Tarih: 23.10.2023 14:24

Önemli ilaçlarda yine sıkıntı var ÜRETİCİLER ZAM İSTİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Önemli ilaçlarda yine sıkıntı var

ÜRETİCİLER ZAM İSTİYOR

İlçemizin tanınmış isimlerinde olan Derman Eczanesi’nin sahibi Ecz. Turan Dumlu ilaç piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ecz. Turan Dumlu üreticilerin zam taleplerinden dolayı üretimi azaltmalarından kaynaklı önemli ilaçlarda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

“İlaç firmaları üretimi azaltıyor”

Birçok önemli ilaç gurubunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Derman Eczanesi’nin sahibi Ecz. Turan Dumlu, “Bilindiği gibi birçok kalem ilaç gibi firmaların ilaç yapımında kullandıkları ham maddeler yurtdışından Euro üzerinden geliyor. Bakanlık şu anda ilaç kurunu 14 Lira bandında tutuyor. Fakat şu anda Euro 30 Lira bandına gelmiş durumda. Aradaki farktan dolayı ilaç firmaları zarar ettikleri öne sürerek üretimlerini oldukça azaltmış durumdalar. Şu anda piyasada antibiyotik ve diyabet ilaçlarında sıkıntı yaşamaktayız. Bunu yanı sıra bazı tansiyon ve kanser ilaçlarında problem var ve özellikle göz damlası konusunda ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz diyebiliriz. Genel olarak bakıldığını önemli ilca guruplarında bir sıkıntı var diyebiliriz” dedi.

“Talep ettiğimiz ilaçları istediğimiz kadar alamıyoruz”

Açıklamalarına devam eden Dumlu, “İlaç firmaları üretimde zarar ettiklerini ve bu nedenle ilaç fiyatlarına zam yapılmasını istediklerini ifade ediyorlar. Çünkü İlaç hammaddelerinin çoğu yurtdışından geldiği için firmalar zarar ediyoruz diyerek üretimlerini azaltıyorlar. Bu nedenle talep ettiğimiz ilaçları istediğimiz kadar alamıyoruz. Bu seferde hastalarımız reçeteleriyle geldikleri zaman ilaçlarını veremediğimiz için mağdur oluyorlar. Tabi bu da bizi zor durumda bırakıyor” dedi.

“Kur ayarlamasını yılda iki defa yapmayı planlıyorlar”

Dumlu açıklamasının devamında, “Bilindiği gibi bakanlık olarak her yılın Şubat ayında bir kur güncellemesi yapılıyor. Geçtiğimiz yıl kur ayarlaması ile Euro 14 Bandına çıkarılmıştı. Fakat şu anda Euro 30 Lira bandında. Bu nedenle de ilaç firmaları ile sıkıntı yaşıyoruz. Normalde ilaç kur güncellemesi Şubat ayında oluyordu. Firmalar bunu kabul etmediği için bakanlık yeni bir düzenleme yapmaya çalışıyor ve kur güncellemesi yılda iki defa olabilir. Bunun yanında bu yıl içinde bir zam beklemiyoruz. Ocak ya da şubat ayında bir kur güncellemesi yapılarak zam olabilir. Bunun dışında 2023 yılı içinde bir zam yapılması gündemde değil” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —