Tarih: 28.04.2023 12:24

MANAV, “AĞIZ SAĞLIĞI YAŞAM KALİTEMİZİ ETKİLİYOR”

Facebook Twitter Linked-in

MANAV, “AĞIZ SAĞLIĞI YAŞAM KALİTEMİZİ ETKİLİYOR”

İlçemizin tanınmış ve sevilen diş hekimlerinden Gamze Manav ağız sağlığını yaşam kalitesini nasıl etkilediği konusunda önemli bilgiler verdi.

“Hastalıkların erken teşhis edilmesi yaşam kalitesi için çok önemli”

Dt. Gamze Manav yaptığı açıklamada, “Dişler, dudaklar, yanaklar, dil; çiğneme, konuşma, estetik ve protezlerin tutuculuğu gibi çok önemli görevlere sahiptir ve insanın psikolojik, fiziksel sağlığını tamamlar. Bunların herhangi birinin kaybında insanın bireysel, ailevi ve toplumsal yaşam kalitesi hem ruhsal hem de  fiziksel olarak çok derinden ve olumsuz etkilenir. Bu nedenle, toplumun gerek klinik muayene gerekse de radyolojik tetkiklerle taranarak hastalıkların erken teşhis edilmesi yaşam kalitesinin hastalıktan sonra da sağlanması için çok önemlidir” dedi.

“Tedavisiz kalan çürükler çocukların öz güvenini zedeliyor”

Sözlerine devam eden Dt. Manav, “Dişlerdeki çarpıklık da dahil olmak üzere ağız sağlığını etkileyen durumlar oldukça yaygındır; sadece fiziksel ve ekonomik durumu değil, aynı zamanda fonksiyonu, görünüşü, kişiler arası ilişkileri, kişinin kendine olan saygısını ve psikolojik durumunu etkileyerek yaşam kalitesini bozabilmektedir. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi, genel sağlığın ve iyi olma halinin bir yansıması olduğu için diş çürükleri de yaşam kalitesini negatif etkileyen önemli faktörlerdendir. Özellikle erken çocukluk çağı diş çürükleri, okul öncesi dönemdeki çocukların ve ailelerinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Çocukların, tedavisiz kaldığı için ilerlemiş çürük dişlerine bağlı gelişen ağrı hissi dışında; yeme, içme ve uyku gibi günlük aktiviteleri etkilenebilir. Estetik problemler, gülme ve öz güvende azalmanın yanı sıra duygusal, psikolojik ve sosyal değişiklikler de görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda çocuk hastalarda, etkilenen veya kaybedilen diş sayısı arttıkça, hastanın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkinin de arttığı gözlenmiştir.

“Ağız ve diş sağlığı, toplumu ilgilendiren gerçek bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır”

Açıklamalarını sürdüren Dt. Manav, “Diş çürüklerinin çocuklar üzerinde fonksiyonel, psikolojik ve sosyal pek çok etkisi bulunmaktadır. Örneğin, çiğneme ve konuşma bozukluğu, okula devamsızlık, uyku sorunu ve sinirlilik, gülümseme ve konuşmadan kaçınma gibi etkilerin yanı sıra okul performansının düşmesi de bu olumsuz etkiler arasında sayılabilmektedir. Ağız sağlığının, çocukların genel sağlığı ve refahı için önemli olduğu pek çok yayında bildirilmiştir. Çocuklarda yalnızca ağız ve diş muayeneleri ile erken çocukluk çağı çürüğü bulgusunun saptanması değil, çocuğun ve ailenin yaşam kalitesinin de değerlendirilmesi gereklidir. Bu doğrultuda ağız ve diş sağlığı, toplumu ilgilendiren gerçek bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalı, koruyucu ya da gerekli tedavi edici stratejiler belirlenmelidir” dedi.

“Ağız sağlığının bozulması her yaşta yaşam kalitesini etkiliyor”

Dt. Gamze Manav son olarak, “Ağız sağlığının, yaşam kalitesine olan etkisiyle ilgili çeşitli çalışmalar, 65 yaş üzeri hastalarda protez kullanmanın -dişsiz yaşayan kişilerle kıyaslandığında ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesini yükselttiğini göstermiştir. Ayrıca 8 yaş altı çocuklarda genel anestezi altında yapılan diş tedavilerinin çocukların yaşam kalitesini yükselttiği ancak diş hekimi korkusunu azaltmada bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Uzun zamandır uygulanan implant destekli protez kullanımının da ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesine pozitif etkisi olduğu bildirilmiştir. İmplantların çok yaygın kullanılmak istenmesindeki en büyük etken belki de hastaların yaşam kalitelerini yükseltmesidir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —