• BIST 100

    10268,14%-0,09
  • DOLAR

    32,23% -0,29
  • EURO

    34,78% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2417,41% 1,01
  • Ç. ALTIN

    3897,47% 0,30

Medya ve Mülteciler Basın buluşmaları ikinci hafta programıyla devam ediyor

Genel 14.10.2018 10:17:34 0
Medya ve Mülteciler Basın buluşmaları ikinci hafta programıyla devam ediyor

Medya ve Mülteciler Basın buluşmaları ikinci hafta programıyla devam ediyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde, Türkiye hükümetince uygun görülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’deki Irak ve Suriye Krizinden Etkilenen Sığınmacılar için Geliştirilmiş Destek” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları” toplantılarının ikincisi hafta programı yoğun katılımla gerçekleştirildi.  Toplantıya Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, Yönetimi ve Gazetemiz Yayın Yönetmeni Afşin Şenemre’de katılım sağladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca’nın konuk olduğu, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından organize edilen toplantıya, bu hafta kapsamında Türkiye genelinden 90 yerel medya temsilcisinin yanı sıra Suriyeli gazeteciler de katıldı.

Aralık ayına kadar devam edecek ve 600’den fazla gazetecinin katılımının hedeflendiği basın buluşmalarının açılışı SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın konuşmasıyla başladı. İbrahim Vurgun Kavlak, dernek ve çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Günümüzde saniyede iki kişinin yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirten Kavlak, “Bu rakam dakikada 30 kişi ve günde 45 bin kişinin maalesef ki yerlerinden olduğu anlamına geliyor. Türkiye Eylül ayı itibariyle 3 milyon 567 bin 658 Suriyeliyi ülkesinde ağırlamaktadır. Şu anda Türkiye’nin neredeyse her ilinde Suriyeli nüfusu bulunuyor. Suriyeli sığınmacıların yanı sıra çokta gündeme gelmeyen toplamda 400 bine yakın 85 ülkeden gelen sığınmacı ve mülteciyi ağırlamaktayız” ifadelerini kullandı.

Kavlak konuyla ilgili şunları söyledi: “Sığınmacıların kalış sürelerine bağlı olarak görünürlüklerinin artması ve buna bağlı olarak da toplum içerisindeki etkileri her geçen gün çeşitli aşamalarda ortaya çıkmakta. Bu etkilerin basın mensupları ile etraflıca kamu yararına dayalı olarak değerlendirilmesi bizim için oldukça önemli. Dünyada 2013 yılından beri en fazla mülteci ağırlayan ülke konumumuzu sürdürmekteyiz. Bu alanda en çok ihmal edilen konulardan biri de basın mensuplarının konu hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmesi ve toplumsal alandaki rolünün daha fazla öne çıkartılmasıdır. Geçmişte olduğu gibi bugün de 46 yıllık gazetecilik kimliği ile bize destek veren dünyanın gündemindeki göç konusunun Türkiye’de de basın ile değerlendirilmesine ön ayak olan Sayın Mehmet Akarca’ya desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde sağlanan fonlar kapsamında 24 aylık bir projenin faaliyeti olan basın buluşmaları, tüm saha çalışmalarını tamamlayan ve destekleyen en önemli faaliyetlerimizden biri. AB fonları çerçevesinde yürütülen projenin çalışanları adına Avrupa Birliği’ne vermiş olduğu desteklerden ötürü Sayın Berger nezdinde teşekkürlerimizi sunarız. Proje ortağımız Mülteci Destek Derneği’ne de yine iş birliğinden ötürü teşekkürlerimizi sunar, Türkiye’nin dört bir yanından bizleri kırmayıp gelen siz değerli basın mensuplarına yeniden hoş geldiniz der, saygılar sunarım.”

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın ardından söz alan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, etkinlikte yer almaktan büyük keyif aldığını dile getirdi. Toplantının hayati konulara değindiği için büyük önem taşıdığını ifade eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, “Basın mensupları, tüm dünyada olan bitenlerle alakalı haber yapıyor. Bu sebeple, bu toplantının gazetecilerle yapılması çok önemli. Sizler mesajları verenlersiniz. İnsanlara neler olup bittiğiyle alakalı haber yapıyorsunuz. Ben öncelikle Akarca’ya teşekkür etmek istiyorum. Geçmişte çok güzel işlerimiz oldu. Kavlak’a da bu etkinliği gerçekleştirdiği için ayrıca teşekkür etmek istiyorum” dedi.

İnsanların göç etmesi konusunun insanlık tarihi kadar eski bir konu olduğuna değinen Berger, “Babamın ailesi, 500 yıl boyunca aynı köyde yaşamış hiçbir yere gitmemiş ama annemin ailesi Mısır’dan gelmiş. Hepimizin ailelerinde böyle hikayeler var. Modern çağda insanlar, dünya nüfus göçüne tanıklık ettiler. Avrupa son 60 yıl içinde birçok göç hareketine tanıklık etti. Iraklılar, Suriyeliler, Afganlar burada büyük rol oynadı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ne oldu? Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme ve Cenevre Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeler devletlere sorumluluklar getiriyor. Burada basının rolü ise çok önemli. Savaşla ilgili haberler yapıyorsunuz” şeklinde konuştu.

“Rakamlara indirgenenler insan”

Genelde göçmen ve mülteci tanımlarının karıştırıldığının altını çizen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, “Objektif kriter şu, savaş durumunun olması, sübjektif kriter ise hayati olarak sıkıntılar yaşanıyor olması. Göçmenler daha iyi koşullar için ülkelerini terk eden kişilerdir. Bunu karıştırmamak lazım. Özellikle göç hakkında yaptığınız haberler, televizyon haberleri ve yazılanlar çok önemli. Burada bahsettiğimiz rakamlara indirgenenler insanlar. Onlar aslında ülkelerine dönmek istiyorlar. Onların hikayelerini anlatmak, nasıl acılar çekiyorlar, neler yaşıyorlar bunları aktarmak da sizin sorumluluğunuzda. Burada göçmen ve göç konusunu daha iyi anlayacaksınız. Aynı zamanda göç ve göçmen olgusunu daha doğru yansıtmak çok önemli. Modern toplumlar özellikle sosyal medyada yayın yapıyorlar. Çok etkili bunlar. Bu paylaşımlarla olumlu veya olumsuz etki yaratabilirsiniz. Türkiye’de bu pozitif tarafta. Sizin ve meslektaşlarınızın yaptığı haberler, bu savaşları ve göçmen kriterlerinin ne olduğunun anlaşılmasını sağladı. Sizler haberlerinizle dayanışma sağlıyorsunuz ve ihtiyacı olan insanlara destek olunması konusunu vurguluyorsunuz. Bu çok önemli. Bu nedenle sizin üzerinizde de büyük bir sorumluluk var. Doğru bilgiye ulaşmalısınız ki doğru bilgiyi iletebilin. Bu çalıştaylarla sanıyorum gerekli bilgiye ulaşacaksınız. Doğru resmi oluşturmak için doğru bilgi çok önemli” dedi.

“Dünyaya insan sevgisini anlattık”

Medya buluşmalarının önemine dikkat çeken T.C. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca ise “Ahmet Hakan köşesinde yazmış. Diyor ki özellikle Suriye’den ülkemize gelen kişilerden en ufak bir şey olursa hemen ‘Suriyeli sığınmacılar geldi, böyle böyle oldu’ diye yazılar yazıyorlar. Bu toplantıların temel amacı bunun önüne geçmek. Göç, sığınmacı ve mülteci meselesi dünyanın bugün karşı karşıya olduğu ciddi bir dalga hareket. Bundan sonraki yıllarda da artarak devam edecek.

Kimi zaman ekonomik zorluklar, açlık, diktatörlerin halkına zulmetmesi, aşiret kavgaları yaşayan insanlar başka ülkelere sığınacaklar ve bu hareket uluslararası görüşmelerimden çıkardığım sonuca göre artarak devam edecek. Dün sabah Ürdün Büyükelçisi ile görüştüm. Türkiye’de 4 milyona yakın sığınmacı var. Dünyanın bu konunun farkına varması, Türkiye ve Ürdün’e bu konuda ciddi bütçeler gerektiğinin anlatılması konusunda fikir birliğine vardık. Davulun sesi uzaktan hoş gelir sanıyorum. Türkiye’nin ve Ürdün’ün ve bizim gibi ülkelerin karşılaştığı bu durumlar karşısında başka ülkeler ‘Ha öyle mi?’ deyip geçiliyor. Berger’in dediği gibi bu bir insanlık dramı. Dünyanın bunu fark etmesi lazım. Sınırlarımızı nasıl olur da açmayız? Bakın İtalya bunu yapmaya çalıştı sonra sınırlarını kapattı. Biz 4 milyon yakın kişiye ev sahipliği yapıyoruz ve onları misafirlerimiz olarak nitelendiriyoruz. Bu bilincin yaygınlaştırılması gerekiyor. Belki de biz, çok büyük bir övgüyü hak ediyoruz. Biz dünyaya insan sevgisinin ne olduğunu anlattık arkadaşlar” diye konuştu.

Gerçek bilgi ile kaleme alınan kayıtların önemli olduğunu dile getiren Akarca, “Doğru bilgilerle halkımız bilgilensin. Onlar bizim önemli misafirlerimiz. Dünya da bunun farkına varsın. Göç olmasın, kimse ülkesini terk etmeye mecbur kalmasın. Bu toplantıların nihai ulaşması gereken yer burası diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

AB’den Türkiye’ye Büyük Destek

Mehmet Akarca’nın konuşmasından sonra AB Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Emma Clua Vandellos bir sunum yaptı. Türkiye’deki mülteciler için finansal kaynak sağladıklarını söyleyen Vandellos, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mültecilerin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için hızlı ve özverili çalışmalar yapıldığını ifade eden Vandellos, “Türkiye’ye destek kapsamında 6 milyar Avro yardımda bulunduk. Bu miktarın 3 milyar Avro’su bugüne kadar teslim edildi. Bu çerçevede 72 program uygulandı. Hali hazırda uygulanmakta olan projelerde, 3 milyar Avro’nun 1.4 milyar Avro’su temel olarak insani yardımın sağlanmasına harcandı. Diğer kısmı ise uzun vadeli projelere hizmetlere erişimler için kullanılıyor. Acil durum ihtiyaçlarını karşılayan bir fon oluşturduk. Diğer taraftan mültecilerin kırılganlıklarını azaltmak ve Türk toplumuna entegrasyonunu sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Odağımızı 3 alana böldük. En önemlisi temel ihtiyaçlara yönelik destekler ve acil durumlardaki ihtiyaçların karşılanması. Dünyadaki en büyük insani yardım programı. En zorlu durumlardaki kişileri hedefliyoruz. Kendi geçimlerini sağlayabilmek için destek oluyoruz” dedi.

Suriyeli çocukların eğitimi konusunda da büyük yatırımlar yapıldığının altını çizen Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı, AB Türkiye Delegasyonu Emma Clua Vandellos, “Eğitim adına mülteci çocuklara şartlı eğitim yardım desteği veriyoruz. Çocukları okula çekebilmek ve okulda tutabilmek adına uygulanıyor. Sağlık alanında 600 milyon Avro yatırım sağlandı. Sağlık Bakanlığı’yla yakın temaslı çalışıyoruz. Sıhhat programı adı altında 300 milyon Avro daha destek veriyoruz. Birçok mülteci merkezinde tıbbi müdahalelerin yapılmasını sağlıyoruz. Mültecilerin bilgiye erişimini sağlamak amacıyla mobil hizmetler sunuyoruz. Sosyal destek, ruh ve zihin sağlığı hizmetler gibi. Özellikle kadın ve çocuklarda aşılama, sağlık ve cinsiyete dayalı şiddete karşı destek hizmetlerini hem eğittiğimiz hem de Türk doktorlarıyla birlikte yapıyoruz. Kilis ve Hatay’da hastanelerin inşaatlarına destek veriyoruz. MEB tarafından inanılmaz işler yapılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 600 bin çocuğu okula götürmeyi başardılar. Suriyeli nüfusun yanı sıra ev sahibi topluluk için de istihdam çalışmaları yapıyoruz. Bu bir pilot uygulamadır. Her başlığın arkasında büyük hikayeler vardır” ifadelerini kullandı.

En fazla sığınmacıya Türkiye ev sahipliği yapıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye İletişim Müdür Yardımcısı İpek Arseven de basın buluşmalarında bir sunum yaptı. Dünya çapındaki mültecilerin çoğunluğunun 3 ülkeden gelmekte olduğuna değinen Arseven, “Suriye bunların birincisi. Güney Sudan ve Afganistan da diğerleri. Şu anda dünya çapında birçok ülkede çeşitli göç durumları var. Daha geniş anlamıyla sığınmacı krizi şeklinde baktığımızda BMMYK ve BM Mülteci Örgütü birçok kriz ile ilgileniyor. En yakınımızda ise Suriye, onun dışında Irak var. Afrika kıtasına baktığımızda Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Burundi Cumhuriyeti, Nijerya ve Yemen var. Bunların dışında, yine Akdeniz geçişleri BM mülteci örgütünün ilgilendiği bir konu ve en yakında da hepimizin tanık olduğu Myanmar’dan Arakanlılar… Türkiye’deki duruma birazcık bakarsak son 4 yıldır dünyada en fazla mülteci nüfusuna Türkiye ev sahipliği yapıyor. Yasal olarak da 1951 Cenevre Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkelerden bir tanesi Türkiye. Cenevre Sözleşmesi dünyada mülteci terimini ilk defa tanımlayan yerinden edilmiş kişilerin hakları uluslararası koruma konusunda onlara sağlanan hakları anlatan ve nelerle yükümlü olduklarını tanımlayan bir anlaşma. Türkiye bu anlaşmaya taraf olmasının yanı sıra mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yapma konusunda geleneksel olarak günümüzde de çok ön planda olan bir ülke” diye konuştu.

Konuşma sunumların ardından yerel gazeteciler, SGDD’nin Mamak ve Altındağ’daki ofislerini ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.


MUHTARLAR MESLEKTAŞLARINA SAHİP ÇIKTI

İŞERİ, “6 MAYIS BİR YAS DEĞİL, BİR UYANIŞ GÜNÜDÜR”

BAT, “10-16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI İÇERİSİNDE BİRTAKIM ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ”

AKPINAR,“BATTI-ÇIKTI PROJESİ İLE GÖLCÜK, TRAFİK ANLAMINDA RAHAT BİR NEFES ALMIŞ OLACAK”

MERT “LGS SINAVINDA ‘2 BİN 45 ÖĞRENCİMİZ TER DÖKECEK”

ENGELLİLER HAFTASINDA KERVANSARAY’DA SİNEMA KEYFİ

KO-MEK Çayırova sergisinde konuşan Başkan Büyükakın; “TÜM BELEDİYE HİZMETLERİMİZLE GAZZE’DE OLACAĞIZ”

GÖLCÜK GİRESUNLULAR DERNEĞİ 8. MAYIS 7’Sİ ETKİNLİĞİNE HAZIRLANIYOR

İHSANİYE MERKEZ MAHALLESİ’NE YAĞMUR SUYU BORU HATTI

HARUN YILDIZLI, ÖĞRENCİLER İÇİN KOSTÜ REKTÖRÜ İLE BULUŞTU

KINA GECESİ GELENEĞİ YAŞATILDI

DONANMA MAHALLESİ 271. SOKAK’TA PARKELER TAMİR EDİLDİ

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor

Gölcükspor Lüleburgaz'a sahasında şans tanımadı 15-0’LA EZDİ GEÇTİ

GÖLCÜK BELEDİYESPOR GÜREŞÇİLERİNDEN FETHİYE'DE BÜYÜK BAŞARI

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

EFENDİM MAYIS AYI GELDİ...

GÖLCÜK BELEDİYESİ ENGELLERİ BİRER BİRER KALDIRIYOR

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET VE ENFLASYON VERİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

ÇEKER, “REFAH PAYI VERİLMESİ ŞARTTIR”

KO-MEK Çayırova sergisinde konuşan Başkan Büyükakın; “TÜM BELEDİYE HİZMETLERİMİZLE GAZZE’DE OLACAĞIZ”

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

KOTO’NUN OKULU ‘BİR PATENT FİKRİM VAR YARIŞMASI’NDAN ÖDÜLLE DÖNDÜ

İSU, KÖYİÇİ DERESİ’NDEKİ ISLAH ÇALIŞMALARININ 2. ETABINDA SONA YAKLAŞTI

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİNDEN SİTE SAKİNLERİNE EĞİTİM

KÖRFEZLİ MELEK ATLETİZMDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

KARAMÜRSELSPOR BAL LİGİNE YÜKSELDİ

GÖLCÜK KARADENİZSPOR YARI FİNALE YÜKSELMEYİ BAŞARDI

HIRSIZLIK SUÇUNDAN ARANIYORDU

5 FARKLI EVDEN 930 BİN LİRA DEĞERİNDE HIRSIZLIK YAPAN KADINLAR YAKALANDI

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET VE ENFLASYON VERİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

ÇEKER, “REFAH PAYI VERİLMESİ ŞARTTIR”

KAZANFER, “YATIRIMCILAR BU DÖNEMİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16