajik sahnelere de tanık olduk’

Programda ilk olarak konuşma yapan Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, şunları söyledi: ‘1999 Depreminden kalan ciddi bir enkaz var. Balıkçılık da burada çok yaygın. O ağların yarattığı tahribat söz konusu. Bizler yaklaşık 9 gündür buradayız.  Denizden atıkları Su Altı Topluluğu ile birlikte çıkardık. Çok trajik sahnelere de tanık olduk. Misine ağlarının tüm dünyada kullanılmasının yasak olmasına rağmen burada kullanıldığını gördük. Misine ağlarına takılan hiçbir canlının kurtulma şansı yok. Dipte çok sayıda deniz kestanesi göreceksiniz. Deniz kestanesinin olduğu yerde su kalitesi iyidir. Bu bölgede su kalitesi gerçekten iyi. İzmit Körfezi ekosistem açısından son derece önemli. Daha fazla duyarlılık oluşturmak amacıyla bu çöpleri çıkarıyoruz. Dilerim ki bu farkındalık insanlara bilinç olarak döner. Büyükşehir Belediye başkanımıza ve çevre koruma çalışanlarına teşekkür ediyorum’ dedi.

Küçük, ‘Bu sene çıkartacağımız hayalet ağları da geri dönüşüme kazandıracağız’

Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘Biliyorsunuz ki müsilajı hep beraber Kocaeli’de yaşadık. Amacımız denizimizi daha yaşanır hale getirmek ve geleceğimiz olan genç nesillere denizlerimizi miras bırakmaktır. Körfez’de yapılan birçok faaliyetlere şahitlik etmekteyiz. Bakanlığımız ve Büyükşehrimizin yaptığı faaliyetlerle Kocaeli Körfezi’mizin gelecek nesillere bırakmak için canla başla çalışmaktadır. Yaptığımız faaliyetlerle Körfezi temizlemeye çalışacağız. Bu sene çıkartacağımız hayalet ağları da geri dönüşüme kazandıracağız’ diye konuştu.

Sezer, ‘Gelecek kuşaklar için denizimizin temizlenmesi çok önemli’

Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ‘Buranın temizlenmesi, Marmara’nın temiz olmasıyla birbiriyle bağlantılı. Bizden sonraki kuşaklar için denizimizin temizlenip bırakılması çok önemli. Bugün yapılan çapa çok anlamlı. Bunların tamamının kurtarılması çok önemli. Dip çamurunun temizlenmesi, biyolojik arıtmanın yapılması çok önemlidir. Denizin balıklandırılması çalışması önemlidir. Denizi kirleten malzemelerin çıkarılması çok önemlidir. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Buna değer verip, önem vermek çok önemlidir.’

Büyükakın, ‘Kocaeli’de bir damla, bir metreküp su denize arıtma yapılmadan bırakılmıyor’

Son olarak konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘Önce ne yaptığımızı hatırlatmak isterim. Şu anda Marmara’nın tamamında yapılıyor. Çevre Bakanlığımızla, Tarım Bakanlığımızla, Marmara Belediyeler Birliğiyle yapılan çalışma bu. Müsilaj problemi ile karşılaştık; daha önce görmediğimiz bir şeydi. 2019 yılında bütün denizin, Marmara’nın tamamının müsilajla karşılaştığı o durumda hepimiz şaşırmıştık. Eğer siz denizde olması gerekenden çok daha fazla azot ve fosforun olmasına neden olursanız o mikroorganizmalar daha fazla ürüyor, Bunun sonucunda müsilajla karşı karşıya kalıyorsunuz. Eylem planı oluşturuldu. Alt başlıklarından bir tanesi denizdeki hayalet ağların çıkarılması. Bu görev de Tarım Bakanlığı’na verildi. Denizde kirliliğe sebep olan konular birkaç başlık altında toplanıyor.  Ben sizin yaşlarınızdayken Belediye Başkanı olacaksın deselerdi aklıma bile gelmezdi. Hayalimde böyle bir şey bile yoktu. Sadece Marmara Denizi’ne mi sahip çıkmak bizim borcumuz? Doğanın tamamına çıkmamız gerekiyor. Marmara Denizi’ne bir günde 4 buçuk milyon metreküp evsel atık deşarjı yapılıyor, bunun yüzde 53’ü ön arıtma yapılarak denize bırakılıyor. Kocaeli’de bir damla, bir metreküp su denize arıtma yapılmadan bırakılmıyor’ dedi.

‘120 milyon dolar tutarında bir proje yapıyoruz’

 

Büyükakın, konuşmasının devamında, ‘Hayalet ağ dediğimizde bunlar nasıl öldü diye düşünmeniz lazım. Balıkçılık faaliyeti esnasında denizin içinde bir yere takılıyor, denizden almakta zorluk çekince balıkçı bırakıyor. Denizden çıkarmak istiyoruz. Çünkü kaldığı yerde başka problem yaratıyor. Bu ciddi bir maliyet. Biz Marmara Denizi’ni temizlemek için azami gayret gösteriyoruz. Körfez’in bittiği noktada 11 buçuk milyon metreküp çamur var. Simsiyah bir çamur. 120 milyon dolar tutarında bir proje yapıyoruz. Bütçenin üçte biri cumhurbaşkanlığı, üçte birini çevre ve şehircilik bakanlığını, üçte birini de biz karşılıyoruz. Dünyanın en büyük çevre projesini üretiyoruz şu anda, inanılmaz bir iş yapıyoruz ama insanın içinden şu geçiyor ‘keşke bu hale getirilmemiş’ olsaydı.İklimler değişti. Neredeyse bahar yaşamadık. Bahar olmadı, birden yaz geldi. Marmara Bölgesi küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden bir tanesi. Bu daha az su kaynağı demek, bitki örtüsünün tüketilmesi demek, denizin tehdit altında kalması demek, su kaynaklarına ulaşmamız demek, yarının dünyasında daha büyük zorluklarla yaşamak, küresel ısınma daha da artarsa belki de bu bölgeyi terk etmek zorunda kalmamız demek.  Gerekli tedbirler alınamazsa dünyayı iyi bir gelecek beklemiyor’ dedi.

‘Sizler sahip çıkarsanız doğayı kurtarma şansımız var’

 

Büyükakın, son olarak, ‘Sizi dünyanın geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmek istemem ama şöyle düşünün insanoğlunun dünya üzerindeki davranış biçimi ciddi problemler oluşturuyor. Sürdürülebilirlik kavramını unutmamanızı, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek için faaliyetler gerçekleştirmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum. Ağaçlandırma, doğayı koruma faaliyetlerine katılmanız gerçekten çok önemli. Sizler sahip çıkarsanız doğayı kurtarma şansımız var. Hep fark etmeyelim gençler. Bunu demeyi artık bırakalım, harekete geçelim.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —