11082,63%-1,23
41,61% 0,11
48,85% 0,12
5138,53% -0,52
8519,01% 0,24
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak, 22 milyar 607 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamı aylık bazda tüm zamanların en yüksek eylül ayı değeri olduğunu memnuniyetle görüyoruz” dedi.
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
Zeytinoğlu açıklamasına; “Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 904 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 361 milyon dolar), ABD (1 milyar 344 milyon dolar), İtalya (1 milyar 112 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 101 milyon dolar) oldu. Özellikle de en büyük ticaret pazarımız olan AB ülkelerine yaptığımız ihracat artışlarını olumlu bulmakla beraber artarak devam etmesini temenni ediyoruz” şeklinde devam etti.
EYLÜL AYI İTHALATI
Zeytinoğlu eylül ayı ithalatına ilişkin değerlendirmesinde, “eylül ayında ithalatımız ise yüzde 8,8 artışla 29 milyar 492 milyon dolar oldu. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayına göre 4,3 yüzde puan düşüşle yüzde 76,7 olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 0,4, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 11 ve tüketim malları ithalatında da yüzde 8’lik artış olduğunu görüyoruz. Dış ticaret açığının azaltılması noktasında tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz Düşük kurun ihracatımızı desteklemezken ithalatı da kolaylaştırdığını unutmamamız lazım” ifadelerini kullandı.
TOBB NEFES KREDİSİ
Finansmana erişim konusuna da değinen Zeytinoğlu, “TOBB bünyesinde faaliyet gösteren odalar olarak, KGF destekli TOBB Nefes Kredileri’nin ikinci kez KOBİ’lere sunulmasından memnuniyet duyuyoruz. Bugün itibarıyla uygulamaya giren bu krediler yüzde 32-33 faiz oranıyla başlayacak. KOBİ’lerimiz için bu adımı son derece değerli buluyor, KGF ve TOBB yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.