• BIST 100

    9724,50%-0,42
  • DOLAR

    35,19% 0,30
  • EURO

    36,73% 0,92
  • GRAM ALTIN

    2968,28% 1,32
  • Ç. ALTIN

    4806,92% 0,71

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde kurbanda beslenme semineri düzenlendi. Taze eti en az 24 saat bekletin uyarısı yapıldı

Sağlık 16.06.2024 00:07:00 0
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi.  Aile bireylerinin bir araya geldiği, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin doğru şekilde tüketilmesinin ruhumuza iyi geldiği gibi bedenimize de iyi geleceği vurgusu yapıldı. Kadınlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin önemi, et pişirme önerileri, eti saklama yöntemleri konuları anlatıldı. Anne Şehir Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi oldukça yüksek oldu. Yoğun katılımla gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN 

Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını ifade etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise;  sindirim problemi, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık engelleri ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini diğer günlere bırakın ilk gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıca etin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı. 

 

KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ? 

Seminerde insan sağlığı için kırmızı etin tüketilmesinin önemli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Fakat etin sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha yararlı olur. Özellikle sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.

 

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ 

Anne Şehir Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin önemi ve püf noktaları anlatıldı. Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi. Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defneyaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getireceği önerisinde bulundu.

 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

İnsan sağlığı için etin tüketilmesi faydalı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda önerilerde bulundu. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

 

 


Bir Umut'tan, Hatice Öztürk'e şükran plaketi

Tiyatroseverler “Benimle Güler Misin?” ile Güldü

Gençler, Milli İrade Meydanı’ndan çıkmak istemeyecek BÜYÜKŞEHİR’DEN İZMİT’E 7/24 AÇIK KÜTÜPHANE

Mevlevi Evi’nde 'Şeb-i Arus' etkinliği

Yılbaşında işletmeler 03.30’a kadar açık olacak

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde GEBE EĞİTİM MEZUNİYET TÖRENİ DÜZENLENDİ

DİSK/Emekli -Sen Gölcük Şubesinden GEÇİNEMİYORUZ  ARTIK YETER TEMALI  BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, “HİBE DESTEKLERİ ÇİFTÇİMİZE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR”

“BELEDİYE BAŞKANIMIZLA KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Halıdere’yi yasa boğan ölüm ÇATIDAN DÜŞEN ORÇUN HOŞBAŞAK HAYATINI KAYBETTİ

Kazanfer, “Dövizde ki belirsizliğin Ocak ayında netleşmesi bekleniyor”

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI EN AZ YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE OLMALIDIR”

Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen İHSANİYE İLKOKULU’NUN YIKIMINA BAŞLANDI

Büyükşehir’den 31 araçlık taksi durağı ihalesi GÖLCÜK2E YENİ 7 TAKSİ HATTI GELİYOR

KMB Başkanı Keleş: 2025 İnşaat Sektörü için ‘Yeniden Başlangıç Yılı’ olabilir !

DİSK Emekli-Sen Gölcük Şube Başkanı Hamza Kaya “HAKLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

ÇEKER, “ASM ÇALIŞANLARI ADINA MÜCADELEYE DEVAM”

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde “DOĞAL OLAN NORMAL DOĞUM” STANDI DÜZENLİ OLARAK AÇILIYOR

Genel Sekreter Dr. Baraçlı, SANTEK toplantısına katıldı

Başiskele’ye Yeni Bir Nefes, Yeni Bir Yaşam Alanı

Alikahya tramvayında istikamet Kocaeli Stadı

Akademi Liseli gençler, sanatı gönüllere nakşetti

Güneşspor kazandı, İhsaniyespor takıldı

Onur Öztonga “Zemin bizi çok etkiledi”

Mesut Can Tunalı: “Rakip kim olursa olsun kazanmalıyız”

Efsane takım Süper Lig yolunda

Kocaelispor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, “KALİTELİ OYUNCULAR OYUNA GİRİNCE FARKIMIZ ORTAYA ÇIKTI”

Dikkat! İSU’dan önemli uyarı! BU ŞAHISLARI SAKIN EVİNİZE SOKMAYIN!

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM İSTİYORUZ”

MİNİK ÖĞRENCİLERDEN BAŞKAN SEZER'E SÜRPRİZ HEDİYE

Yükleniyor

Gölcük’te Huzuru Arayanların Adresi DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ

Yalı Mahallesi Vatan Caddesi üzerinde oluşan çukura taş ile önlem aldılar

Değirmendere’de granit tamiri çalışması yapıldı

Değirmendere Sahili güzelleşmeye devam ediyor

Değirmendere mazgal temizleme çalışmaları yapıldı

Değirmendere’de tepki çeken görüntüler

Çınarlık Meydanı’nda ağaç dalı koptu 1 VATANDAŞ YARALANDI

Değirmendere Sahili’nde Çay Bahçesi kültürü devam ediyor AKŞAMI AYRI GÜNDÜZÜ AYRI YOĞUN OLUYOR

Çınarlık Meydan Kafe yoğun ilgi görmeye devam ediyor DEĞİRMENDERELİLERİN BULUŞMA NOKTASI

Yüzbaşılar mevkide kavşak ayakları resimler ile güzelleştirilmeli

Kazanfer, “Dövizde ki belirsizliğin Ocak ayında netleşmesi bekleniyor”

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM İSTİYORUZ”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

“OCAK AYINDA YAPILACAK ZAM, YENİDEN DEĞERLEME ORANI OLAN %43,93’E REVİZE EDİLMELİ, REFAH PAYI UNUTULMAMALIDIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu kasım ayı enflasyon verisini değerlendirdi

Mısırlıoğlu, “Kredilerdeki 1 yıllık asgari faaliyet süresi zorunluluğu 3 Ay’a indirildi”

KSO Başkanı Zeytinoğlu kasım ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Cavit Erkılınç, “ZAM ORANLARI HASSAS DENGELER GÖZETİLEREK BELİRLENDİ”

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 15 13 0 2 24 41
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
5.Göztepe 15 7 4 4 7 25
6.Beşiktaş 15 7 4 4 7 25
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Antalyaspor 15 6 6 3 -6 21
9.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
10.Rizespor 15 6 7 2 -6 20
11.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
12.Gazişehir Gaziantep 15 5 7 3 -4 18
13.Sivasspor 16 5 8 3 -7 18
14.Alanyaspor 15 4 6 5 -3 17
15.Trabzonspor 15 3 5 7 1 16
16.Kayserispor 15 3 6 6 -12 15
17.Bodrum FK 15 4 9 2 -9 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2