Tarih: 22.03.2024 11:42

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata ORUÇ TUTARKEN YAPILAN YANLIŞLAR NELERDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

ORUÇ TUTARKEN YAPILAN YANLIŞLAR NELERDİR?

Ramazanın gelişiyle birlikte, en doğru oruç tutma yöntemleri gündem oldu. Daha fazla tok tutan yemekler, iftar için hazırlanacak nefis tarifler, tatlılar, tuzlular, iftardan sonra içilecek çayların keyfi hayalleri süslerken, tüm bu yeme-içme fasıllarının arka perdesinde dikkat etmemiz gereken çok mühim noktalar da yok değil. Oruç tutarken yapılması gerekenler çok önemli ve onun kadar önemli olan diğer konu başlığı da yapılmaması gerekenler.

Bu yazımızda, “oruç tutarken bu hataları yapmayın” diyeceğimiz bazı noktalara değineceğiz. Oruç tutarken ne yapmalıyız diye düşünürken aslında oruç tutarken ne yapmamalıyızsorusu için cevaplar da bilinmelidir. Eğer bu dönemi kilo almadan ve sağlığınızı bozmadan geçirmek istiyorsanız, vereceğimiz önerilere kulak asmanızda fayda var.Ramazan ayını, dinlenmiş ve arınmış bir vücutla geçirebilmek için uzmanların önerilerini yerine getirmeniz yeterli. Böylece oruç tutarken yaşayabileceğiniz bazı rahatsızlık veren durumların önüne geçmiş olacaksınız. Eğer ramazanda kilo alanlardansanız, önerilerimizle bu durumun da önüne geçebilirsiniz. Hatta bu dönemde kilo bile verebilirsiniz!Oruç tutarken nelere dikkat edilir? Merak ediyorsanız okumaya devam edin. Bol huzurlu, bol sağlıklı bir ramazan geçirmeniz dileğiyle… İşte oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç tutarken yapılan yanlışlar ve beslenme konusunda uygulanan hatalı yöntemler bu ay sağlığınıza zarar verebilir. Sahura hiç kalkmadan oruç tutmaya çalışmak, iftarda mideye hızlıca ve aşırı yüklenmek, iftar ve sahur arasında çok az su tüketmek, sahurdan hemen sonra uykuya geri dönmek gibi hatalar oruç tutarken size iyi gelmeyecektir. Ramazan ayı boyunca beslenme biçiminizi oruç diyeti gibi bir başlıkta düzenlerseniz rahat ve hafif günler geçirebilirsiniz.Oruç tutarken en sık yapılan hataları sizler için listeledik. İşte o faydalı bilgiler!

 

1) Sahura Kalkmamak

Ramazan ayında çoğumuzun yaptığı hata, tüm günü tek öğünle geçirmekİftarda çok fazla yiyip, sahura kalkmadan tekrar oruç tutmaya başlamak aslında hiç de sağlıklı değil.Hem acıkmamak için fazlaca besine maruz kalan mide bu besinleri öğütme konusunda zorlanmış oluyor, hem de vücudumuz tek öğünle beslenince bazı sağlık sorunlarının alarmını vermiş oluyor. Bu durum saç dökülmesi gibi basit görünen bir problemden, kas erimesi gibi ciddi sorunlara kadar kendini gösterebilir.

Yanı sıra, sahura kalkmadan tutulan oruç sonucunda açlık oranı daha fazla olacağı için iftarda yemek yemenin kontrolü sağlanamaz. Bu da kilo alma olarak bedeninize geri döner.Oruç başlangıcı sahurla yapıldığında ve hafif bir iftar ile oruç açıldığında en sağlıklı döngüyü tamamlamış oluruz. Oruç tutarken yapılan hatalar arasında sahura kalkmamakla birlikte gece geç saatte bir şeyler atıştırıp uyumak da vardır. Geç yemek gün boyunca acıkmamak için destekleyici olabilir diye düşünebilirsiniz ama yedikten sonra hemen uyumak pek de sağlıklı değildir.

2) Sahurdan Hemen Sonra Uyumak

Elbette sahurda gün boyu ihtiyacımız olacak tüm besinleri tüketmeye çalışıyoruz. Daha uzun süre tok kalmak için yedikçe yiyoruz. Fakat sonrasında yediğimiz fazla besinler, midede yanma veya çarpıntı gibi belirli rahatsızlıklar verebiliyor.

Özellikle tıka basa yedikten sonra uyumak bu rahatsızlıkları daha da belirgin hale getiriyor. Bu nedenle sahurdan sonra hemen uyumamak iyi bir yöntem. Fakat eğer uykusuzluk konusunda problem yaşıyorsanız, başınızı yaklaşık olarak 15-20 cm yukarıda tutarsanız bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Oruç tutarken yapılması gerekenler arasında rahat ve konforlu geçirilecek uyku saatleri de gelir. Ne kadar iyi uyursanız oruç boyunca kendinizi o kadar dingin hissedersiniz. Uzmanlar erken yatarak iyi bir gece uykusu çektikten sonra sahur ardından tekrar yatmamanın iyi bir seçenek olabileceğini söylemektedir. Sahur sonrası uyunacaksa da en azından 1 saat oyalanmak iyi olur.

3) Karbonhidratlı Gıdalara Yönelmek

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar arasında besin içerikleri dengesini korumak da bulunuyor. İftara fazlasıyla acıkmış bir şekilde oturduğumuz için genelde yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı, doyuruculuk oranı yüksek olan yiyeceklere elimiz gidiyor.

Ama her ne kadar özel bir ayda olsak da, vücudumuzun ihtiyaçları değişmiyor. Vitamin, mineral, protein gibi diğer besin türlerinide mutlaka tüketmek gerekiyor.

Özellikle de sindirim sisteminin dinlenme fırsatı bulduğu bu dönemde, ona fazla yüklenmemek ve ağırlıklı olarak hafif yiyeceklerle beslenmek doğru seçim olacaktır. Aksi takdirde, kilo alımı ve halsizlik gibi sorunlar görülmeye başlayabilir.

(Devam edecek)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —