Tarih: 13.08.2024 17:25

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge ve işgücü verilerini değerlendirdi

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Haziran ayında cari denge 407 milyon dolar fazla verdi. Cari fazla verilmesinde; dış ticaret açığı geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen hizmet gelirlerinin katkısının daha yüksek olmasının etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı geçen yıla göre 371 milyon dolar artarak 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı ise geçen yıl 5.1 milyar dolar olurken, bu yıl 5.6 milyar dolar oldu. Haziran verisiyle birlikte yıllık cari açık 24 milyar 833 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

 

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM

 

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ihracattaki yükseliş ve ithalattaki gerilemeyle dış ticaret açığında yüzde 42.3’lük azalma oldu. Dış ticaret açığındaki bu gerilemenin cari açığa yansıyacağını ve turizm gelirlerinin de katkısıyla, temmuz ayında yıllık cari açığın gerileyebileceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

İŞGÜCÜ VERİLERİ

 

TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı işgücü verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında işsizlik oranı yüzde 9.2 ile mayıs ayına göre 0.7 puan artarken, geçen yılın aynı ayına göre 0.2 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 29.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 3.8 puan, geçen yıla göre 5.2 puanlık artış olduğu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞABİLİR NÜFUS

 

Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda mayıstan hazirana çalışabilir nüfus 36 bin kişi artarken, işgücüne katılanlar 107 bin kişi gerilemiş. Mevsimsel olarak, tarım ve hizmetler sektörlerinde istihdam artışları bekleyeceğimiz dönemde aylık bazda 341 bin kişilik gerileme olduğunu görüyoruz. Haziran itibariyle toplam istihdam ise 32 milyon 522 bin kişi. Burada her zaman dile getirdiğimiz, ülkemize yabancı sermayenin de çekilmesiyle, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —