Tarih: 17.09.2024 17:24

Kültürel çalgılar bu şenlikte tanıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

Anadolu Halk Dansları Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Selçuk Didin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi’nin Yerel Destek Programı (YEDEP) Projesi kapsamında kabul gören “Halk Danslarımız, Geleneksel Çalgılarımız ve Kültürleşme” konulu Projesinin son etkinliği dün Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi.

 

Etkinlikler beğeni aldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi’nin Yerel Destek Programı (YEDEP) Projesi’ne gören “Halk Danslarımız, Geleneksel Çalgılarımız ve Kültürleşme” konulu Projesi ile katılan ve projesi kabul gören Anadolu Halk Dansları Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Selçuk Didin, projesinin dördüncü ve kapanış etkinliğini Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Programda yöresel halk dansları gösterileri yapılırken, ülkemizin çeşitli yörelerine ait halk dansları türkülerimizden oluşan bir dinleti sunuldu. Derneğin programı katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Yapılan programa; Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Uzuner, Gölcük Gürcü Kafkas Kültür Evi Derneği Başkanı Safet Çelik ve davetliler katılım sağladı. 

Didin, “Kültürlenme, kültürler arasında etkileşim sonucunda gerçekleşir”

Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen etkinlik 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlandı. Akabinde açılış konuşmasını yapan Anadolu Halk Dansları Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Selçuk Didin, şunları söyledi: “Anadolu Halk Dansları Gençlik Kulübü Derneğimizin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi tarafından kabul gören Yerel Destek Programı (YEDEP) projemizin son etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. “Halk Danslarımız, Geleneksel Çalgılarımız ve Kültürleşme” konulu YEDEP projemizin ilk etkinliğini Mayıs ayında hedef kitlemiz olan gençlerimize geleneksel çalgılarımızı sergileyerek başladık. Daha sonra diğer aylarda geleneksel çalgılarımızın tanıtıldığı çeşitli icraların da yapıldığı atölye çalışmaları ile devam edip bugün 4. ve son etkinliğimizi sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Kültürlenme, kültürler arasında etkileşim sonucunda gerçekleşir. Farklı toplum, topluluklardan kopup gelen birey ve grupların, kültür öğelerinin buluşması ve etkileşim sürecine girmesiyle kültürlenme başlar. Bir bireyin ya da grubun kendi kültüründe bulunmayan yepyeni bir birleşime varmasıyla kültürlenme gerçekleşir” dedi. 

“Halk dansları, halk danslarında kullanılan geleneksel çalgılarımız kültürün bir parçasıdır”

Sözlerine devam eden Başkan Didin, “Hedef kitlemiz olan gençler arasında sosyal ve organize edilmiş bir ortam yaratarak, halk danslarımız, kullanılan geleneksel çalgılarımız özelinde farklı kültürel özelliklerimizin karşılıklı etkileşime girmesiyle bir kültür alışverişi gerçekleştirmek ve sosyalleşme yoluyla aktarmaktır. Halk dansları, halk danslarında kullanılan geleneksel çalgılarımız kültürün bir parçasıdır ve gençlerin kendi kültürlerini tanıması açısından önemli bir araçtır. Halk dansları; sadece gençlerin sıraya dizilmesi, hareketlerin gösterilmesi ve gösterilenlerin taklit edilmesinden; ulusal bayram ve açılışlarda yapılan gösterilerden ibaret değildir ve de olmamalıdır. Gençler; yöre, halk danslarının isimlerini, kostümlerini, öykülerini bilmemekte ve halk danslarının kültür adına taşıdığı önemden habersiz olabilmektedirler” dedi. 

“Projemiz, önemli bir farkındalık ve katkı sağlayacaktır”

Başkan Didin son olarak, “Amacımız köklü ve yaygın bir geçmişi bulunan halk danslarının, tarih ve geleneklere uygun bir düzeyde geliştirilmesini; yayılıp yaşatılmasını ve özellikle gençliğinin boş zamanlarının bu yolla değerlendirilmesini sağlamak, halk danslarının, ulusal değerleri koruma, yayma ve yaşatma alışkanlığını kazandırmak ve gençler arasında olgun bir heyecan yaşatmaktır. Halk danslarımız öz değerlerinden yararlanılarak ülkemizin sahip olduğu kültürel ve folklorik değerleri, geleneksel halk oyunlarımız, bu oyunlarda kullanılan geleneksel çalgılarımız aracılığı ile tanıtmak ve sürdürmektir. Uyguladığımız projemiz, kültürümüz ve bu kültürün ürünü olan halk danslarımız ve geleneksel çalgılarımız ile gençler üzerinde geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında bir bağ kurarak, halk dansları folklor ve geleneksel çalgılarımız ile gençlerimizin kazanımları ve kültürlenme / kültürleşme faaliyetleri toplumun gelişiminde ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir farkındalık ve katkı sağlayacaktır. Anadolu Halk Dansları ve Gençlik Kulübü Derneği olarak projemizin son etkinliğine katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, iyi seyirler dileriz” diyerek konuşmasını bitirdi. 

GÖSTERİLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Konuşmanın ardından Erzurum yöresi halk oyunları gösterisi yapıldı. Gösteri büyük beğeni topladı. Ardından ülkemizin çeşitli yörelerine ait halk dansları türkülerimizden oluşan bir dinleti sunuldu. Program toplu fotoğrafın sona erdi.

Haber: Serap DURUKAN

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —