Tarih: 25.04.2022 05:29

Ramazanda kilo vermek için su iç, çorba iç, bekle

Facebook Twitter Linked-in

Ramazanda kilo vermek için su iç, çorba iç, bekle

Ramazanda oruç tutmak bir ibadet olsa da kilo vermek mümkündür. “Bunun için Ramazan ayında iftar yaparken dikkat etmeniz gereken 3 ana kural vardır: ‘1.Su iç 2.Çorba iç 3.Bekle’ diyen Uzman Diyetisyen Büşra Burgazlı, bu kuralın püf noktalarını sabah.com.tr okurları için anlattı…

1. Su İç Kuralı: İftarda ve sonrasında bol su tüketin

İlkbahar ve yaz mevsiminde geçirdiğimiz Ramazanlarda en çok susuzluğu anlarız. Acıkmadım ama susadım deriz. Bunun sebebi iftardan sahura geçen sürenin azlığının su tüketimimizi kısıtlamasıdır. Ancak vücudun dörtte üçü sudur ve vücut susuz çalışamaz. Bir bireyin günde 2-2,5 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir. Su tükettikten sonra vücudun bazal metabolizma hızı artmaktadır. Unutmayın! Su içmek, yağ yakımına yardımcı olmaktadır.

3. Bekle Kuralı: Çorbadan sonra ara verin

“Ramazan ayının tadı birlikte çıkar”. Aslında bu durum kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Sofraya oturduğunuzda televizyon, tablet, dizi gibi dikkat dağıtıcı faktör ne kadar azsa o kadar yediklerinizin farkına varırsınız. Aynı zamanda aile fertleriyle sohbet ederek iftar yapmak manevi olarak sizi doyurduğu için ana yemeğin porsiyonunu sağlamak da o kadar kolaylaşmaktadır.

Tıka basa doyana kadar yemek yemek yerine, daha yavaş yemek yenmelidir. Bu da açlık sinyallerini azaltmaktan geçmektedir. Eğer iftarda çorbanızı tükettikten sonra 15-20 dakika ara verirseniz, beyne tokluk sinyallerinin ulaşmasını sağlamış olursunuz. Bu da vücudunuza tok olduğunu kaydetmesi için zaman kazandırmış olur. Böylece ana yemeğe geçtiğinizde porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz. Böylece hem kilo vermenize yardımcı olursunuz hem de Ramazan ayı boyunca yaşanılan mide ve sindirim problemlerinin önünü almış olursunuz.

Bu üç ana kuralın ardından iftarda dikkat edilmesi gereken diğer nokta da ana yemeklerde sebzeleri, nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagilleri ve yağsız et, tavuk, balık içeren yemekleri tercih etmektir. Aynı zamanda fazla yağlı, fazla şekerli ve hamur işi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
İftar sonrası yürüyüş yapmak ise metabolizmayı harekete geçirmekte ve sindirimin kolaylaştırmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —