Tarih: 12.07.2018 12:29

Medişoğlu, şarbon virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Medişoğlu, şarbon virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu son zamanlarda gündemde olan Şarbon Virüsü hakkında önemli bilgiler verdi. Medişoğlu yaptığı açıklamada şarbon virüsünün türlerini, tanı konulmasını ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.  

3 farklı türü bulunuyor

İlçemizde son zamanlarda gündemde olan şarbon virüsü hakkında İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sabri Medişoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Deri, Bağırsak ve akciğer şarbonu olarak üç farkı türü olduğunu ifade eden Medişoğlu, şarbon virüsü türleri hakkında bilgi verdi.

Deri Şarbonu, temastan ortalama 5-7 gün sonra hastalık kendini belli ediyor

Medişoğlu yaptığı açıklamada, “Şarbon Hastalığı, Bacillus anthracis isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Otçul hayvanlarda gözlenir. Bu hayvanlardan insanlara hayvana temas edilmesi, hayvanın etinin-sütünün yenilmesi ve hayvanda veya yakın ortamında bulunan şarbon mikrobunun teneffüs edilmesi ile bulaşabilir. 3 tipi vardır:
Deri Şarbonu: En sık gözüken tiptir. Hayvana veya hayvanın sütü gibi hayvanın ürünlerine temas edilmesi sonucu bulaşır. Temas eden kişinin açık yarası varsa bulaş riski çok artar. Temastan ortalama 5-7 gün sonra hastalık kendini belli eder. En çok temasa açık bölgeler olan el-kol-yüz ve boyunda kendini gösterir. Küçük, ağrısız, kaşıntılı bir kabarıklık olarak başlar. Kısa sürede büyür, sulanır ve ortası çökük siyah bir ülser haline gelir. Bu lezyona ateş, baş ağrısı ve halsizlik de eşlik edebilir.

Bağırsak Şarbonu, İyi pişirilmemiş et ile bulaşma riski çok yüksektir

Bağırsak Şarbonu: Ağızdan kalın bağırsağa kadar herhangi bir yeri tutabilir. Şarbonlu hayvanın etinin yenmesi ile bulaşır. İyi pişirilmemiş et ile bulaşma riski çok yüksektir. Yedikten ortalama 1-5 gün içinde belirtiler başlar. Baş ağrısı, halsizlik, hafif ateş, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal sık gözlenen belirtilerdir. %60’a yakın ölüm riski mevcuttur. Çok tehlikeli bir rahatsızlıktır.

Akciğer Şarbonu, solunum ile vücuda giren mikrop beyine gidip menenjitte yapabilir


Akciğer Şarbonu: Mikrop özellikle hayvanın kılının, yününün arasında bulunduğundan hayvanın bu ürünleri ile etkileşim halinde olanlara solunum yolu ile bulaşır. Solunum ile vücuda giren mikrop beyine gidip menenjitte yapabilir. Ama en sık Akciğer Enfeksiyonuna yol açar. 1-7 gün içinde kendini belli eder. Gribe benzer şikayetler ile başlayıp solunum güçlüğü, öksürük sırasında ağza kan gelmesi, yutma zorluğu, göğüs ağrısı gibi zatürreeye benzer şikayetler ile devam eder. Çok ölümcüldür. Akciğer şarbonunun nadir olsa da  insandan insana bulaş riski vardır. Biyoterorizm olarak kullanabilir. Bir dönemin meşhur mektup zarfı ile hastalık bulaştırma haberlerinin kaynağı bu hastalıktır” dedi.


Şarbon virüsünün tanısı, tedavisi ve korunma yöntemleri

Medişoğlu Şarbon virüsünün tanısı, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Medişoğlu,  “Kişinin hikayesi dikkatli alınmalı şüpheli temas veya tüketim var mı öğrenilmelidir. Benzer bulgular veren hastalıklar ile ayırıcı tanıya gidilmelidir. Hayvanın hastalıklı dokularından veya insandan alınan uygun örneklerde mikrobun gösterilmesi ile tanı kesinleşir. Tedavisi ise  Deri şarbonunda ortalama 1 hafta, bağırsak şarbonunda ortalama 2 hafta, akciğer şarbonunda ortalama 2 ay hastalığa özgü antibiyotikler kullanılarak tedavi edilir. Tedaviye erken başlanabilinmesi çok önemlidir. Korunmada en etkili yöntem hayvanların aşılanmasıdır. Ancak aşılar her yıl tekrarlanmalıdır. İnsan aşısı da mevcuttur gerekli hallerde uygulanabilir. Şarbon vakası ortaya çıktığından kontrolü iyi yapılmalı hastalık yayılmadan olay kontrol altına alınmalıdır. Şüpheli hayvanlar kesilmeden ve yüzülmeden uygun şekilde itlaf edilmeli hayvan ve tüm hayvan ürünleri derin bir çukura gömülmeli üzerine kireç atılmalıdır. Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları araçlar vb. dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların kullandığı yemler-yemlikler, gübreleri gibi enfeksiyon riski bulunan ürünler de yakılarak imha edilmelidir. Sağlam hayvanlar da en az 5 yıl boyunca düzenli aşılanmalı ve gözlem altında tutulmalıdır. Başta hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar olmak üzere herkesi mümkün mertebe bilinçlendirmeli ve ilgili devlet kurumları aracılığıyla denetimleri arttırmalıyız” dedi.

Dikkat edilmesi gereken konular

Medişoğlu son olarak, “Hayvancılıkla uğraşmayan vatandaşların dikkat etmesi gerekenlerin başında açık süt satın almamak, eti de güvenilir yerlerden temin edip pişirilmesine özen göstermektir. Çiğ et için kullanılan kesme tahtası, bıçak vb. materyaller başka besinler için kullanılmamalı bu eşyalar ve eller işlem sonrası iyi yıkanmalıdır. Kafe, lokanta gibi yemek yeri tercihlerine de dikkat edilmeli sağlık riske atılmamalıdır. ABD’de 1980-2000 arasındaki 20 yılda sadece 7 şarbon vakası gözlenmiş, 2000 yılından sonra hayvan kaynaklı şarbon vakası gözlenmemiştir. Türkiye’de sadece 2000 yılında 396 şarbon vakası gözlenmiştir. 2010 yılında sayı 93’e kadar gerilemiş olsa da tablo bize bu konuda daha çok uğraş vermemiz gerektiğini net bir şekilde gösteriyor” dedi.


Orjinal Habere Git

— HABER SONU —