Tarih: 10.12.2020 14:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan asılsız aşı söylemlerine tepki ‘BİRÇOK VATANDAŞIMIZIN AŞI OLACAĞINA İNANIYORUM’

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz akşam yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Türkiye’deki corona virüsü salgınına ilişkin son durumu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kocaeli’de vaka artışı sayısının düşmeye başladığını belirtti. Bakan Koca, vatandaşları aşı konusunda ortaya atılan asılsız söylemler konusunda uyararak, ‘Aşının güvenirliği doğru izah edildiği takdirde birçok vatandaşımızın aşı yaptıracağına olan inancım tam’ dedi.  

‘’Tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz”

* Nisan ayında önemli bir artış gösteren bulaşma hızı, aldığımız tedbirler sayesinde kontrol alına alınmıştır. Bunda toplumsal hareketleri azaltıcı hareketlerin yanında, gittikçe artan test kapasitemiz ve izolasyon tepkisi olmuştur.

* Ülkemizde de son birkaç ay içinde bir artışla yüz yüze geldik. Havanın soğuması, insanların kapalı mekanlarda toplanması bizi alevlendirmeyle yüz yüze getirdi. Toplam test sayısı 20 milyonu buldu, pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. 15 bini aşkın insanımızı kayıp verdik. Tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz.

Bakan Koca ülke genelinde yatan hasta sayılarına dikkat çekti

Günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefat sayısında yüzde 55’den fazla artış görüyoruz. Ülke genelinde yatan hasta sayılarımız artmakla birlikte, bazı illerimizde bu daha belirgin.

Kocaeli’de vaka sayısında düşme var

* Sınırlı sayımızda ilimizde yüksek risk devam etmektedir. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu’da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Konya’da vaka artışı düşmeye başladı. Ancak yatan hasta sayısı bakımından yüksek doluluk oranı devam etmektedir.

Tedbirlerin etkisini takip ediyoruz ama henüz başındayız’

* Mesai sürelerinin kısaltılması, bazı iş yerlerinde hizmet verilmemesi, sokağa çıkma kısıtlaması gibi günlük hayatın akışının kısıtlanması ertelenemez hale geldi. Ülke olarak birlikte hareket etmemiz, zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da eklememiz mümkün olacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşların büyük destek verdiğini gözlemledik. Tedbirlerin etkisini takip ediyoruz ama henüz başındayız.

Aşı çalışmalarında son durum

* Dünyada yürütülen çalışmaların birçoğu başarısını kanıtlamış değildir. Kendi çalışmalarımız bir yana etkisi ve güvenirliğini kanıtlamış aşılara erişebilmenin gayreti içindeyiz. Ülke olarak güvenirliği ve etkisi kanıtlanmış, ülkemiz şartlarında alternatif aşıları temin etmek için gayret gösterdik.

* Kademeli olarak 50 milyon doz aşı gelecektir. Geliştirilen yerli aşılarımızda Nisan ayında Faz3 çalışmasına geçebileceğimizi umuyoruz. Bilimsel dayanaktan yoksun tartışmalardan uzak kalarak, toplumu aydınlatan bilim insanlarımıza, siyasetçilerimize teşekkür ediyorum.

* Aşı 14-21 gün arayla 2 doz halinde uygulanacaktır. Vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek ve başta aile sağlığı merkezlerimiz olmak üzere sağlık kuruluşlarımızdan yararlanacaktır. Aşıyı yaptıranlar kaydedilecektir. Temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlarımız da merkezi veriden takip edilecektir.

Aşıya erişim nasıl olacak?

* Özellikle bu süreçte vatandaşımızın salgının seyri açısından kitlesel bağışıklamada erken dönemde yoğun aşı yapabilirliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Erken dönemde yoğun şekilde aşılama yapılabilirse başarıya daha kolay ulaşaileceğimize inanıyoruz. Aralık-Ocak-Şubat aylarında yoğun aşıya erişimi çok önemsiyoruz.

* Erken dönemde aşının teslim edilebilirliği konusunda çok rahat olmadığını gördük. Özellikle birçok ülkenin binlerce, yüzbinlerce açıklamış olduğu sipariş ettiğini söylediğini aşıların teslim sürelerine bakmak lazım.

* Erken dönemde ilk 3 aylık zaman diliminde bu teslimatların yüksek olmadığını görürsünüz. Nisan ayından sonra teslim edilebilecek aşıya ihtiyacımız yok. Çünkü bir veya birkaç aşımızın Nisan ayı sonrasında devreye girebileceğini ümit ediyoruz.

* Aşının özellikle güvenilir ve etkin olmasını hedefliyoruz. Aşılarımızın geleneksel inaktif aşı yöntemi olduğunu biliyoruz. Sinovak aşısı ise çocukluk çağı aşılarımızı da üreten, geliştiren 6 tane farklı aşıyı üreten, aşı geliştirmeyle ilgilenen inaktif aşı üretmede başarısını ortaya koymuş olan bir firma. Şu an adını söylemeyeyim. Aşı geliştirdiğini söyleyen firmaların aşı geçmişinin olmadığını bilelim. Biz öncelikle inaktif aşıyı temin etme çabasında olduk.

“Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz”

* Yaygın yapıldığını ve güvenilir yöntem olduğunu, sonuçlarını asla bildiğimiz bir aşıydı. Bu aşıyı biz Mart’tan sonra istersek Sinovak dahil olmak üzere birçok aşıyı alabiliriz. Bize Şubat ve Mart ayı dahil aşının teslim edilmesi çabasında olduğumuz için zorlandığımızı söyleyebilirim.

* Türkiye 2-3 ay içerisinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu görmüş olursunuz. Almanya aşısını Mart sonuna kadar ancak 11 milyon alabiliyor. Biz Şubat ayı sonuna kadar 50 milyona erişebiliyoruz. Daha sonrasında bunu arttırma gayreti içerisindeyiz. Bakan Koca, son olarak, ‘Aşının doğrusu zorunlu Bilim Kurulumuzda tartışıldı, zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz. Ben bu süreçte vatandaşımıza aşının güvenirliği ve etkinliği net izah edilirse birçok kimsenin bu noktada farklı yaklaşacağına inanmıyorum. Birçok kişinin özellikle yaptıracağına inanıyorum’ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —