• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Mevsim geçişlerinde dengeli beslenmek bağışıklığı güçlendiriyor

DEĞİRMENDERE 19.10.2022 07:36:00 0
Mevsim geçişlerinde dengeli beslenmek bağışıklığı güçlendiriyor

Mevsim geçişlerinde dengeli beslenmek bağışıklığı güçlendiriyor

Sonbahar mevsimine geçiş yaptığımız bu günlerde vücudu hastalıklara karşı korumak oldukça önemli. Özellikle bu dönemde beslenme alışkanlıklarına dikkat etmenin vücudu oluşabilecek gribal enfeksiyonlara karşı koruduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyonların üstesinden daha rahat gelebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz. Güçlü bağışıklık sisteminin yolu bol meyve, sebze tüketmek, vitamin ve mineral almaktan geçiyor” açıklamasında bulundu. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C – A ve E vitaminlerinin yanı sıra; yeşil sebzeler, karnabahar, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerin de faydalı olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “C, A ve E vitamini bakımından zengin olan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler ile yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler güçlü probiyotikler arasında yer alıyor. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde de önemli bir rol alırlar. Düzenli spor yapmak, düzenli beslenmek, vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek, sigaradan uzak durmak, bol su tüketmek ve uykuya dikkat etmek bağışıklık sistemine ek olarak yorgunluğu da önler” dedi. 

Beslenme yaşa ve cinsiyete göre olmalı

Bağışıklık sisteminin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Her yaşta ve dönemde enerji ve protein gereksinimleri farklılık gösterebildiği için kişiye özel beslenmek çok önemli. Büyüme ve gelişme çağında, gebelik-emzirme gibi dönemlerde protein ve kalsiyumun uygun miktarlarda alındığından emin olunmalı” diye konuştu. 

Yaş arttıkça gençlik dönemlerine göre metabolizma yavaşlayacağından kalori kısıtlamasının gerekebileceğini söyleyen Tuba Örnek, “Kadınların genel olarak yağ oranı erkeklerden daha fazladır. Bu nedenle erkeklerin metabolizmaları daha hızlı çalışır. Kadınların menopoz döneminde metabolizması biraz daha düşerken bu dönemde kalsiyum alımına da dikkat edilerek süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Kalp hastalıkları ise erkeklerde daha sık rastlanıyor. Bu nedenle erkeklerin az yağlı, şekersiz, lifli ve dengeli beslenmeyle birlikte fiziksel aktivitelerini arttırmaları gerekiyor” dedi. 

Kronik hastalığı olanlar mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalı

Mevsim geçişlerinde en çok dikkat etmesi gereken hasta gruplarının başında kanser hastalarının geldiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bağışıklık sistemi zayıflayabilen kanser hastalarının mevsim geçişlerinde dikkat etmesi gerekir. Ayrıca diyabet hastalarını enfeksiyon, metabolik olarak sıkıntılı süreçlere sokabileceği için onların da dikkatli olması gerekir. Kanser, akciğer hastaları, astım hastaları, alerjik kişiler, diyabet hastaları enfeksiyon riskine açık oldukları için özellikle mevsim geçişlerinde daha çok etkilenebilirler” hatırlatmasında bulundu.

KARTEPE TRAMVAY HATTI’NDA RAYLAR KAYNAK İLE BİRLEŞİYOR

BAŞİSKELE'NİN GELECEĞİ EĞİTİM İLE GÜÇLENİYOR

BAŞKAN KOCAMAN “KARTEPE’NİN GELECEĞİNİ GENÇLERLE İNŞA EDİYORUZ”

“ÜÇ JOKERLİ KONKEN” ALMANYA’DA BEĞENİ TOPLADI

BARAÇLI: ATILACAK ADIMLARIN ORTAĞI SİZLERSİNİZ

BÜYÜKŞEHİR’DEN GÖLCÜK’E YENİ MEZARLIK ALANLARI

“BU SADECE KOCAELİ’NİN DEĞİL, TÜM BÖLGENİN SU FELAKETİDİR”

BAŞKAN BÜYÜKAKIN; KOCAELİSPOR'UMUZU YÜREKTEN KUTLUYORUM

DURAKLARA GÜNEŞ ENERJİLİ AYDINLATMA

KOCAELİSPOR-2 ANTALYASPOR-1

KOCAELİ TİCARET ODASI’NA ZİYARETLER

SADETTİN SARAN'IN EVİNDE ARAMA YAPILIYOR.İFADEYE .ÇAĞIRILDI !

SİLAHLI SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLER YUVACIK’TA YAKALANDI!

Gölcükspor - Darıca Türkeli Gençlikspor ile Pazar günü karşılaşıyor ZİRVEYE GİDEN YOLDA KRİTİK DERBİ!

ORMANLIK ALANDA CESET BULUNDU

GÖLCÜK NECATİ ÇELİK DEVLET HASTANESİNDE BAŞARILI OPERASYON

MİNİKLER YERLİ ÜRETİMİ UYGULAYARAK KEŞFETTİ

“2026’DA EKONOMİK TOPARLANMA SÜRECEK”

ENGELLERİ AŞAN ADIMLAR SAHNEYE TAŞINIYOR

SINIF BAŞKANININ SEÇİM VAADİ BÜYÜKAKIN’DI: ÖĞRENCİLER BÜYÜK SEVİNÇ YAŞADI

KARTEPE’DE YALNIZLIKLAR PAYLAŞILIYOR

UNUTULAN EŞYALAR BÜYÜKŞEHİR ZABITASI İLE GÜVENDE

Bir Teşekkürün Ötesinde: TÜPRAŞ’ta 9 YILIN BIRAKTIĞI İZ

VALİ AKTAŞ’DAN LASTİK İŞ KOCAELİ ŞUBESİNE ZİYARET

15 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

BÜYÜKAKIN: DİRENÇLİ ŞEHİRLER, GÜÇLÜ SİVİL TOPLUMLA OLUŞUR

SAĞLIKÇILAR FİNALİNE YOĞUN İLGİ

KARTEPE TELEFERİK’TE OTOPARK HAMLESİ TAMAM

MEZARLIKLARA 6 BİN METREKÜP TAŞ DUVAR İNŞA EDİLİYOR

İŞLETMELER YILBAŞI GECESİ 03.30’A KADAR AÇIK KALACAK

Yükleniyor

Değirmendere’de Çift Bıçakla dehşet saçtı

Atamız Değirmendere’de anıldı

Değirmendere sahiline yeni yaya geçiş köprüsü

Gölcük Belediyesi’nden Deliloğlu Caddesi’ne Hız Kesici Düzenlemesi

Kuruçeşme Camii Halıcı 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nda yeni dönem kayıtları devam ediyor SUCU: “ÇOCUKLARIMIZI HEM MANEVİ HEM SOSYAL YÖNDEN GELİŞTİRİYORUZ”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri yoğun katılımla tanıtıldı GÖLCÜK’E DEĞER KATAN PROJE

Değirmendere’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku ile kutlandı

Değirmendere Atatürk Mahallesi, 585 Ada Sitesi sakinlerinden anlamlı etkinlik ÇOCUKLARA HEM TEMİZLİK HEM GÜVENLİK BİLİNCİ KAZANDIRILDI

Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda Küptaş Tamiratı ile Zemin Yenilendi

Değirmendere'de Anlamlı Anma ET PİLAV VE LOKMA İKRAMIYLA DEPREM ŞEHİTLERİ YÂD EDİLDİ

KOCAELİ TİCARET ODASI’NA ZİYARETLER

“2026’DA EKONOMİK TOPARLANMA SÜRECEK”

İŞLETMELER YILBAŞI GECESİ 03.30’A KADAR AÇIK KALACAK

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

HER ADIMIMIZI ESNAF İÇİN ATIYORUZ

ALTIN DA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ ?

BU KARAR YÜZ BİNLERCE ABONEYİ İLGİLENDİRİYOR !

‘TÜRKİYE, İHRACATTA GÜÇLÜ İVMESİNİ SÜRDÜRÜYOR’

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Ceyhun Gemici “JEOPOLİTİK GELİŞMELER ALTINDA YÖNÜ BELİRLEYECEK”

Başkan Özlü’den Başiskele’deki Yol Çalışmalarına Yakın Takip

1 Mart Vapur İskelesi Otoparkı nefes aldırdı

Büyükşehir’den trafiği rahatlatacak bir adım daha

Geleceğimizin teminatı gençler için 17. Bilgievi Körfez İlçesi’nde açıldı BAŞKAN BÜYÜKAKIN: “ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER”

Başiskele Yeniköy Termal Tesis gün sayıyor; KOCAELİ, YAKINDA TERMALİ İLE DE ANILACAK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9