10167,30%1,69
40,05% 0,04
46,92% -0,14
4259,74% 0,23
6818,65% 0,10
“17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi” sonrası, hasar alan binalarla ilgili bir çok uygulama yapılmıştır. Maalesef ki bu uygulamalar sadece pansuman görevi görmüş, sorunların kesin çözümüne hiçbir katkısı olmamıştır. Bu durumun bir sonucu olarak da ileri ki yıllarda karşılaşılabilecek sorunlar göz ardı edilmiştir. Deprem sonrası Hasar durumuna göre güçlendirme görmüş binalara, yasal olarak iskan verildiği herkes tarafından bilinmektedir. Son zamanlarda bu durumun da yeterli olmadığını görmüş bulunuyoruz.
Son günlerde kamuoyunda gündemde olan haberlerden biri de Gölcük Belediyesi tarafından eski Coşkun Otel binası için vermiş olduğu tahliye kararıydı. Binada depremden sonra güçlendirilme yapılmış, hatta sonrasında üzerinden üç kat kesilmiş olmasına rağmen, Bakanlık lisanslı Mühendislik firması tarafından yapılan yapı performans analizi sonucu binanın acilen tahliye edilmesi ve yıkılması gerektiği şeklinde rapor verilmişti.
2012 yılından bu yana ilgili yasa maddesine göre orta hasarlı binalara ruhsat ve iskan verilmesine izin verilmemektedir.
Peki! Güçlendirilmiş bir konutta oturan bir “Aile konutunun” durumu nedir?
Kaç kişi güçlendirilmiş güvencesi ile depremde risk teşkil edecek konutlarda oturuyor?
Dar gelir grubunun yoğunlukta oturduğu meskenlerin yapı performans analizi için belediye nasıl bir destekte bulunacak?
İlçemizde depremde hasar görmüş ve iskana açılmış binalarla alakalı bir iyileştirme sürecine gidilecek mi?
Bu yazı dizisi ile çıkmazların ne boyutta olduğunu hep beraber öğrenmiş olacağız.