KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

Etin yanında mutlaka bol salata olsun!

Özellikle 3 kural çok önemli!

Kırmızı et tüketiminiz 70 gramı aşmasın, çünkü…

KURBAN BAYRAMI’NDA

SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

Kurban Bayramı’nın geleneksel sofralarında aklımıza ilk gelen şey genellikle kırmızı et tüketmek oluyor. Ancak kırmızı eti abartmak kalp-damar ve bağırsak sağlığı başta olmak üzere vücudun tüm sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman,bayram sürecinde de sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin oldukça önem taşıdığına işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda özellikle üç kurala çok dikkat etmek gerekiyor; kırmızı eti günde  sadece bir öğün ve kontrollü miktarda tüketmek, etin yağsız olmasına dikkat etmek ve sebze, yani posa tüketimini arttırmak. Zira bayramda bu kurallara dikkat edilmediğinde kilo alımının yanı sıra karında şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunları, kan şekerinde dengesizlik ve çok daha önemlisi kalp krizine kadar varabilen önemli sağlık sorunları gelişebiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, Kurban Bayramı’nda dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Günde 70 gramdan fazla kırmızı et tüketmeyin

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi neredeyse günde 3 öğüne kadar varabiliyor. Ancak yapılan çalışmalardan alınan sonuçlar doğrultusunda, kırmızı etin pişmiş haliyle günde 70 gramdan (2-3 köfte büyüklüğünde et) daha fazla tüketilmemesi öneriliyor. Zira bayramda abartılan kırmızı et tüketimi; hazımsızlık, kabızlık, kilo artışı ve kolesterol seviyelerinde yükseliş ile sonuçlanabilirken, uzun vadeli sonuçlar çok daha yıkıcı olabiliyor. Sağlık otoriteleri ayrıca haftada 350-500 gramdan fazla tüketilen kırmızı etin özellikle kolon kanseriyle ilişkilendirildiğini gösteriyor. 

Eti yağsız tercih edin, yağsız pişirin

Kırmızı et doğası gereği yağ içeren bir besin ve içeriğinde temel olarak doymuş yağ barındırıyor. Doymuş yağların fazla tüketimi de kalp damar hastalıklarıyla ilişkilendiriliyor. Kırmızı etin üzerinde görünen beyaz yağ kısımlarını tüketmek, etle alınan doymuş yağ oranını arttırıyor. Bu nedenle kırmızı eti beyaz yağlarından arındırarak tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca pişirirken ekstra yağ eklemek zaten yoğun kalorili bir besin olan kırmızı etin kalorisini daha da yükselterek vücuttaki yağ oranının artmasına yol açabiliyor. 

Eti en az 24 saat dinlendirin! 

Yeni kesilen etin sindirimi zor olduğu için hazımsızlık gibi sorunlar gelişebiliyor. Bu nedenle kırmızı eti kesim sonrasında serin bir ortamda 24 saat dinlendirdikten sonra pişirmeli, kalan kısmı küçük parçalar halinde derin dondurucuya kaldırmalısınız. Küçük paketler şeklinde dondurmanız, çözdürme esnasında güvenli bir ortam sağlayacaktır. Zehirlenmelere yol açabilecek zararlı bakterilerin ette üremesini engellemek için etlerin çözdürme işlemini ise buzdolabında ya da akan su altında gerçekleştirmelisiniz. Pişen bir yemeği oda sıcaklığında maksimum 2 saat bekledikten sonra buzdolabına kaldırmanız da önem taşıyor. Aksi takdirde ette bozulmalara yol açabilecek bakteri sayısı artıyor ve zehirlenmelere neden olabiliyor.

Kahvaltıda ve akşamları kavurma yemeyin!

Kahvaltıda kavurma yerine bol yeşillik, bir adet yumurta, orta yağlı peynir ve zeytin gibi hafif seçenekler tüketmek gün içerisinde alacağınız daha yoğun kalorili besinlerin olumsuz etkilerini dengelemenize yardımcı oluyor. Kavurma gibi yoğun kalorili yiyecekleri akşam yemeği yerine öğle öğününde tüketmeniz sindirim kolaylığı açısından daha uygun oluyor.

Etin yanında bol salata ya da sebze tüketin

Kırmızı etin fazla ya da sık tüketilmesi bağırsak sağlığını bozarak tüm sistemi olumsuz etkileyebiliyor kabızlık, çok daha kötüsü zamanla kolon kanserlerine yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, posalı beslenmenin bu olumsuz etkileri önlemeye yardımcı olabildiğine işaret ederek, “Dolayısıyla Kurban Bayramı’nda tüketeceğiniz kırmızı et miktarını minimal oranda tutmalı ve bağırsak sağlığını posa içeriğiyle olumlu etkileyen salata ve sebze gibi lifli yiyecekleri bu dönemde bolca tüketmelisiniz.” diyor.  

Sakatat tüketimine dikkat! 

Sakatatlar yüksek oranda kolesterol içeriyor. Bu nedenle kolesterolünüz yüksekse sakatat tüketmemeniz gerekiyor. Kolesterolünüz yüksek değilse dahi sakatatları sıklıkla yerseniz zamanla kolesterol seviyeniz yükselebiliyor.

Et yediyseniz tatlılardan kaçının 

Kurban Bayramı’nda önem vermeniz gereken bir başka nokta ise hayvansal yağ içerebilen çikolata ve tatlı gibi yiyeceklerden kaçınmak olmalı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, kırmızı etin yanı sıra bazı çikolata ve tatlıların da hayvansal yağ içerdikleri uyarısında bulunarak, ”Kırmızı et doğasında hayvansal yağ barındırıyor. Çikolata ve tatlılar da hayvansal yağ konusunda masum değildirler. Çikolata süt yağı, tatlılar ise tereyağı gibi hayvansal yağlar içerebiliyor. Bu besinler tıpkı kırmızı ette olduğu gibi kolesterol ve yoğun kaloriye sahipler. Bu nedenle kırmızı et ile bu besinlerin aynı dönemde birlikte tüketilmeleri önem taşıyor.” diye konuşuyor. 

Probiyotik içerikli ürünlerden faydalanın

Bayram sürecinde et tüketimin artması veya sağlıklı beslenme rutininin bozulması bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor, bağırsaktaki iyi ve kötü bakteri dengesini bozabiliyor. Ayrıca bayramda beslenme rutininin değişmesine bağlı olarak gaz, şişkinlik ve kabızlık gelişebiliyor. Dolasıyla bu dönemde kefir ya da probiyotik yoğurt gibi probiyotik yiyeceklerden faydalanmanız bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. 

Bol bol su için

Çoğumuz bayram ya da kutlama benzeri dönemlerde beslenme alışkanlıklarımızı değiştirebiliyor ve su tüketimini azaltabiliyoruz. Ancak bol su tüketimi kabızlığı önlenmek, sindirimi rahatlatmak ve vücudumuzdaki ödemi azaltmak gibi birçok önemli  fonksiyona sahip. Dolayısıyla vücudunuzu susuz bırakmamak için sadece bayramlarda değil, her gün kilo başına 30-35 ml su tüketmeyi alışkanlık edinin. 

Haftada 200-300 dakika spor şart!

Bayramda fazla kalori alımını dengelemek ya da beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak oluşan sindirim problemlerini önleyebilmek için günlük adım sayınızı ya da aktivite düzeyinizi yüksek tutmak önem taşıyor. Sağlıklı yetişkinlerin haftada 200-300 dakika orta tempo egzersiz yapmaları öneriliyor. 



İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Değirmendere Yalı Evleri HUZURU ARAYANLARIN ADRESİ OLUYOR

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü verileri ile sanayi üretim endeksini değerlendirdi

SATSO’dan KOTO 18. Meslek Komitesi’ne işbirliği ziyareti

‘İLK 4 AYDA 120 ESNAFIMIZ 58 MİLYON 357 BİN LİRA KREDİ KULLANDI’

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

Oto Gülmek İşletme Sahibi İsmail Gülmek, “ARACINIZ DENEYİMLİ ELLERE EMANET”

KANDEMİR, “SATIŞLAR DURDU KİRALAMADA RAĞBET VAR”

Remzi Oto Elektrik İşletmecisi Remzi Ödün “GÜVEN BİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

TERSANEYE ALINACAK 265 İŞÇİ İÇİN KURALAR 16 MAYIS’TA ÇEKİLİYOR

EMEKLİLER İNTİBAK BEKLİYOR

CHP'den Kesin Hesap Bütçesine Muhalefet Şerhi “HALKIMIZA VERİLEN SÖZLER TUTULMALI”

Şehit Binbaşı Deniz Akdeniz’in Annesine YAVUZ ÇİFTİNDEN ANLAMLI ZİYARET

BAŞKAN YUSUFOĞLU’NUN ARDINDAN İYİ PARTİ YÖNETİMİ DE İSTİFA ETTİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü verileri ile sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Giresunlular Derneği’nden muhteşem Mayıs 7’si etkinliği

GÖLCÜK BELEDİYESİ TİYATRO ETKİNLİKLERİNDE SIRA DEST-İ İZDİVAÇ'TA

Büyükakın: Şehidimin annesi, benim de annem

‘’Tarım desteklerimizle Türkiye’ye örnek olduk’’

KIZILAY GÖLCÜK ŞUBESİ’NDE ANNELER GÜNÜ VE HEMŞİRELER GÜNÜNDE ANLAMLI ZİYARETLER

”Dilimiz bizim kimliğimizdir”

BBP Gölcük İlçe Başkanı Şahin Akpınar “GÖLCÜK’TE YENİ SOSYAL ALANLARA İHTİYAÇ VAR”

Anne Şehir merkezlerinde “Anneler Günü” bambaşka

‘Z Takımı’ Başiskeleli Miniklerle Buluştu

Rektör Cantürk’ten, Kocaeli Erzurumlular Vakfı’na iade-i ziyaret

Büyükşehir İtfaiyesinden Ege Profil personeline eğitim

SATSO’dan KOTO 18. Meslek Komitesi’ne işbirliği ziyareti

Yusuf Uçar İzmit 41 FK ile anlaştı

ERTUĞRUL SAĞLAM İLE ANLAŞMA TAMAM

KARTEPE'DE NEFESLER TUTULDU

GERÇEKLEŞTİRİLEN OPERASYON İLE UYUŞTURUCU MADDELER ELE GEÇİRİLDİ

GÖLCÜK’TE VEFAT EDENLER

‘İLK 4 AYDA 120 ESNAFIMIZ 58 MİLYON 357 BİN LİRA KREDİ KULLANDI’

BÜYÜKŞEHİR’DEN GÖLCÜK SAHİLİNE SKATE PARK

“ANNELERİMİZ BAŞIMIZIN TACIDIR”

Zafer Partisi Gölcük İlçe Teşkilatı Olağan 2. Kongresini yaptı KAYIHAN KAYI YENİDEN BAŞKAN

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Hemşireler Haftası’nı kutladı

Şakacı Bıcırıklar Kukla Gösterisi ile MİNİKLER HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde 5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Büyükakın: “Mutlu annelerle mutlu gelecek inşa ediyoruz”

Birikim Okulları'ndan Başkan Sezer’e Fidan Sertifikası

Yükleniyor