• BIST 100

    10771,36%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde kurbanda beslenme semineri düzenlendi. Taze eti en az 24 saat bekletin uyarısı yapıldı

Sağlık 16.06.2024 00:07:00 0
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi.  Aile bireylerinin bir araya geldiği, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin doğru şekilde tüketilmesinin ruhumuza iyi geldiği gibi bedenimize de iyi geleceği vurgusu yapıldı. Kadınlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin önemi, et pişirme önerileri, eti saklama yöntemleri konuları anlatıldı. Anne Şehir Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi oldukça yüksek oldu. Yoğun katılımla gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN 

Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını ifade etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise;  sindirim problemi, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık engelleri ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini diğer günlere bırakın ilk gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıca etin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı. 

 

KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ? 

Seminerde insan sağlığı için kırmızı etin tüketilmesinin önemli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Fakat etin sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha yararlı olur. Özellikle sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.

 

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ 

Anne Şehir Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin önemi ve püf noktaları anlatıldı. Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi. Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defneyaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getireceği önerisinde bulundu.

 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

İnsan sağlığı için etin tüketilmesi faydalı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda önerilerde bulundu. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

 

 


HAYDİ GÖLCÜK, MİLLİ HEYECANI HEP BİRLİKTE ANITPARK'TA YAŞAMAYA

İlçemize Fakülte ve Sinema yakışır VATANDAŞLAR İZMİT YERİNE GÖLCÜK’Ü TERCİH ETSİN

Buğday Tanesi Engelsiz Sosyal Yaşam ve Eğitim Köyü’nde GÖLCÜKLÜ ÖZEL ÇOCUKLAR SEBZE VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİYOR

BBP Gölcük İlçe Başkanı Şahin Akpınar, “EMEKLİLERİMİZİ VE MEMURLARIMIZIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK BİR ZAM BEKLİYORUZ”

Çocuklar KO-MEK’te yaz kursları başlıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin, “KERMES GELİRİMİZİ FİLİSTİN VE BİRÇOK HAYIR PROJEMİZDE KULLANDIK”

Parıltan İyilik Hareketi Kurban Bayramında 70 Aileye Et Dağıttı

CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, ‘EKONOMİDE YAPILAN YANLIŞLARIN FATURASI HALKTAN KESİLMEMELİ’

Yüzbaşılar Köprülü Kavşağın duvarları yazılar ile kirletildi TEMİZLENMESİ İSTENİYOR

Türkiye’de ilk olacak Sakathane’nin temeli atıldı

İzmit Belediyesi Karadenizliler Mahallesi’nde TALEPLERİ DİNLEDİ

Başkan Sezer Gazileri ziyaret etti ‘GAZİLERİMİZ HER ZAMAN BAŞIMIZIN TACI OLACAK’

Karnesini alan teleferiğe koştu

Değirmendere 17 Ağustos Mezarlığı’nda kırık muslukların yenilenmesi isteniyor BİNLERCE LİTRE SU BOŞA AKIYOR

Cam Atıkları Geri Dönüşüm İçin Toplanıyor

Seyrek Plajı yaza hazır

Gebze Millet Bahçesi iç yollarında yoğun çalışma

Kocaelispor, Pedrinho’yu kadrosuna kattı

Kartingte 3. Ayak Körfez'de

HAYDİ GÖLCÜK, MİLLİ HEYECANI HEP BİRLİKTE ANITPARK'TA YAŞAMAYA

Ford Otosan Fabrikası Bakıma Giriyor O TARİHLER ARASINDA ÜRETİM YAPILMAYACAK

Türk Büro – Sen Gölcük İlçe Temsilcisi MERTCAN AYIKOL OLDU

Vali  Yavuz,  Sahil Güvenlik Komutanlığının Kuruluş Yıl Dönümünü kutladı

YENİ GÖLCÜK NECATİ ÇELİK DEVLET HASTANESİ’Nİ İNCELEDİLER

Büyükşehirden Şevketiye’ye iki çeşme

Tarıma can veren sulama kanalları temizleniyor

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde ÇOCUK PSİKİYATRİ UZMANI GÖREVE BAŞLADI

KO-MEK’in bu kursları çocuklarımızın geleceği için

Beyaz Kalplerde waffle ile kahve günü

Vatandaşların Kurban kesimi için tercisi modern mezbaha oldu

Yükleniyor

Yüzbaşılar Köprülü Kavşağın duvarları yazılar ile kirletildi TEMİZLENMESİ İSTENİYOR

Değirmendere 17 Ağustos Mezarlığı’nda kırık muslukların yenilenmesi isteniyor BİNLERCE LİTRE SU BOŞA AKIYOR

Çocuklara sevindirici haber geldi, DEĞİRMENDERE AQUAPARK BAYRAMDA AÇILIYOR!

Değirmendere sahiline dekoratif aydınlatma

Bankların üzeri ayak izleri ile kirlenmiş durumda TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜ

Temizlik İşleri gece mesaisinde Değirmendere’deydi

Değirmendere’de yamuk direk düzeltilmeli

ÖZBAŞ “HİÇ BATMAYACAK O GÜNEŞ!”

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Büyükşehir’den bayramda mezarlıklara ücretsiz ulaşım

AYDOĞDU, “EN GÜVENLİ YATIRIM LİMANININ ALTIN OLDUĞUNUN GARANTİSİNİ VERİYORUZ”

Bayramda 4 gün boyunca ücretsiz ulaşım

Gölcük’te Bayram Pazarı 19 mayıs Caddesinde kuruldu KOCAMAN, ‘ALIŞVERİŞLERİMİZİ ESNAFLARIMIZDAN YAPALIM’

KOTO’DAN ‘GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI’ TOPLANTISI

Gölcük Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Şahin Temel, “KÖRFEZ CADDESİNE BAYRAM PAZARI KURMAYACAĞIZ”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge, işgücü verileri ve sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Başkan Bulut’tan ‘ihracat rekortmenlerine’ kutlama

İzmit Belediyesi’nden Teknoloji Geri Kazanım Projesiyle YARIM MİLYON TASARRUF!

İMRE, “MEMUR VE EMEKLİSİ ENFLASYON ALTINDA EZİLMEYE DEVAM EDİYOR”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16