9659,48%0,49
37,90% -0,01
41,01% 0,02
3818,93% 0,21
6070,97% 0,00
Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin beslenme düzeni değişmekte, iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün şeklinde beslenildiği için metabolizmada yavaşlama meydana gelebilmektedir. Ayrıca, gün içinde hareketin kısıtlı olması sindirimi zorlaştırarak kilo alımına neden olabilmektedir. Bu nedenle, Ramazan sonrasında sağlıklı bir beslenme programı uygulamak oldukça önem taşımaktadır. Ramazan Bayramı’nda ise geleneksel olarak şerbetli tatlılar ve karbonhidrat oranı yüksek ikramlar tercih edilmektedir. Bu durum, uzun süre dinlenmiş olan metabolizmayı aniden zorlayarak sindirim sistemini yorabilir. Ramazan ayı, sadece bedensel ve ruhsal arınma değil, aynı zamanda organların dinlenmesi için de önemli bir süreçtir. Özellikle karaciğer, bir ay boyunca daha az çalışarak kendini yenileme fırsatı bulur. Ancak bayram sonrasında yüksek kalorili ve besin değeri düşük gıdalarla beslenmek, vücutta yeniden bir yük oluşturarak sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Medar Hastanesi Diyetisyeni Reyhan Berber, Ramazan Ayı sonrası sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler verdi. Berber yaptığı açıklamada, Bayramdan sonra sağlıklı bir beslenme programı izleyerek kilo kontrolünü sağlamak ve metabolizmayı desteklemek mümkündür. İşte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:
Örnek Beslenme Planı
Bu beslenme planı, gün boyu enerji seviyesini yüksek tutarak sağlıklı bir metabolizma için destekleyici olacaktır. Ramazan sonrası bilinçli beslenerek vücudu fazla yükten korumak ve sağlıklı bir şekilde yeni düzene uyum sağlamak mümkündür” dedi.
Haber: Serap DURUKAN