Tarih: 13.06.2024 17:29

KOTO’DAN ‘GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI’ TOPLANTISI

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Ticaret Odası, kapsamı ve oranları güncellenen KOSGEB Girişimcilik Destek Programı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. İlginin yoğun olduğu toplantıda, yeni destek programının tüm detayları Oda üyeleriyle paylaşıldı 

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ‘Girişimcilik Destek Programı’nda 29 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişikliğe gitti. Kocaeli Ticaret Odası, üyelerinin güncellenen programdan haberdar olması ve desteklerden üst düzey oranda faydalanabilmesi için bilgilendirme toplantısı düzenledi. KOTO Şaban Sarıgülle Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya ilgi yoğun olurken, KOSGEB Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer katılımcılara önemli bilgiler verdi. 

YÜZDE 100 DESTEK 

KOSGEB tarafından girişimcilere yönelik sunulan Girişimcilik Destek Programı’nın İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olarak iki ayrı destek programına ayrıldığını vurgulayan Ustaömer, “İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor. Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İŞ KURMA DESTEĞİ

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor. Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURU YAPIYOR?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor bunu inceleyecek olursak; NACE Rev. 2’ye göre; C -İmalat, 61-Telekomünikasyon, 62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, 63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri, 72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek. İlgili Nace Kodunda faaliyet gösteren işletmelerin 15 Haziran 2021 ve sonrası kurulmuş olması şartı aranmaktadır. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

DESTEK PROGRAMINA BAŞVURU TAKVİMİ

İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek” ifadelerine yer verdi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —