Tarih: 01.12.2021 13:48

Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sertan Acar, ‘COVİD-19’DAN KURTULMANIN TEK YOLU AŞI OLMAK’

Facebook Twitter Linked-in

Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sertan Acar,

‘COVİD-19’DAN KURTULMANIN TEK YOLU AŞI OLMAK’

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sertan Acar “Covid-19 aşısında güncel bilgiler ve yenilikler” hakkında bilgilendirmede bulundu. Acar iki yıla yakındır mücadele ettiğimiz Covid-19’dan kurtulmanın tek yolunun aşı olmak olduğunu ifade etti.


Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sertan Acar  yaptığı açıklamada, “Covid-19 pandemisi, ciddi bir halk sağlığı acili olarak ortaya çıkmış ve yanıt verilmesi gereken bir sürecin başlatılmasına neden olmuştur. 11 Mart 2020 tarihi itibarıyla da Dünya Sağlık Örgütü bu olayı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne istinaden halk sağlığı acili olarak ilan etmiştir. Bu süreç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir” dedi.

“Tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır”

Açıklamalarına devam eden Acar, “Covid-19 pandemisine yanıt vermek amacıyla Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmesi planlanan müdahalelerden biri de kitlesel Covid-19 aşılamasıdır. Covid-19 salgınından tamamen kurtulmanın tek yolu aşılamadan geçmekle birlikte salgının ancak aşılama sonrası toplu bağışıklık sağlanmasıyla son bulması beklenmektedir. Covid-19 aşıları bağışıklık sistemimizi eğitecek ve gerçek virüsle karşılaştığında gerekli savaşı etkin bir şekilde vermesini sağlayacaktır. Toplumun yeterince geniş bir bölümü aşılanarak Covid-19’a bağışıklık kazanırsa, hastalığın başkalarına geçişi azalmakta ve bu sayede çok sayıda yaşamın kurtarılası beklenmektedir. Sonuç olarak, virüsler bundan önceki salgınlarda ve Covid-19 salgınında görüldüğü gibi çok farklı coğrafyalarda hızla yayılıp, tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

“Hatırlatma aşısı yapılması uygun olacaktır”

Başhekim Uz. Dr. Sertan Acar; bilimsel çalışmalarla aşının etkinliğinin kalıcı olabilmesi için belli bir zaman sonra 2 dozun ardından tekrar bir hatırlatma dozunun yapılması gerektiğinin ortaya konduğunu bildirdi. Salgın sonlanana kadar her kişiye hatırlatma dozlarının mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Bakanlığımız bilim kurulu önerileri doğrultusunda, hatırlatma aşısı yapılması uygun olacaktır.” dedi.

“Hatırlatma dozu önemli”


Başhekim Uz. Dr. Sertan Acar, hatırlatma aşılarına ilişkin şu bilgileri verdi: ” Aşılarda doz uygulaması, aşının bağışıklık sisteminde etkili ve kalıcı sonuç oluşturması için gereken sayıyı ifade etmektedir. Aşıların kaç doz kullanılacağı faz çalışmaları sonuçlarına göre yapılmaktadır. Hatırlatma dozu ise ilk başta yapılan aşıların zaman içinde bağışıklık sistemi üzerinde etkisinin yitirmesinin engellenebilmesi için uygulanır. Bu hatırlatma aşısı tek doz yapılır. Kovid-19 salgını devam ettiği sürece de aşıların etkinliği 6 aydan sonra giderek azalığından, korunmanın sağlanabilmesi için tek doz hatırlatma aşısı yapılmalıdır.”

“Eksik aşıların tamamlanmalı”

Başhekim Acar son olarak, “ Delta varyantının hakim olduğu bu dönemde tam aşılanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölümün çok nadir olduğu gözlemlendiğinden eksik aşıların tamamlanması; tam aşılı hale gelmeleri hem bireysel hem de toplumsal olarak son derece yararlı olacaktır ve bilimsel otoritelerce gerekli görülmektedir. Covid-19 hasta takibi ve tedavisiyle birlikte tam aşılanmış nüfusun artması ile salgının kontrol altına alınabileceği unutulmamalıdır. İnancımız odur ki; aşı olmamış veya eksik aşı olmuş vatandaşların göstereceği hassasiyetle hep birlikte bu salgını daha kısa sürede bertaraf edebileceğiz. Bu nedenle birey olarak kendimizi, sevdiklerimizi, toplumu ve tüm dünya insanlarını koruyabilmek için aşı olmamız gerekmektedir. Bu gerçekler ışığında değerli halkımızı aşılarını yaptırmak, eksik aşılarını tamamlamak üzere aşı birimlerine davet ediyoruz” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —