Kocaeli Sanayi Odası (KSO), 9. dönemin 6’ncı Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı yoğun bir katılımla Kıbrıs’ta gerçekleştirdi. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Mersin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli katılım sağladı.
MESLEK KOMİTELERİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI
Toplantıda Kocaeli sanayiinin yaşadığı sıkıntılar komite üyelerince masaya yatırıldı. Toplantıda komite üyeleri; sanayi arsalarının maliyetlerinin yüksekliği, vize sorununun sanayici açısından etkileri, rekabetçi kurun sanayiciler açısından yarattığı sıkıntılar, gümrük tarifeleri, nitelikli istihdam konularını görüştü. Başkan Zeytinoğlu meslek komite üyelerine, bu konularla ilgili çalışma yapacaklarını belirtti. Toplantı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un açılış konuşması ile başladı. Meclis Başkanı Tuğrul, meslek komitelerinin öneminden bahsederek meslek komitelerince yapılan çalışmaların sonucunda oluşturulan somut önerilerin yönetim kurulunca görüşülerek gereğinin yapıldığını belirtti.
KIBRIS’A YATIRIM NOKTASINDA İYİLEŞMELER VAR
Toplantının devamında söz alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bu ortak toplantıları çok önemsediklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Kıbrıs’ın kalkınması bizler için çok önemli. Türkiye’de de yatırım ikliminin iyileşmesi ve kalkınmanın hızlı yapılmasının ne kadar önemli olduğu hep vurguladığım bir konu. Bugün de sizlere Kıbrıs için yatırım ortamının iyileşmesinin çok önemli olacağını vurgulamak istiyorum. Birtakım kararlar, kanunlar değişti. Türk vatandaşlarının Kıbrıs’ta yatırım yapması noktasında iyileşmeler var. Bunlar için sizlere teşekkür ediyorum ama daha alınacak yollar var. Kıbrıslı ortak bulma şartı bazı sektörlerde kaldırılmış ama inşaat ve turizm acentesi gibi sektörlerde devam ediyor. Bunların da en kısa sürede kaldırılmasının olumlu etkileri olacaktır.
REFORMLARLA YABANCI YATIRIMCI ÇEKİLMELİ
2009 yılına kadar olan süreçte yapılan reformlarla Türkiye’ye yabancı yatırımcıların çekildiğini ifade eden Zeytinoğlu, Kıbrıs’ta da bu tür gelişmelerin olması gerektiğini belirtti. Türkiye’de sanayicilerin finansmana erişim sıkıntılarına değinen Başkan Zeytinoğlu, “İş dünyasının finansmana erişim konusundaki sıkıntıları azalsa da kredi maliyetlerinin yüksekliği firmalarımızı zorlamaya devam ediyor. Almanya ve Çin örneğindeki gibi bizde de bu desteklerin genişletilmesinin ihracatımıza ivme kazandıracağına inanıyoruz” dedi. Zeytinoğlu, Türkiye’de yaşanan ara eleman sorununa değinerek, çalışan sayısının artırılması gerektiğini vurguladı, Trump’ın gümrük artırımlarının Türkiye’ye olası etkileri, Kocaeli verilerini de katılımcılarla paylaştı.
SANAYİCİLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Başkan Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye gelen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Geleceği inşa ederken, korumacı ekonomiye doğru dönüşen dünyada imalat sanayi, dışa bağımlılıkların azaltılması ve kendi ayaklarımız üzerinde durmamızı sağlayacak başat alanlardan bir tanesi. Bunun bilinciyle kendi özvarlığımızı, momentumumuzu inşa etmek için canla başla çalışıyoruz” diyerek Bakanlığın sanayicilere sunduğu destek ve teşviklere değindi, desteklerin süreceğini belirtti. İnan, “Bakanlığımızın sunduğu destek ve teşviklerden sanayicilerimizin azami ölçüde faydalanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi” dedi. Sanayi Alanları Master Planı doğrultusunda yeni sanayi alanları oluşturacak ve mevcut sanayi alanlarını genişleteceğiz” diyen İnan, “Sanayi alanlarının demiryolları ve limanlarla bağlantılarını güçlendireceğiz, bu amaçla alternatif finansman mekanizmalarını geliştireceğiz” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ YATIRIMCISI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da konuşmasında, adanın yaşadığı en büyük sıkıntının ambargolar ve izolasyonlar olduğunu dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti yatırımcısı bizim için çok değerlidir. Bize bakış açısı, kardeşliği her zaman çok değerlidir. Biz geçen yıl ocak ayında mevzuatımızı düzenleyip Yeni Organize Sanayi Bölgeleri yasasıyla birlikte protokollerimizi imzaladık. KTTC Organize Sanayi Bölgelerine Destek Verilmesi Hakkında Protokol, T.C. Kanunlarına Göre Kurulmuş Şirketlerin Sanayi Yatırımlarının Kolaylaştırılması Hakkında Protokol, T.C. ile KKTC Arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına ilişkin anlaşma ve protokoller hayat buldu. İki ülke arasında imzalanan bu protokollerle Türkiye Cumhuriyeti yatırımcısına ‘yüzde 51 ile yatırım yapacaksınız’ gibi bir zorunluluğu ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı.
GÜVERCİNLİK ÜÇÜNCÜ ETAP SANAYİ BÖLGESİ’Nİ GEZDİLER
Amcaoğlu’nun konuşmasının ardından Kıbrıs Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi’nin sunumu yapıldı. Kürsüye gelen İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu tarihsel perspektifte Kıbrıs sorunu, Kıbrıs sorunu ve çözüm alternatifleri, Kıbrıs ve Türkiye ilişkileri, Kıbrıs’ın Türkiye için stratejik önemi, KKTC ve Kıbrıs sorununun geleceği konularında katılımcılar ile bilgilerini paylaştı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da Kıbrıs’ın dışişleri ile ilgili güncel gelişmeleri paylaştı. Konuşmaların ardından toplantı soru cevap kısmı ile sona erdi. Toplantının ardından, Türkiye’den Kıbrıs’a giden KSO meslek komitesi üyeleri, Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi’ni gezdi. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu bölge hakkında üyeleri bilgilendirdi.